Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosc1234567890

antykoncepcja a ciaza

Polecane posty

Gość gosc1234567890

witam mam nadwage i biore tabletki asubtela od 2 tygodni ( wiem ze dzialanie tabletek antykoncepcyjnych jest zmiejszone zaleznie od wagi) jednak biore je glownie dla wyregulowania miesiaczek , ilu procentowe miejwiecej jest ryzyko gdy kochajac sie z narzeczonym do konca zajde w ciaze mimo ze je biore? wedlug zaczecia brania tabletek czyli cykl 21 tabletek i 7 dni przerwy robilismy to w dni plodne , jakie sa szanse ciazy?

Gość gość
BMI nie ma wpływu na skuteczność tabletek antykoncepcyjnych.

Gość gosc1234567890
to widac nie masz jakiegokolwiek pojecia o tym zapytaj lekarza albo przeczytaj pierwsze lepsze forum o tym .

Gość gość
Czytałam naukowe publikacje na ten temat. Potwierdził to również mój ginekolog-endokrynolog. Na forum czytałam już mnóstwo niezwykle interesujących informacji, które z prawdą nie mają nic wspólnego. Jedynie w przypadku systemu transdermalnego znaczenie ma warstwa tkanki tłuszczowej.

Gość gość
wedlug zaczecia brania tabletek czyli cykl 21 tabletek i 7 dni przerwy robilismy to w dni plodne , jakie sa szanse ciazy? ================ Podczas antykoncepcji hormonalnej nie masz dni płodnych!!!!!!! Musisz jeszcze sporo poczytać na temat działania tabletek i funkcjonowania swojego organizmu. Nie na forach, tylko z bardziej wiarygodnych źródeł ;)

Gość gosc1234567890
wiesz co to wskaznik pearla? a jest tak ze im wiecej kg tym slabiej dzialaja tabletki i tak mi powiedzialo 2 moich ginekologow i w internecie tez pelno na ten temat , jezeli nie odpowiadasz na moje pytanie bo sie nie znasz to nie pisz w ogole pozdrawiam

Gość gość
To jest kompletna bzdura. Zrozum to dziewczyno. Przede wszystkim - gdyby tak było to taka informacja znalazłaby się w ulotce.

Gość gosc1234567890
po 2 zdarza sie ze nawet szczuple kobiety biorac tabletki wpadaja wiec z tym zatrzymaniem owulacji nie u kazdego sie sprawdza w stu procentach ,pozatym zadna metoda nie dziala w stu procentach a moj doktor powiedzial ze ze wsgledu na moja wage tabletki beda mialy duzo nizsze dzialanie antykoncepcyjne i biore je glownie z inych powodow wiec moim zdaniem mam duze szanse na ciaze

Gość gość
Twój lekarz to konował. :) Jeśli z jakiegoś powodu dochodzi do odblokowania owulacji (tym powodem nie jest nadwaga) to może do tego dojść w dowolnym momencie, a nie w trakcie wyliczonych dni płodnych, których swoją drogą w ogóle się nie wylicza. Jutro, jak będę korzystać z komputera stacjonarnego to podeślę linka do publikacji na temat tabletek.

Gość gosc1234567890
jak sama wierzysz ze to jest kompletna bzdura to ci wspolczuje bo dokladnie naukowo wytlumaczone jest to dlaczego tak sie dzieje kilka przykladow; Standardowa pigułka jest skomponowana dla kobiety o średniej wadze 50-70 kg Kobiety z nadwagą mogą łatwiej zajść w niepożądaną ciążę, gdyż tabletki antykoncepcyjne działają w ich przypadku mniej skutecznie - ustalili amerykańscy naukowcy. Wyniki ich badań opublikowano w piśmie "Obstetrics and Gynaecology". Jak wynika z badań przeprowadzonych w Fred Hutchinson Cancer Research Centre w Seattle, u kobiet z nadwagą prawdopodobieństwo zajścia w ciążę, mimo przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych, jest o 60 proc. wyższe niż u pań o prawidłowej wadze. U kobiet otyłych ryzyko niepożądanej ciąży jest wyższe o 70 proc. Nadwagę od otyłości odróżnia się na podstawie BMI (Body Mass Index) - czyli stosunku masy ciała (w kg) do podniesionego do kwadratu wzrostu (w metrach). Jeśli wynik wynosi od 26 do 30, mówimy o nadwadze, jeśli powyżej 30 - o otyłości. Naukowcy z Seattle przebadali łącznie 781 kobiet. Wagę i BMI u 248 pań, które zaszły w ciążę mimo stosowania tabletek antykoncepcyjnych, porównano z tymi samymi wskaźnikami u 533 kobiet w tym samym wieku, które brały pigułki i nie zaszły w ciążę. Okazało się, że częściej w niepożądaną ciążę zachodziły panie, których waga była zbyt wysoka. Jak ustalili, ryzyko nie zadziałania tabletki antykoncepcyjnej dotyczy kobiet, których BMI wynosi co najmniej 27,3. Obliczyli jednocześnie, że z powodu nadwagi lub otyłości w niepożądaną ciążę zajdzie 2 do 4 kobiet na 100. Badacze przypuszczają, że zbyt wysoką wagę kobiet i podwyższone ryzyko nieskuteczności tabletek antykoncepcyjnych łączą związki trzech rodzajów. Po pierwsze - z powodu szybszej przemiany materii u osób z nadwagą i otyłością czas i efektywność działania leku zostają zredukowane. Po drugie - u kobiet z nadwagą i otyłych enzymy wątrobowe, które odpowiadają za oczyszczanie organizmu z leków działają tak intensywnie, że ilość leku obecna we krwi staje się szybko niewystarczająca, by środek zadziałał. Po trzecie - aktywne składniki przyjmowanych doustnie środków antykoncepcyjnych, takich jak estrogen czy progesteron, są magazynowane w tłuszczu i blokowane w nim tak, że nie mogą działać w krwiobiegu.(PAP)

Gość gosc1234567890
pierszy lepszy artykul na ten temat a ich jest pelno a moj ginekolog to nie zaden konowal i nie tylko on to potwierdza i nie bede sie z toba klucic bo jak dla mnie to twoja teoria jest bledna

Gość gość
Badania amerykańskich naukowców... Wzięli ileś tam kobiet, które zaszły w ciążę podczas stosowania tabletek, ale nie wiadomo w jaki sposob je przyjmowało, a następnie porównano ich BMI. Po czym wymyslono, że prawdopodobnie wynika to z tego.... Blablabla.

Gość gość
Poza tym jak masz nieregularne miesiączki to się martw czy w ogóle kiedykolwiek zajdziesz w ciążę. 🖐️

Gość gość
I twój lekarz również powiedział Ci, że dni płodne się wylicza metodą kalendarzykową? Mało tego - występują według niego dni płodne i niepłodne podczas brania antykoncepcji?

Gość gosc1234567890
idz spac bo chyba ci mozg przestal pracowac

Gość gosc1234567890
powiedzial mi tez ze istnieja takie idiootki jak ty.

Gość gość
Autorko, to raczej ty masz z tym problem :)

Gość gość
W sumie to współczuję Ci, bo jak będziesz miała poważny problem (może i już masz) to ten lekarz nie będzie umiał Ci pomóc.

Gość gość
Dokładnie.

Gość gość
Kobieto niech cię facet przeleci bo masz cholerną chcicę i marudzisz.

Gość gosc0987654
sory no ale fakt jest taki ze im wiecej kg tym slabiej tabsy dzialaja wiec niewiem w ogole po co dyskusja na ten temat jakakolwiek