Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosc nr 3

Moja opinia o niektorych osobach z forum poza Polska

Polecane posty

Gość gosc nr 3

Jak sie czyta niektore posty, to zalamac sie mozna waszymi pogladami i waszym brakiem podstawowej wiedzy. Uzywacie slow, a nie wiecie dokladnie jakie maja znaczenie . Wiem, ze tutaj jestescie anonimowi i nie jest wam wstyd ze robicie bledy jednak wasze wypowiedzi czyta sie niechetnie ze wzgledu na mase bledow. Piszecie z bykami ortograficznymi i gramatycznymi ( rozumie literowki jak ktos szybko pisze na komputerze). Jednak, gdy ktos pisze np.curcia, ktury, pokuj, zkad, wewurka,arz to poprostu mi jest was zal. Chyba macie powazne braki w podstawowej edukacji. Polski to jest wasz 1 jezyk wiec nawet nie chce wiedziec jak mowicie i piszecie w 2 jezyku po angielsku czy w innym jezyku obcym za granica . Oczywiscie sa tu tez osoby, ktore pisza poprawnie i nie sa ograniczone w pogladach, ale to jednak mniejszosc na tym forum poza Polska.

Gość gość
Nie to,ze nie prawda,ale na macierzynstwie tez sie mozna zalamac....

Gość gość
mamuski najlepsze sa o tak

Gość to prawda bo polowa to niziny
spoleczne co sie dziwic jak polowa Polakow na emigracji to niziny spoleczne po zawodowkach dla ktorych picie w weekend to sposob na spedzenie wolnego czasu bo nie maja zadnych innych zainteresowan tacy jak oni wykonuja najgorsze prace za granica lub zyja z benefitow matki Polki tylko rodza dzieci dla zasilkow a tym dzieciom wiedzy zadnej nie przekazuja i rosna nastepne polskie prymitywy za granica kiszace sie w takim samym polski otoczeniu wstyd sie niekiedy przyznac ze sie jest z Polski PS . wewurka co to ma byc ? to chyba jakis nowy polski wyraz hahaha

Gość do gosc nr 3
Nie zebym byl alfa i omega, ale kolego/kolezanko, dlugo nad tym myslalas/les?? Chodz krytykujesz to jednak sama/sam nic madrego nie wnosisz do dyskusji. A jak piszemy po angielku?? czesto lepiej bo niektorzy z nas nie uzywaja innego jezyka niz angielski od 10 lat.

Gość gość
Tlumaczenie sie tym, ze sie nie uzywa jezyka jest zenujace. Sama mieszkam poza Polska od 17 lat i zawsze staram sie mowic i pisac poprawnie. Wszystko zalezy od poziomu edukacji, niektorzy powinni wrocic do podstawowki.

Gość eeechejaka
Moim zdaniem większość emigrantów, to osoby z niższą inteligencją.

Gość gość
jakie to szczęście, że w Polsce sami inteligenci pozostali - co oczywiście widać po bardzo niskim bezrobociu, wysokich płacach i trafnych wyborach w sferach rządzących!

Ja tez poza POLSKA ponad 10 lat.Mowie po polsku,bo to wstyd zeby nie mowic.Dzieci urodzone w ojczyznie meza mowia po polsku,w jezyku taty i po angielsku.Nie wstydze sie Polski,nie wstydze sie korzeni.JESTEM POLKA mimo ze nie musze.

Gość gość
ja mieszkam od 30 lat za granica, i nigdy przenigdy byka orta nie strzele, wiec te pieprzenie ze jestem za granica wiec zapomnialam jest wylacznie wymowka na swoj debilizm.

Gość gosc nr 3
Zgadzam sie z powyzsza opinnia.

Gość gość
nie atakujcie Rodakow zza granicy,a w Polsce to jak mówimy? nie jeden wywiad pokazuje,ze robimy straszne błędy w mówieniu Polacy za granicą pielęgnują polszczyznę ale też szlifują język kraju w ktorym zyją-tam realizują się życiowo,tam by nie odstawac od innych,musza iść z nimi krok w krok chodzą do polskich kościołów.polskich klubów.,na koncerty polskich artystów,celebruja polskie rocznice,pielegnują tradycje polskie,robia zakupy w polskich sklepach bo lubią jak możecie wszystkich wrzucac do jednego wora??? ciekawe jakby tak w Polsce grupy etniczne odgradzali sie od polskich zwyczajów,zamykali sie w swoim kregu ,to pewnie wyzywalibyście od najgorszych wystarczą przykłady z Białegostoku wstydze sie za takich

Gość gość
chodzą do polskich kościołów.polskich klubów.,na koncerty polskich artystów,celebruja polskie rocznice,pielegnują tradycje polskie,robia zakupy w polskich sklepach bo lubią ............ wystarczy czytac polskie ksiazki, reszta to jak kto lubi, ja tego nie znosze.

Gość gość
To zależy. Ja za granicą jestem od dziecka i przyznaję się że robię bledy. W szkole nie miałam polskich lektur, czasami zapominam jak napisac niektóre wyrazy. Ludzie którzy wyjechali jako dorośli to mają się czego wstydzić. Czasami nie wiedzą jak napisać najprostsze słowo a zasób przekleństw mają taki ze głowa mała.

Gość gość
j"a mieszkam od 30 lat za granica, i nigdy przenigdy byka orta nie strzele, wiec te pieprzenie ze jestem za granica wiec zapomnialam jest wylacznie wymowka na swoj debilizm." - to ze od 30 lat mieszkasz za granica to nie oznacz , z enie jestes np na benefitach siedzisz w domu i nic nie robisz, nieznasz jezyka itd. Wiec nie piernicz stary/stara, ze jesli uzywasz angielskiego na codzien przez 10 lat to nie udziela sie to na zmiane stylu wypowiedzi i skladni zdania, bo tak nie jest!! Nie mowie o bledach w stylu ktury. ale o generalneij skladni zdania. Znam ludzi ktorzy mieszkali w Londynie 15 lat i nie znaja jezyka za grosze , oprocz OK i hello.

Gość gość
gosc nr 3 "Piszecie z bykami ortograficznymi i gramatycznymi ( rozumie literowki jak ktos szybko pisze na komputerze)." jesli mialas na mysli, że ty rozumiesz to powinno byc ROZUMIEM a nie rozumie, pani yntelygentna :O :O

Gość verluoro
Mnie najbardziej rozwala jak polscy rodzicie mowia do dzieci po angielsku. Po co? Zeby sie popisac czy co bo nie kapuje? Mieszkajac w Anglii i tak to dziecko zalapie angielski bez problemu w szkole i od kolegow. Moja sasiadka Polka i maz Polak, 3 dzieci i non stop gadaja do nich swoja lamana angielszczyna. Dzieciaki juz powoli po polsku zapominaja mowic, jak ja z nimi rozmawiam to odpowiadaja mi po angielsku.....

Gość gość
Niestety to prawda, za granice pojechali ludzie z roznych warstw spolecznych, ci o wyzszym poziomie iteligencji wtopili sie w tlum, a na ulicach najbardziej wyroznia sie polska patologia.

Gość gość
Wiec nie piernicz stary/stara, ze jesli uzywasz angielskiego na codzien przez 10 lat to nie udziela sie to na zmiane stylu wypowiedzi i skladni zdania, bo tak nie jest!! --- mnie sie nie udziela, potrafie poprawnie ukladac zdania po 30 latach, to, ze ty nie potrafisz po roku czy dwoch swiadczy o twoim debilizmie, jak juz pisalam.

Gość gość
mnie sie nie udziela, potrafie poprawnie ukladac zdania po 30 latach, to, ze ty nie potrafisz po roku czy dwoch swiadczy o twoim debilizmie, jak juz pisalam. - Interesujace to ile masz lat, ze 30 lat siedziesz za granica? To jest szczyt twojej ynteligetnej wypowiedzi ? Nie rozsmieszaj mnie, Karaluchu bezrobotny.

Gość exdebill_po_wakacjach
czego nie kapujesz? rodzice sobie tak ustalili, że nie będą dziecka uczyć polskiego, bo nie wracają i chcą, żeby nie było Polakiem tylko czuło się już tutaj jak u siebie w domu, może nie chcą mu fudować rozdarcia, którego pewnie sami dośwadczyli? ale twój post dużo mówi o tobie, bo gdybyś chciała wiedzieć naprawdę dlaczego ci rodzice tak robią to byś ich po prostu zapytała i już.

Gość gość
Ty nie ex wyzej,ty dalej pozostajesz debilem!Jak mozna byc tak ograniczonym...?!?"Nie kapuje"

Gość gość
- Interesujace to ile masz lat, ze 30 lat siedziesz za granica? To jest szczyt twojej ynteligetnej wypowiedzi ? Nie rozsmieszaj mnie, Karaluchu bezrobotny. -- tup dalej nozkami, rozkosznie wygladasz jak sie zloscisz :) dla debilki nie do wyobrazenia ze po 30 latach pobytu za granica mozna perfekt pisac i mowic po polsku, ograniczona idiotka.

Gość gość
do moich dzieci od urodzenia mowilam po polsku. Rozumieja. Mowic wola w jezyku kraju, gdzie mieszkaja i czesto na zadane pytanie po polsku, odpowiadaja w innym jezyku.

ograniczonym bo? następna, co nie potrafi uzasadnić swojego zdania, czy ta sama? co kto ma do tego jak wychowują dziecko rodzice, póki go nie krzywdzą? a decyzja o tym, żeby nie uczyć polskiego żadną krzywdą nie jest akurat...

Gość gość
czy tu mowa o dzieciach czy mowa o forumowiczach ? zastanow sie exdebil

odniosłam się do posta o rodzicach, które mówią w domu do dzieci po angielsku - nietrudno się chyba domyśleć? jak zaczniecie sobie niki wpisywać to dyskusja będzie bardziej przejrzysta i będzie mi się wtedy chciało odnieść do konkretnego posta:)

Gość gość
moje dzieci urodzone za granica, mowia perfekt po polsku i po niemiecku, bo 1. mowilam do nich wylacznie po polsku i wymagalam odpowiedzi po polsku, bylam konsekwentna do bolu. 2. po niemiecku nauczyly sie w przedszkolu, w szkole juz smigaly bezakcentowo, ale byl rozdzial, dom - szkola. Dzisiaj to procentuje, pracuja w firmach ktore ma powiazania z Polska, telefony, wyjazdy sluzbowe, tlumaczenia, z tego jest dobry chleb, Im wiecej jezykow tym lepiej, nawet chinski niech znaja, poligloci sa poszukiwani zawsze i wszedzie. A ci, ktorzy oduczaja swoje dzieci polskiego (mowiac do nich smiesznym angilelskim czy niemieckim) - to krotkowzroczne glaby.

Gość gość
Ps. Nauka jezykow, kursy sa bardzo kosztowne i nie ucza perfekcyjnosci jak domowa nauka od matki czy ojca, amen :)

Gość gość
a tak na marginesie.....co was obchodzi jak zyja inni, obcy wam ludzie? :D Co was boli, ze ktos mowi do dziecka po niemiecku czy po szwedzku? Wasz problem? Parafrazujac....Polak z Polski wyjedzie, polactwo z Polaka nigdy :D W jakimkolwiek jezyku nie bedziecie sie porozumiewac, jakkolwiek nie bedziecie zyc, zawsze to polactwo bedzie w was siedziec, to wpychania nocha w cudze sprawy nigdy w zyciu was nie opusci, co? :D