Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość siostra mojej siostry

DANIA

Polecane posty

Gość siostra mojej siostry

witam jak wam sie zyje w danii? jak nuczyliscie sie jezyka? szukam w internecie i nic nie ma, zero podstaw. jak zbudować zdanie w tym jezyku? jak odmieniac przez przypadki? ktos napisze? tzn ja jestem/ty jestes/ itd... w l.p i l.mn\proszę!

Gość lalalalaatralala
podnosze temat. nie zawialo was tam, rodacy? nie zna nikt jezyka? :)

Gość gość
jeg er, du er, han/hun/det er vi er, I er, de er

Gość gość
gosciu kocham cie-nie uciekaj taki tajemniczy, gramatyke podal a juz o sobie nic nie powie zyjesz w danii? uczysz sie jezyka? COKOLWIEK! ps/ dziekuje!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość gość
Tajemnicza ;) Zyje w Dk, jezyka czlowiek uczy sie przez cale zycie (zwlaszcza z tutejsza wymowa).

Gość gość
no no widze ze sie znalazlo wiecej osobek az 2 :) dania az tak malo popularna dla polakow? (legalnie, na stale?) powiedzciemoze jak zaczac. jak wam sie udalo tam dostac prace zamieszkac nauczyc jezyka.rozpiszcie sie prosze:)!

Gość gość
Ida God aften/Jeg hedder Ida/Og du? Ew. God aften/Mit navn er ida/ Og dit? Ewentualnie bo rzadko slyszy sie pytanie: hvad er dit navn. Najczesciej mowi sie "hvad hedder du". Jesli chcesz pozdrowic na koncu listu, maila itp.: Mvh. (Med venlig hilsen) w mailach oficjalnych czy jesli nie jestescie na stopie kolezenskiej, przyjacielskiej badz rodzinnej Mkh/Kh (Med kærlig hilsen/Kærlig hilsen) bardziej kolezensko, przyjacielsko badz rodzinnie. Hilsner/Mange hilsner jak wyzej

Gość gość
piszcie piszcie o zyciu tam, poczatkach przexde wsxzystkim.prrosze

Witaj Autorko:) Ja byłam w Dani przejazdem 3x - nie ukrywam że język bardzo trudny, nauczyłam się podstawowych zwrotów - i nadal uczę:) tak dla samej siebie- od 2 mcy mam korepetytora na skype- obecnie pracuję w Niemczech , pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Danii:)

Gość gość
Ida ogromny blad zrobilas... "God aten jeg hedder Ida og DU?" bardzo nie kulturalne... powinno byc: "God aften, jeg hedder Ida, hvad med dig?" Kilka zwrotow Dunczycy uzywaja dosc czesto "Hvordan har du det?" Jak sie masz "Hvordan går det?" jak leci? "Vi ses" do zobaczenia "Sådan" zrobione- jak cos dobrze im pojdzie :D "hold da op" cos w stylu naszego "o kurcze" Mieszkam w Danii nastale juz 6 rok leci. Ukonczylam szkole jezykowa, moje dziecko juz do 3 klasy chodzi i mowi biegle w tym jezyku, w pracy tez tylko dunski, w domu angielski i polski mamy. Jezyk dunski nie jest trudny! Pisownia i gramatyka jest bardzo prosta, jednak z wymowa juz gorzej. Jest ogromna roznica pomiedzy "dunskim mowionym" i "dunskim pisanym" z tym sami Dunczycy maja problem. Nalezy jednak duzo gadac z nimi :D oni nie sa zawistni, czasem tylko sie troche podsmiewuja, ale niech powiedza "strzelba" np he he

Gość gość
jakie byly wasze poczatki?

Gość gość
no nie wstyd\zic sie

Gość gość
Myślałam że o jedzenie chodzi

Gość gość
Bo jestes ogranoczona

Gość no opowiadac
waiting

Gość gość
Od kiedy "hold da op" to "o kurcze"? Mieszkam z Dunczykami, ogladam dunska TV i ten zwrot znaczy bardziej cos w stylu "przestan" albo "daj spokoj". Mieszkam w Danii, pracuje, chodze do szkoly jezykowej. Dunczycy sami przyznaja, ze maja czasami problem z wymowa. Poza tym tu jest tyle dialektow, ze im sie jest tez czasami ciezko porozumiec miedzy soba. Ludzie na wioskavh mowia inaczej, jedziesz 40 km od swojego miasta i tez inny akceby. Bardzo rodzinne panstwo, w sensie nie znam matki z jednym dzieckiem... 2,3 albo4 a tez czesto 5. Duzo przybyszy z krajow 3 swiata. Co chcecie jeszcze wiedziec? Pytajcie. Z praca srednio - jak na budowie itp. to okej, ale np. prace w zawodzie psychologa czy pedagoga ciezko teraz znalezc (kolezanka szukala). Ja pracuje jako opiekunka dla dzieci i w przyszlym roku ide na studia. To tyle, hej hej :)

Gość Kwasteł
Kup sobie rozmówki duńskie. Można kupić w Empiku.

Gość Złośliwa Osiemnaście
Widzicie?! Kwasteł ma rację. Możecie kupić rozmówki duńskie w Empiku jeśli chcesz wyjechać za granicę. A ja w d***e to mam że k***a muszę jechać na wp********e wycieczki za granicę

Gość Jan  Dąbrowski
Czyli opiekunką dla dzieci jesteś? No to powiem ci że moja żona też jest opiekunką dla dzieci i też wyjeżdża czasami za granicę.

Gość Złośliwa Osiemnaście
Dania jest piękna ale ja mam dość tych już 8-dniowych kolonii za granicę. Ciągle nudne te trasy i nieprzespane noce. No to chyba k***a p******i jesteście bo zaraz wyłamię wam zęby i ukatrupię was w piwnicy

Gość Barbara Krawczyk
Ja mam syna który chodzi do 1 klasy podstawówki i on we wrześniu był w Kopenhadze. Powiedział mi że fajnie jest w Danii był też zachwycony. Myślę że Język Duński jest ciężki do nauczenia. Ale ja mam rozmówki angielskie w domu i z tymi rozmówkami duńskimi syn chodził miesiąc temu. Zwiedzał budynki , nawet pokazywał mi zdjęcia z Kopenhagi. Byli w Muzeum Klocków Lego i było mu tam zimno ale z tego co ja wiem Dania to Skandynawia i tam jest zimniej niż w Polsce. Tam jest -20 stopni. Można tam zamarznąć.