Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Prawda o wcześniakach

Polecane posty

Gość gość

Nie raz tutaj czytałam opinię, że KAŻDY wcześniak musi mieć rehabilitację LATAMI!!!, że jeździ się non stop po lekarzach i śmiać mi się chce! Urodziłam w 35tc, miałam stan przedrzucawkowy, ciąża rozwiązana cesarskim cięciem. Leżeliśmy w szpitalu 10!!! dni, ok 5 był w inkubatorze, ze względu na to, że musiał być dogrzewany oraz miał podawany tlen, ale nie przez nosek, po prostu rurka w inkubatorze. Podejrzewam, że wyszlibyśmy po ok tygodniu, ale WSZYSTKIE wcześniaki urodzone w tym czasie co on w tym szpitalu miały zapalenie płuc, więc musieliśmy skończyć antybiotykoterapię. Kolejny mit-ciągła jazda po lekarzach, wyłączając pediatrę do którego każdy niemowlak chodzić powinien to był tak: raz w retinopatii wcześniaczej, wszystko w porządku, gdyby coś się działo mamy przyjechać, jeśli nie-skończyło się na 1 wizycie, kolejny lekarz-audiolog, spędzamy u niego jakieś 15 min kolejek nigdy nie ma, byliśmy do tej pory 2 razy, kolejna kontrola jak skończy rok-cały czas wychodzi wzorowy słuch, ale wolą dmuchać na zimne, i OSTATNI lekarz jakiego odwiedzamy-neurolog, nie licząc jednej nieudanej wizyty, gdzie lekarz wykazał się skrajną niekompetencją, wróciliśmy do lekarza u którego byliśmy 1 raz, do tej pory 2 wizyty, kolejna wrzesień/październik, lekarz woli kontrolować a póki co "rozwija się na medal" Owszem zdarzają się przypadki, gdzie rehabilitacja jest niezbędna, ale nie WSZYSTKIE!!! Znam dziewczynę, która urodziła wcześniaka, dziecko ma ponad 6 mcy chyba już gdzieś z 8... a ta nie pozwala dziecku siadać...

Wcześniak powinien być kontrolowany. To, ze Tobie dali spokój po jednej wizycie u okulisty nie znaczy, że jest to mądre- znam dzieciaka, u którego wadę zobaczyli dopiero przy trzeciej wizycie. Poza tym nie ufałabym ślepo lekarzom. Dużo rzeczy bagatelizują. Problemy wcześniacze mogą też zanikać i wracać za jakiś czas. Sama mam wczesniaka- już kilku letniego- i wiem jak to jest. Kiedy miał około roku myślałam, ze już to całe wcześniactwo mamy za sobą. A teraz okazało się, ze to do nas wraca. Oczywiście nie każdy wcześniak jest chorowity i problemowy ale na każdym dziecku wcześniactwo się odbija. Poczytaj sobie chociażby na temat zaburzeń si. Dotyka to w zasadzie każdego wczesniaka- w mniejszym lub większym stopniu. Ale mało się o tym mówi. A wizyty u tych wszystkich lekarzy i dokładne sprawdzenie stanu zdrowia dziecka jest moim zdaniem koniecznie.

Gość gość
Po pierwsze nie porównuj wcześniaka prawie donoszonego do wcześniaka urodzonego w 24 tygodniu! Bo to jest zupełnie inna historia. Pierwszy rok to był horror dla rodziców, praktycznie mała spędziła go w szpitalu.

Gość gość
nie porównuje!! tłumaczę tylko że stwierdzenie, że KAŻDY wcześniak wymaga wieloletnich rehabilitacji i ciągłego jeżdżenia po lekarzach-to bzdura, napisałam, że wcześniaki niektóre potrzebują inne nie! ostatni temat z brzegu jaki czytałam-laska ma problem jest w 33 tc i nie wie czy donosi do 38, a tu ktoś jej pisze ze będzie miało na bank rehabilitacje etc, a to bzdura!!!!

Ale ja nigdy nie słyszałam takiej opinii, ze każdy wcześniak wymaga wieloletniej rehabilitacji bo oczywistym jest dla mnie, ze nie. Wiem za to, ze jest narażony na więcej trudności i kontrole u lekarza powinny być częstsze i dokładniejsze. U nas i tak mało się robi w tym kierunku

Gość gość
ja tu się często z tym spotykam i to mnie wręcz wkur... bo straszą kobietę najgorszym ta w ciąży, zestresuje się i urodzi wcześniej niż by urodziła przez ten stres...

Każdy logicznie myślący człowiek wie, ze wcześniactwo- szczególnie to z wyższych tygodni ciąży, to obecnie nie koniec świata. Mnie jednak bardziej denerwuje jak ludzie piszą, ze wcześniak z 35 tc to nie wcześniak, że w zasadzie można traktować go jak terminowego dzieciaka. Ja mam właśnie takiego wcześniaka. Wielkich problemów z nim nie miałam ale to wczesniactwo cały czas do nas wraca. Czasami nawet rodzice nie zdają sobie sprawy z pewnych drobnostek, które są skutkami wcześniactwa.

A odkrycie tych odstępstw od normy i pozbycie się ich znacznie ułatwia dziecku funkcjonowanie. Oczywiście wcześniactwo to nie wyrok ale dziecko urodzone przed terminem musi byc nico uważniej obserwowane i kontrolowane

Gość gość
Ja też nigdy nie słyszałam o wieloletniej rehabilitacji KAŻDEGO wcześniaka, to raczej wyjątki.

Gość gość
a że tak spytam-bo my z jednego tygodnia, ale miał długości i jaką wagę?

Gość gość
Ja urodzilam sie w 36tc i mam wrazenie,ze nie wszystko ze mna w porzadku.Zawsze uczylam sie wszystkiego pozniej niz inne dzieci.W inkubatorze nie lezalam,mialam normalna wage i 10 punktow w skali Apgar,ale zawsze czulam sie inna.

Gość gość
a ja tu co trochę tak czytam... i to dla mnie śmieszne, szczególnie po tym co ostatnio przeczytałam, gdy kobieta będąca w 33tc, nie w 24tc martwi się o to, że urodzi w 36, 37 a tutaj była dołowana...

Gość gość
mój troszkę większy-2800 i 51 :)

Gość Przyszla mama na pazdz 2013
Hehe mnie strasza ze wczesniaka bede rechabilitowac cale zycie bo w 33 tc mam szyjke skracajaca sie i miekka(wlasnie ta kolezanka u gory o mnie mowila ze strasza mnie wczesniactwem i porodem) , napisalam tylko ze sie boje -mam prawo. A ze mala na usg wazy 2,5 kg w 33 tygodniu to jestem spokojniejsza. Mysle ze dotrzymam do 37-tu znow mnie zaczely straszyc ze jak urodze w 37 to i tak zle bo 38 39 i 40 tydzien TEZ po cos jest:D ale ja sie nie stresuje kafeteriankami:) no stress

No ja mam córę z pogranicza właśnie i ona już nie ma tylu problemów co syn. Wiadomo, ze najlepiej jest rodzić w terminie ale niestety wyboru zwykle nie mamy :)poród w tak wysokim tygodniu to nie dramat ale warto walczyć o każdy tydzień. Ale na rozwój dziecka też duży wpływ ma sam przebieg ciaży i porodu dlatego też tak różne są te problemy wcześniacze.

Gość gość
córka mojej kuzynki urodziła się bardzo wczesnie - ważyła kilogram..dziś dorosła kobieta ( już matka) i na żadną rehabilitacje jej nie wożono, bo nie było takiej potrzeby..dziecko szybko nadgoniło wagę i od początku zdrowe było jak rybka ;)

Gość od tej Krety
znam dwóch wcześniaków urodzonych ok 35 tyg i oboje są "problemowi" rehabilitacja, problemy neurologiczne, dziś są kilkulatkami i widać że gorzej sie rozwijają, są nadpobudliwi.

Od tej Krety- o takich właśnie przypadkach mówię. Dziecko na pozór normalnie się rozwija ale jego układ nerwowy nie był odpowiednio rozwinięty o drobne problemy jak nadr***liwość, kłopoty z koncentracją czy inne, tym podobne, będą się za nim ciągnąć jeszcze długo. Zwykle ludzie myślą, ze takie odstępstwa od normy to zwykłe różnice rozwojowe, charakterowe, odmienne temperamenty. A tak naprawdę wiele z tych problemów można w łatwy sposób zażegnać

Gość gość
A jezeli urodzilam sie w 37 tc to moze miec wplyw na moje zycie?Pisalam w tym temacie,pomylilam tylko tc.Gdziesz czytalam,ze jesli dziecko urodzi sie przed 38tc moga byc problemy.

Gość gość
No to się ciesz! A 35 tc to nie tak znowu wcześnie jak np. 24 tc!!! O tym czy wcześniactow nie zostawiło żadnego śladu na twoim dziecku będziesz wiedzieć dopiero za 10-15 lat!

Gość gość
Hej,moze mi ktos pomoc?

Niby mogą bo tak naprawdę nigdy nie wiadomo ile tygodni dziecko w rzeczywistości miało. Moja córka z 37 tc wykazywała kilka cech wcześniaczych. teraz ma 1,5 roku i rozwija się bez odstępstw od normy. Oczywiście warto obserwować dziecko ale nie ma też powodów do paniki. Jak już zresztą pisałam często nawet wcześniaki dość dobrze się rozwijają a z rozmaitymi drobnymi problemami potrafią normalnie funkcjonować nie zdając sobie nawet z nich sprawy.

Gość przyszlaMamo
Widać po twoich wpisach, że jesteś niedojrzała strasznie. Oby poród i dziecko sprawiły że wydoroślejesz.

Gość gość
Przyszła mamo Dziwna jesteś, każdy tydzień jest ważny i odpowiedzialna przyszła mama o każdy walczy...

Gość gość
kurka bez pazurka:mozesz mi napisac jakie to sa cechy wczesniacze?To dla mnie bardzo wazne,chociaz i tak juz sie nie mam zludzen.

Gość gość
Co wy gadacie? Laska mowi o porodzie w granicach 37 a nie 35 tygodnia. Czytalyscie jej watek? Jej corka wazy 2,5kg w 33 tygodniu. Ciekawa jestem ktora z was chciala by w 40 tygodniu rodzic 4,5 kg dziecko. Zwlaszcza ze pisala ze jest drobna i szczupla. Lepiej dla niej jak urodzi 37/38. Z reszta pisala ze miala monitoring i dokladnie wie kiedy bylo poczecie. Skoro tak to nie ma sily ze owulacja sie przesunela. Wiec po co ma ja potem porozrywac. O ile wogole dadza jej rodzic i nie zrobia cc jesli donosi lub przenosi.

Moja akurat spała tyle co wcześniaki i była niewybudzeniowa :P miała opuchnięte narządy płciowe (dość długo), przedłużającą się żółtaczkę poporodową, lekko obniżone napięcie mięśniowe z którego wyszła bez rehabilitacji i stosunkowo szybko. Coś tam pewnie jeszcze było ale mi umknęło