Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wróciłam do Polski

Polecane posty

Gość gość

chciałam bardzo wrócić, plan był przemyślany, wydawał się realny, ale nie w praktyce. Pomijam już to , że ludzie dookoła myślą inaczej niż ja - jedyny cel rodzina. Znalezienie tutaj pracy jest bardzo trudne. nie udaje mi sie tu normalnie zyc.

Gość Kubus Muchatek
podziekuj Walesie za wzmacnianie lewej nogi

Gość gość
jakie masz wyksztalcenie i doswiadczenie?

Gość gość
wyzsze, doswiadczenie w 2 zawodach /branzach. szukam w tej chwili pracy biurowej ,ale jakkolwiek rozwojowej. pensja -zgodze sie na 1800 netto.

Gość gość
ale jaki konkretnie zawod

Gość gość
sorry, ale nie chcę pisać na publicznym zbyt wielu szczegółów. dzieki w kazdym razie.

Gość gość
to po co pytasz na publicznym forum i zakladasz temat jesli skonczylas pedagogike/ socjologie albo inny gowniany kierunek to nie ma sie czemu dziwic, ze nic nie mozesz znalezc

Gość stallion
Przyjęło się mówić, że praca w biurze jest pracą umysłową rozwojową, ale rzadko kiedy tak naprawdę jest. Sorry, ale wklepywanie do komputera jakiś pierdów, przepisywanie tekstu czy przekładanie papierków z miejsca na miejsce to nic ambitnego, nazwałbym to raczej lekką pracą fizyczną. Prawda jest taka, że ludzi bez praktycznych umiejętności po bezużytecznych kierunkach szukających "pracy biurowej" są całe masy. Większość z nich nigdy nie znajdzie takiej pracy, bo nie ma takiego zapotrzebowania, a ci którzy ją dostaną zarabiają marne grosze, bo konkurencja jest ogromna. Nie podoba ci się stawka minimalna to wypad, na twoje miejsce jest 20 chętnych. :D Wszystko zgodnie z prawem popytu i podaży. :) To się tyczy nie tylko Polski z resztą, założę się że w uk jest tak samo.. Teraz jeżeli ktoś nie jest wykształconym specjalistą typu lekarz, inżynier może się ratować kierunkami zawodowymi. Tutaj ludzi jest niedobór i płace są normalne. Kilka tysięcy złotych dla człowieka po zawodówce nie jest żadnym szokiem, bo fachowców do roboty brakuje. Poszukajcie darmowych kursów (kwalifikacyjne kursy zawodowe) w lokalnym ckp (centrum kształcenia praktycznego). Nabór często zaczyna się wrzesień październik, a kurs trwa maks rok po czym można zrobić technika, a to już coś konkretnego na początek. Dajcie sobie spokój z pracą w biurze..

Gość gość
mam konkretny fach techniczny- komputerowy,ale w Polsce raczej z małym zapotrzebowaniem; poza tym są ode mnie w tym lepsi i bez pracy. chetnie zmienie zawod- kurs zawodowy -ale jaki? księgowych juz jest sporo. o czym piszesz ,że jest praca za normalne pieniądze?

Gość gość
w zawodach z finansami jest praca, nawet jesli u Ciebie w miescie nie ma (bo nie wiem czy to duze czy male ?) szukaj w innych miastach. Jako ksiegowa, podejrzewam, ze znasz biegle angielski( czy inny obcy jezyk skoro mieszkalas na obczyznie) moglabys pracowac w firmie miedzynarodowej.

Gość stallion
ja piszę o kierunkach typu stolarz, ślusarz, spawacz, hydraulik, elektryk itp. Ja kształcę się na operatora maszyn skrawających CNC, ofert pracy po tym kierunku w uk jest mnóstwo, a stawki dla kumatego pracownika z kilkuletnim doświadczeniem zaczynają się od 15 funtów/h netto. :) Niestety problem w tym są to raczej typowo męskie zawody, nie wiem czy kobieta byłaby w stanie coś takiego robić. Jakoś nie bardzo to widzę. :( Co do kursów typu księgowy, handlowiec to mi podchodzi pod szkółkę policealną i nie jest moim zdaniem nic warte. To już lepiej dokształcić się w tym fachu komputerowym, który masz obecnie.

Gość gość
dzięki stallion. zamarzyło mi się menadzerowanie i własna firma, to mam teraz . chyba wróce do tego co jakkolwiek umiem, i z Polski też pewnie przyjdzie mi wyjechać.

Gość gość
chyba ty nie jestes nic warty, przeciez do pracy w finansach szukaja a dziewczyna nie bedzie stolarzem :/ masakra autorko na jakim poziomie i jakie znasz jezyki obce?

Gość gość
znam angielski -sredniozaawansowany, rosyjski -uczę się, trochę grecki

Gość stallion
Ludzie po renomowanych studiach ekonomicznych nie mają, a osoba po kursie na księgowego ro pracę w zawodzie znajdzie, no weź mnie nie rozśmieszaj.. Co do zawodów typu stolarz/ślusarz to wyraźnie napisałem, że to niespecjalnie jest dla kobiet, ale to forum czytają nie tylko kobiety i weź to sobie pod uwagę.

Gość stallion
*pracy nie mają

Gość gość
tak, ale kobieta zadala pytanie nie facet. gdyby autorka znala angielski biegle plus ksiegowosc znalazlaby prace, bo uwierz mi, ze szukaja. A profesjonalne kursy tez daja zawod ksiegowego i ucza wiele wiecej niz studia. Wiadomo, ze praktyka tez jest potrzebna, ale to mozna zrobic.

Gość gość
nie mam wyksztalcenia wyzszego i nie chce miec zwyczajnie do niczego mi to przydatne nie bedzie za biurkiem nawet za kokosy siedziec nie mam zamiaru ale nie jecze ze zle w polsce tylko zapierdzielam i kombinuje jak kon pod gore rzygac mi sie juz chce od waszego ciaglego chlipania jak ciezko jak zle jaka to PL okrutna a zycie tutaj gorsze jak w Mongolii dorobilam sie wlasnego mieszkania i nie na jakies tam kredyty bo tych unikam jak tylko moge mam dwa auta jezdze na urlopy dwa razy w roku mam piekny ogrod i normalne zycie u boku wspanialego mezczyzny nikt pod nos mi niczego nie podtykal ani za darmo nie dawal,na tylku tez nie zarobilam zeby zaraz nie bylo glupich tekstow wiem jedno mozna jak sie chce ! tylko trzeba chciec aaaa i nie od razu Krakow zbudowano

Gość gość
"dorobilam sie wlasnego mieszkania i nie na jakies tam kredyty bo tych unikam jak tylko moge mam dwa auta jezdze na urlopy dwa razy w roku mam piekny ogrod i normalne zycie" "kombinuje jak kon pod gore" To wszystko tłumaczy :D Uczciwie w Polsce można się jedynie garba dorobić, no chyba że jest się kombinatorem z odpowiednimi koneksjami. Napisz jeszcze, że do PO należysz. :D

Gość gość
a ty napisz sobie jestem debilem przyklej na Monitor to rowniez wiele bedzie ci mowilo acha ! pracuj pracuj az ci osle garb wyrosnie ja w tym czasie pouzywam zycia :D

Gość gość
po co pracować jak można ukraść? :D

Gość gość
zeby kombinowac trzeba umiec kombinowac. ja nie mam nic przeciwko kombinowaniu; zreszta w Polsce tylko tak mozna,

Gość gość
"zeby kombinowac trzeba umiec kombinowac" co prawda to prawda / "ja nie mam nic przeciwko kombinowaniu" Ty nie masz, ale uczciwi ludzie mają. Właśnie przez taką mentalność mamy w Polsce taki syf i staczamy się po równi pochyłej. Pamiętaj to że ty masz jest kosztem tych, którzy nie mają. Niestety uczciwość w Polsce nie popłaca. :( / "zreszta w Polsce tylko tak mozna," tylko tak mozna jeżeli masz za cel dorobić się bez względu na wszystko. Jakoś miliony ludzi uczciwie pracują, bez kombinowania i niestety gówno z tego mają..

Gość gość
dostaniesz raz po d..pie to ci przejda sentymenty. w POlsce jest tylko prawo dzungli, a idealisci... albo emigruja, albo moga glosic swoje teorie pod mostem.

Gość gość
A ja kiedys myslalam, ze wroce do pl. mialam tylko troche zarobic. i tak zrobialm wszystko, co moglam w moim zawodzie. i mialabym prace w polsce, ale teraz to ja juz nie wiem czy dalabym ade w takiej polskiej firmie z polakim. wiec zostalo mi tylko mowienie sobie , ze kiedys wroce. Ale nie wiem czy dalabym rade w polsce. moja rodzina najblizsza sie pogniewala na mnie jak powiedzialam , ze polska to kraj rzadzony przez kosciol.Nie chca ze mna gadac w ogole.przeyebane mam

Gość gość
"moja rodzina najblizsza sie pogniewala na mnie jak powiedzialam , ze polska to kraj rzadzony przez kosciol" Nie dziwię się twojej rodzinie, bo to co mówisz jest bzdurą totalną. Kościół ma w Polsce gówno do powiedzenia. Rządzi tutaj postubecka mafia, a klerycy to sobie mogą co najwyżej pomachać rękami z ambony..

Gość gość
kochani a czy wy uwazacie ze za granicami PL to ludzie co??? siedza w pracy i od wyplaty do wyplaty lat 20 zycia minie i ani zycia ani kasy na koncie??? mylicie sie i jestescie w cholernym bledzie ile osob zajmuje intratne posady za granica ? no ile? ano nie wielu ilu pracuje za srednia krajowa ? tych jest najwiecej i jak mylsicie ze aby cos osignac w zyciu nie tylko papu spaciu i sraniu to siedza i licza na lepsze czasy???? kombinuja jak moga !! taka jest Prawda ! kombinowac mozna nie tylko jak ktos tu sugeruje kradnac bo widocznie ten ktos zyje jeszcze w zamierzchlych czasach skoro tak uwaza zycie stawia przed czlowiekiem wyzwania i albo sie on z nimi zmierza albo siedzi i tylko ....pracuje sra spi i je :D ot prosta filozofia

Gość gość
"moja rodzina najblizsza sie pogniewala na mnie jak powiedzialam , ze polska to kraj rzadzony przez kosciol" no wlasnie z tego co widze to niestety kosciol rzadzi w polsce...przykladow jest masa, ale to juz na inny topik....

Gość gość
oczywiście = w ryżej POlsce szczawiem i mirabelkami płynącej rządzi rydzyk i kaczyński :O co najmniej od 10 lat :D lecz się kretynko! :O

Gość gość
z mojego doświadczenia wiem, że aby się utrzymać w PL to trzeba być naprawdę niezłym hartem. To przygoda dla silnych psychicznie