Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anikasta

bieda piszczy w polskich rodzinach

Polecane posty

Gość anikasta

zgadzacie się? czym jest dla was bieda, a czym życie w dostatku?

Gość Zona po gwarancji
bieda to jest wtedy kiedy z rodziny robi sie spolke zoo

Gość gość
Bieda: kiedy zaczyna brakować na opłaty,ubiór, w najgorszej syt.na jedzenie.

Gość gość
Bieda bieda. Bieda jak sie ubiera w lumpach i kupuje uzywane sprzety. I gdy nie starcza od wyplaty do wyplaty.

Gość gość
Bieda - jak nie możesz odłożyć co miesiąc kasy, nie jeździsz na wakacje, kupujesz w najtańszych sklepach

Gość gość
bieda to jest teraz w polsce

Gość gość
Bieda jak stajesz przed wyborem: kupic cukier czy mleko.

Gość anikasta
wiecie, bo ja myślę, że właśnie w Polsce to niestety bieda, do niedawna myślałam, że żyje całkiem na niezłym poziomie, ale ostatecznie stwierdziłam, że jest źle i wszystko zmierza ku pogorszeniu sytuacji a nie poprawie - nieby od kilku lat nic sie nie zmienia, ale kasy zaczyna troche brakować... holera

Gość bieda to pojęcie względne
Ogólnie bieda to sytuacja kiedy nie można zaspokoić podstawowych potrzeb: potrzeby schronienia-czyli posiadania mieszkania potrzeby głodu potrzeby odziania się A w praktyce? Wiele osób zaspokaja potrzebę schronienia korzystając z "gościnności" rodziców lub wynajmując-dla mnie to nie do przyjęcia. Wielu zaspokaja głód najtańszym śmieciem-ja zawsze patrzę na SKŁAD Wielu uważa że bieda jak się nie ma na markowe ubrania i gadżety-a ja tutaj akurat uważam,że można ładnie, elegancko i tanio ubrać się w używanej odzieży. Więc dla mnie biedni są Ci których nie stać na dobre jedzenie i własne 4kąty. Bo Ci którzy nie mają w ogóle na jedzenie to już żyją w skrajnym ubóstwie.

Gość gość
A dla mnie bieda jest wlasnie wtey, gdy nie musisz chodzic po sklepach z uzywana odzieza. Osoba ktora naprawde ma kase to nawet do lumpow nie zaglada.

Gość tak bieda kupuje w lumpach
Taka bieda jak Weronika Rosati, Karolina Malinowska, Kasia Tusk czy ten aktor Cypriański. Fakt SAMA BIEDA Z DZIADA PRADZIADA :D Idź do dobrych lumpków-gdzie sukienka potrafi kosztować ponad 300zł i zobacz kto tam się ubiera-napewno nie są to biedne osoby.

Gość gość
ja się tylko ubieram w secend handach ,oprócz butów i bielizny.i co ?uchodzę za super ubraną ,

Gość gość
Ale to mnie nie obchodzi kto ubiera sie w lumpach. Jakby kase mieli to by do lumpow nawet nie zagladali. Proste. Zreszta byl na mtv taki program o tym jak mieszkaja polscy celebryci i sorry ale szalu tam nie ma, luksusow tez...wiec sie nie dziwie ze zamiast wydac na sukienke 3000 wydaja 300 zl w lumpie no i maja markowa. Z tego co ogladalam to jedynie wisniewski mieszkal w przepychu ale i na zakupy latal do niemiec a nie do lumpow. Powtarzam: jakby nie bylo biedy to nikomu by sie nie przyszlo zastanawiac jak to z***biscie mozna sie ubrac w lumpie bo stac by go bylo na te same nowe ubrania. Mowie tu o celebrytach ale odnosi sie tez do przecietniakow ktorzy sie tlumacza ze takie oryginalne rzeczy w lumpach. Markowe sklepy sa i w Polsce ale nie stac na nie wiekszosc ludzi bo wlasnie - bieda.

Gość g o s c
życie w dostatku - robiąc zakupy spożywcze nie musisz zwracać uwagi na ceny. Bieda - nie masz na artykuly pierwszej potrzeby, chleb, mleko, maslo.

Gość gość
zgadzam się, albo patrzcie na dzieciaki bigające w szmatach, ale znak adidas musi byś, proste że z lumpa, widać gołym okiem jak ktos ma kase to nie ubiera tak dzieciaków, wybiera inne marki, mniej znane dla tych co sie w lumpach w adidasa ubierają i nawet im do głowy nie przyjdzie, że to dziecko ubrane w drogie ciuchy, bo jak masz kase a nie jestes szpanerem to nie musisz w adidasa ubierać

Gość gość
albo te buty z ceraty, ale adidas albo nike, mój w takich nie biega wolę mu porządne kupić prymigi albo geox, kiedyś kolezanka mnie zapytała po co takie kupuję skoro nie widać, że drogie... głupie pytanie

Gość gość
Dokladnie.

Gość gość
angelika w adidasach - i wszystko jasne

Gość gość
Tia piszczy zwlaszcza w marketach :) Do oporu do koloru :) Piszczy to dziciak jak mu macierz odmawia kolejnego batonika :(

Gość gość
każdy kupuje to na co go stać, ale czasem chciałby sie chociaz takimi szmatami adidasa dodac sobie animuszu

Gość nie masz pojęcia o modzie
Ja kupuję drogie, a nawet bardzo drogie ubrania. W mojej szafie dużo jest kreacji Zienia czy od LaMani, mam też trochę rzeczy młodych mniej znanych projektantów. Czasem kupuję w Mohito lub outletach,ale chodzę też po szmateksach. Czemu? A no temu, że jeżeli chcę kupić coś z obecnej kolekcji to kupię w sklepie, coś z ubiegłej też, ale jeżeli podoba mi się coś sprzed 3 czy 4 sezonów to umarł w butach. Nawet na zamówienie nie zawsze można dostać. Stąd wycieczki po używkach-ale tych na poziomie,które niczym nie różnią się od najlepszych butików. Zresztą wiele osób nawet nie wie mijając je że to szmateksy :D bo 3cyfrowa cena na ubraniu na manekinie raczej nie zaprasza biedoty.

Gość gość
no właśnie o tym mówię, kiedyś na cafe był taki wątek dlaczego mamy o siebie nie dbają, tylko biegają w starych adidasach - wszystkie twierdziły, że to modnie dla mnie obciach i tyle

Gość gość
No dobra w takiej sytuacji gdzie szukasz czegos konkretnego to sie zgodze ale jesli celebrytki mowia ze chodza po lumpach bo mozna kupic fajnie i tanio no to sorry dla mnie to bieda. I zawsze bede uznawala za biedne osoby ktore wybieraja TANIEJ.

Gość gość
"biegają" na codzień na wszystkie okoliczności, nie - uprawiając sport

Gość gość
tu z tum wybieraniem "taniej" bym sie kłóciła jednak, warto szanować pieniądze nawet jak masz ich sporo

Gość gość
bieda to jest wtedy gdy lodówka i portfel pusty , wystarczy popatrzeć ilu ludzi teraz całkiem porządnie ubranych po śmietnikach chodzi , to już nie kloszardzi , taka smutna jest teraz Polska

Gość gość
Oczywiscie ze pieniadze trzeba szanowac. Ale jesli stac cie to odkladasz sumke na konto lub lokate a za reszte nie musisz sie zastanawiac czy kupoc tutaj bo tanio czy mozesz sobie pozwolic gdzie indziej chociaz drozej. Jak kogos stac to wybiera to co mu sie podoba a nie szuka tanszego.

Gość gość
a ja mam teoretycznie sporo kasy, ale kupuję w biedronce, bo mąż wydziela mi pieniądze i muszę się zastsnawiać jak zakupy najtaniej zrobić i sie rozliczyc potem - to jest bieda

Gość gość
bieda jest jak chodzisz smutna bo nie masz kasy

Gość gość
Ja chodzę smutny, bo nie mam kasy i jestem głodny.