Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość justyś123456

Chrzestna blizniaka i prezenty

Polecane posty

Gość justyś123456

Witam. Będę chrzestną jednej z bliźniaczek na Śląsku. Powiedzcie mi jak to wygląda z prezentami na chrzcie bliźniaków? Jako chrzestna daje prezent mojej chrześnicy i dodatkowo drugiemu dziecku tak? I jeżeli jest ktos ze Śląska to może mi podpowie ile daje się u Was do koperty jako chrzestna??

Gość justyś123456
up

Gość gość
Zamiast do koperty lepiej kup prezent- inaczej dziecko w życiu tej kasy na oczy nie zobaczy. niestety zaraz mnie tu zjada, ale taka jest PRAWDA! Jak rozumiem to dziewczynka- kup coś pamiątkowego, np. kolczyli, medalik itp. albo jakąś fajną zabawkę fisher price np. Drugiemu dziecku daj prezent symboliczny szczególnie jeśli nie jesteś z rodziny, albo jak jesteś dalszą rodziną. Może to być jakaś książeczka lub coś w tym stylu. Prezenty mają być dla dzieci- nie kasa dla rodziców. I nie daj z siebie doić nie wiadomo ile. Pytanie "ile daje się w kopertę" to sygnał, ze dajesz tyle ile wypada a nie tyle ile możesz/chcesz. Przemyśl to

Gość gość
My od naszych gości dostając kasę na chrzest naszych bliźniaków dostawaliśmy- albo dwie pamiatki chrztu dla każdego bliźniaka oddzielnie, z pieniędzmi w każdej (po równej kwocie w kopercie) albo jedną pamiatkę dla obu chłopaków i jedną kopertę- nikt z gości nie wyszczególniał, że więcej dla tego, a mniej dla tego bliźniaka, chrzestni tak samo ( oczywiście łączna kwota dla obu chłopaków zawsze była w wysokości standardowej jak na chrzest, nie podwójnie:)

Gość justyś123456
Jestem z rodziny. Matka dzieci to moja kuzynka i tak jakby siostra. Nie, jezeli była bym ograniczona pieniędzmi to dała bym tyle ile mogę - to jasne. Np u nas w regionie chrzestni dają ok 500 -600 zł. Wydaje mi się że to jest wystarczająco ale już słyszałam "dobre głosy" ile to na Śląsku się nie daje;) tez mi się wydawało że pamiątka z kasą dla jednego i drugiego dziecka, ale jestem pierwszy raz w takiej sytuacji więc wolałam dopytać;) Co do tego że dzieci nie zobacza kasy ze chrztu to się nie zgodzę. Moje dzieci (jedna jak i druga) pieniądze ze chrztu mają na lokatach i poczekaja na nie aż będą dojrzałe. Wydaje mi się że lepiej tak niz zabawka którą rzuci w kąt po dwóch dniach i będzie się plątac pod nogami:/ Co innego mikołaj czy urodziny. Mam taką swoją zasadę że jak dziecko małe i nie kapujące to na okazje typu mikołajki, urodziny kupuje ciuszki + jakies drobiazgi a jak już dziecko wie o co chodzi to zawsze zabawka. Wiem ile radości sprawia dziecku:) A na duże imprezy typu chrzest, komunia zawsze pieniądze + np obrazek na ścianę. Dziękuje za podpowiedzi:)

Gość gość
ja dałam identyczne prezenty - srebrne smoczki z grawerami do tego takie spersonalizowane obrazki, które wyszyłam sama (dwa miesiące mojej pracy). Ja wtedy byłam świeżo po maturze i raczej nie liczyli na super kasę, a i tak chyba z 300zł lekką ręką poszło. Od zawsze daje im prezenty, które mogą razem spożytkować i chrześniaczce zazwyczaj dorzucę jakiś ciuch. Jego chrześni raczej dają jemu prezent, a młodej jakiś łakoć. Wiem, ze kuzynka tego nie lubi i podkreśla, ze woli drobiazg, ale dla obojga.

Gość justyś123456
To że dla obojga jak sa jakies okazje (mikołajki np) to zrozumiałe. Ja tez nie znosze jak chrzestna młodszej robi przent a starszej czekolada:/ Ja narazie mam 1 chrześniaka za to mąż 2 i ta dwójka ma po jednym rodzeństwie i jak robimy prezenty na mikołaja to zawsze chrześniakom i ich rodzeństwu. Tam gdzie możemy i mamy jakiś pomysł to staramy sie taki prezent aby oboje mieli korzyść np kiedyś braciom, mąż kupił stół do piłkarzyków taki mniejszy. W sumie teraz jak myśle to chyba miałam jakieś zaćmienie wczoraj;)