Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pytanie o noworodka

Czy mama karmiąca może zostawić noworodka

Polecane posty

Gość Pytanie o noworodka

Mam pytanko, do doświadczonych mam. Za miesiąc rodzę, mam normalnie z pracy macierzyński, ale poza pracą etatową prowadziłam wcześniej coś w rodzaju własnej działalności gospodarczej, która wiązała się z wyjściem poza mieszkanie na 2-3 godziny, czasem codziennie, a czasem kila dni w tyg. I tu się pojawia pytanie, ponieważ chciałabym w mniejszym stopniu, ale kontynuować tą działalność. Nie wiem tylko czy mając w domu noworodka i męża do pomocy, dam radę wyjść na 1-2h popołudniu? Boję się po prostu, że wyjdę z domu, mały zgłodnieje i będzie płakał godzinę do mojego powrotu. Chcę karmić piersią i nie chcę na razie go dokarmiać mm. No i kolejne pytanie, czy kupić laktator i odciągać mleko na czas mojej nieobecności?? Tylko znowu boję się, że maluch przyzwyczai się do butelki i potem już nie będzie chciał piersi. Jak to było u Was, da się to pogodzić?

Gość errteeeee
poczytaj o butelkach i smoczkach i kup takie które najlepiej przypominają pierś wystarczy najprostszy ręczny laktator za 10zł, odciągasz mleko i zostawiasz na wszelki wypadek i tyle

ja przyzwyczajałam małą do butli specjalnie, dostawała co jakiś czas 1x dziennie pokarm z butelki mój własny, odciągnięty. nie było problemów. ja miałam butlę nuk i avent, ale jako noworodek wolała avent, póżniej nuk.

Zawsze można dokarmić dziecko mm :) mi lekarz tak kazał kiedy musiałam np wyjść na egzamin, albo w innym celu. Kilka razy zdarzyło się, że niania dała dziecku trochę mm żeby sie uspokoiło, a potem znowu karmiłam normalnie. Zresztą na noc też dokarmiałam mm, wtedy mialam pewność że 5 godzin wszyscy będziemy spali :)

Gość Położna Angelika
http://moje-ankiety.pl/respond-51280.html proszę o wypełnienie ankiety wszystkie mamy, które urodziły dziecko w latach 2011-2013 badam autonomię kobiet ciężarnych i rodzących... Proszę o pomoc w badaniach i dziękuję za każdą ankietę!:):)

Gość Pytanie o noworodka
Właśnie o to chodzi, że jeśli tylko będę mogła karmić piersią to nie chcę dokarmiać mm, bo gdybym zakładała dokarmianie mm to nie ma problemu. Nie chcę, żeby mąż wychodził z siebie jak mnie nie będzie no i żeby dziecko było głodne. Czyli nie potrzebuję jakiegoś super laktatora? Chciałam najpierw kupić używany elektryczny Medeli, ale chyba kupię Aventu ręczny, szczególnie, że mam małą butelkę z Aventu, to powinna pasować. Większą kupiłam z Lovi i niby jest na niej napisane, że nie zaburza naturalnego odruchu ssania, ale i tak się na tym nie znam więc to może być tylko chwyt marketingowy.

A to już jak tam sobie chcesz :) mój lekarz mówił że dokarmianie mm przy karmieniu naturalnym daje same zalety...ale jeśli masz życzenie zamęczać siebie i wszystkich w imię nie wiem czego...Twoja sprawa :)

Gość Pytanie o noworodka
No, ale to, że nie zgadzam się z Twoimi poglądami nie oznacza, że od razu Ty robisz lepiej. Jeśli będę się męczyła i będzie to stanowiło duży problem to kupię mm, ale na razie tak bym chciała spróbować i szukam rozwiązania do takiej konkretnej sytuacji.

Dokarmianie mm przy karmieniu naturalnym nie ma żadnych zalet, to jakieś bzdury ;P A laktator wystarczy Ci ręczny. Jak mąż ma dokarmiać mm to już lepiej kupcie jakieś herbatki dla noworodków, bo dziecko przez 2 godziny nie umrze z głodu jak dostanie herbatkę ;)

Gość gość
Moja droga spokojnie :) laktatorem odciagniesz pokarm i po problemie.Nie zakladaj od razu z gory ,ze maz nie da rady.Glowa do gory bedzie dobrze :)przeciez to tylko 2-3 godz.Mnie osobiscie tommee tippee pasuja :) ale mojemu dziecku wszystko jedno z jakiej butelki i smoczka korzysta :P wazne ze mleko leci hehe

Taaa :D zapomniałam że Ty jeszcze tego dziecka nie masz :D jak się najpierw wymęczysz przy porodzie, a potem przez 2 miesiące będziesz spała 5 godzin na dobę po godzinie na raz...może inaczej spojrzysz na udogodnienie jakim jest mm :D

Gość gość
z innej beczki ale co to jest coś jak działalność gosp? żeby cię ktoś nie podkablował bo na macierzyńskiem jesteś na macierzyńskim - nie możesz pracować

Gość Pytanie o noworodka
O widzisz, o herbatkach nie pomyślałam :) Nie zakładam, że mąż nie da rady, bo on bardzo chce pomagać i sam mówi, że on wszystko będzie robił i jak go pytam czy się nie boi czy sobie poradzi to mówi, że przecież to jego syn więc czego się ma bać :) Tylko ja jakoś bym chciała spróbować to zaplanować, ale wiem, że akurat przy noworodku niewiele się da zaplanować :P

Gość Pytanie o noworodka
KingaStefankaFanka - może i tak, co nie oznacza, że od razu mam się poddać i nie mogę spróbować. Nigdzie nie powiedziałam, że moje podejście jest jedyne słuszne i nie zmienię zdania, ale na razie taki mam pomysł i chociaż spróbuję :)

Gość Pytanie o noworodka
Można mieć macierzyński z etatu i prowadzić działalność gosp. :)

Gość Pytanie o noworodka
A jak myślicie po jakim czasie od porodu, będę w ogóle w stanie wyjść gdzieś? Tydzień, dwa? Na początek to by było około 2h, dwa razy w tyg. Mam zamiar rodzić sn, ale to się wszystko okaże :)

Gość gość
Trudno powiedzieć, zależy na czym polega ta działalność, no i jak się będziesz czuła po porodzie. Ja w 3 tygodnie po sn zaczęłam chodzić na zajęcia na aplikacji, ale to tylko siedzenie, ew. trochę poglowkowania ;) A jeśli masz ciężka pracę, coś dzwigasz, to może byc Ci trudno, chociaż jak się uprzesz to pewnie dasz rade ;) Mnie okropnie bolał kręgosłup, tak do miesiąca po porodzie, czasem nie mogłam się w nocy przekrecic, także wysiedzenie 6 h na poczatku nie bylo łatwe ;) Aha, i odciagalam mleko i zostawialam dla Małego, miałam butelki tommee tippe. Bez problemu karmiłam go też piersią, zresztą do tej pory to robię - ma 14 mcy :)

Gość Pytanie o noworodka
Praca jest siedząca, umysłowa więc bez wielkiego wysiłku :)

Gość gość
Dasz radę :) Zaopatrz się w laktator i do dzieła :) Ja już tak 5 miesiąc funkcjonuję z moim ssakiem i jest ok. Wychodzę czasem 3 razy w tygodniu, czasem nawet 6 i moje chłopaki dają sobie radę.

Gość gość
Acha, najczęściej pokarm ściągam wieczorem, gdy mały już zasypia na dłużej, albo z samego rana - piersi często po nocy jeszcze pełne mimo iż młody już objedzony jak bączek. Rano najszybciej mi to idzie ;)

Gość gość
Ja polecam ręczny z aventu odciągam juz tak 5mc bo mały nie chce cycka;) odciągaj w nocy po karmieniu i rano wtedy masz więcej mleczka. I nie martw się ze Ci mleka braknie bo ja też miałam takie obawy a oprócz karmienia mroziłam mleko w specjalnych pojemniczkach bo mialam taki nawał. Dasz radę :)

Gość Pytanie o noworodka
Dzięki trochę mnie uspokoiłyście :) Odciągnę mleczko i będzie miał tatuś okazję się wykazać :)

Gość gość
Dokładnie. Moim chłopakom takie zostawanie sam na sam bardzo służy :)

Gość gość
Co Ty sie na zapas martwisz ..a skąd wiesz ,że będziesz miała pokarm w ogóle:P

Gość gość
Ja nie będę miała pokarmu, to kupie mm i po kłopocie :P

Mama karmiąca jak najbardziej może zostawić noworodka (na "chwilę" :) Sama spodziewam się właśnie odciągania pokarmu tak, żeby maleństwo mogło zjeść, jak mnie nie będzie. Może i to zabiera trochę czasu, ale to o wiele lepsze niż mm. Jeśli ma się mleko i chce karmić dziecko naturalnie - to świetnie, ale to nie znaczy, że mamy być przykute do domu. :)

Gość gość
Oczywiście, że możesz pozwolić sobie na wyjście, nawet więcej niż na 2-3h, od tego są laktatory, żeby maluch nie płakał z głodu:) Ja używam laktatora prolactis, nie mam z nim żadnych problemów, a co najwazniejsze jest bezbolesny. My akurat nie mamy problemów, maluch je i z piersi i z butelki :)

Gość gość
Ja tak karmiłam przez pół roku, mleko tylko moje, ale przynajmniej raz na dobę mały dostawał odciągane, najpierw po to żebym mogła odespać dłużej niż te 2,5- 3 godz. jednym ciągiem, potem jak wychodziłam z domu. Fakt że jak się zupełnie ureguluje laktacja to może być problem z odciąganiem (o ile dziecko je regularnie, ale właściwie- jak "wisi" na piersi też), ale ja zaczęłam odciągać jakoś 2 dni po powrocie ze szpitala, jak miałam nawał, więc to odciąganie jakoś się wpasowało w laktację też, bo było codziennie. Wychodziłam spokojnie na 3 godz, karmiłam przed wyjściem, zostawiałam mleko (przeważnie i tak jakieś w zapasie było zamrożone) i po powrocie miałam chwilę luzu. Butelka- ciężko powiedzieć czy przeszkodziła, karmiłam tylko przez nakładki a pokarmu miałam zawsze sporo, tzn. nigdy nie było mało, a butelkę wybierałam NUK bo przy niej dziecko musi trochę popracować językiem, a bałam się że na zwykłej się rozleniwi troszkę i będzie właśnie butlę wolało. Lovi próbowałam ale nie polecam, wymiotował po niej. Zachęcam do pracy bo złapiesz oddech trochę od domowych spraw, wydaje mi się że nawet w takim wymiarze jak teraz spokojnie dasz radę i polubisz oderwanie od rutyny, a i mąż od początku złapie kontakt z maluchem jak będzie tylko on zostawał do opieki.