Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Przestałem rosnąć

Polecane posty

Gość gość

Witajcie drodzy forumowicze i forumowiczki. Mam 17 lat i zauważyłem, że już nie rosnę. Dodatkowo .. być może przez błąd w obliczeniach (mierzyłem siebie sam) widzę, że stałem się niższy o kilka cm przez jakieś 3 miesiące. Dziś mialem około 173 cm i kilkakrotnie ponawiałem mierzenie się. To mnie zszokowało, bo gdyby wzrost się tylko zahamował, to miałbym może 176. Jestem ciekawy co to może być. Dla ścisłości.. nie stosuję raczej aktywnego trybu życia.. hmm i może to coś pomoze: mam silną alergię i jestem odczulany. biorę także sterydy wziewne na astmę.. Czy da się coś z tym zrobić? Nie chcę już wspominać że chłopaki w moim wieku (Ba nawet młodsi) są ode mnie wyżsi... to irytuje.

Gość gość
chłopcze, to nie jest najważniejsze w życiu, ciesz się zdrowiem.

Gość gość
trzeba mniej trzepac konia

Gość ta co mówi 123
Nie mam pojęcia co to może być może idź do lekarza........ale wzrost nie jest najważniejszy ja osobiście wolę jak ktoś nie jest za wysoki

Gość ytyrgrgrrgbdncn
Zamiast sterydow lepiej sie odrobacz, bo to one wywoluja alergie...

Gość gość
to raczej pomyłka w pomiarach, nie sądzę, żebyś był niższy niż wcześniej. Powinno się mierzyć zawsze rano, wieczorem już może być mniej z tego co słyszałam. Ile wzrostu mają twoi rodzice? Z tego co obserwuję to młodzi faceci zaczynają rosnąć już na początku gimnazjum a nawet ciut wcześniej a ten proces kończy się na początku liceum.

Gość gość
kwestia pomiaru- bardzo trudno się samemu zmierzyć i tyle.

Gość gość
może to faktycznie wina sterydów: popytaj lekarza, zrób badania na hormony wzrostu, może masz niedobór zazwyczaj rośnie się do 21 roku życia, ważne są geny, jaki wzrost mają twoi rodzice palisz ? odżywiasz się racjonalnie ? mięso, jarzyny, owoce ? zrób morfologię może masz jakieś niedobory ? brak ruchu też może mieć na to wpływ, generalnie sterydy robią organizmowi więcej szkód niż pożytku, zwłaszcza przy długotrwałym używaniu

Gość gość
zapomniałam napisać: wieczorem zawsze jesteśmy ciut niżsi niż rano, kwestia spłaszczenia krążków międzykręgosłupowych w wieku 15-16 lat miałam już docelowy wzrost, potem już nie rosłam ale nabierałam masy :-)