Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kolorowa asia

Pytanie odnośnie dawania pieniędzy w kopertach

Polecane posty

Gość Kolorowa asia

W mojej okolicy jest zwyczaj dawania prezentów pieniężnych Młodym na początku wesela, razem ze składaniem życzeń, zazwyczaj kaskę wkłada się w kartkę z życzeniami. Słyszałam, że w innych częściach kraju poza wielkopolską pieniądze daje się na końcu wesela. Niedługo wybieram się na wesele do Gdańska i nie wiem czy nie wyjdzie dziwnie jeśli dam kasę zaraz na początku, a na pożegnanie nic. Jak to jest u was, poza wlkp?

Jestem z Trójmiasta,życzenia składa sie i daje prezenty po mszy ślubnej gdy jest ładna pogoda a jak pada deszcz to wszystko odbywa sie na sali.

Gość Kolorowa asia
O to tak jak u nas :) dzięki za odp

Gość gość
wiesz, co kraj to obyczaj.. ja jestem z Łodzi, ale nie ma jednolitej tradycji, bo ludzie różnie dają. My dajemy zawsze pod kościołem, ale spotkałem się z tym, że dają po oczepinach, czasem podchodzą w trakcie imprezy, czasem na koniec - nie ma reguły.

Gość Ma Damme
czy to ma jakes znaczenie?

Gość gość
dokładnie - nie ma reguły. My dostawaliśmy zarówno pod kościołem, jak i po oczepinach.. nawet ktoś się trafił, kto przy wyjściu dawał prezent. Moim zdaniem najwygodniej dać od razu, przy życzeniach, bo potem już nie moje zmartwienie i mogę się bawić, a nie pilnować koperty

Gość Kolorowa asia
jestem ciekawa bo chciałam dac pustą kopertę to torchę kosztowna wyprawa dla mnie i musze zacząć planowac przekręt

Gość Kolorowa asia
To wyżej to nie ja

Gość gość
Nie przejmuj sie tym wpisem,bo na tym forum to same zgorzkniałe kutwy siedzą,ktore nie maja co robic i stad takie negatywności....

Gość gość
U nas, w Krakowie i okolicy też zawsze na początku wesela czy zaraz po ślubie, kiedy składa się życzenia- najczęściej już pod kościołem, albo chwilę później na sali. U rodziny na podkarpaciu to samo.

Gość gość
Zachodniopomorskie zaraz po slubie lub na sali przy zyczeniach:)

Gość gość
w lubuskim też prezenty daje się po kościele, jak ładna jest pogoda pod kościołem, a jak brzydka to na sali

Gość gość
śląskie, życzenia i prezenty na sali na początku wesela, pod kościołem życzenia składają tylko osoby które nie idą na salę

Gość niegość
dolnośląskie, życzenia po ceremonii pod kościołem/urzędem, lub jeżeli pada to na sali przed rozpoczęciem wesela :)

Gość gość
Ja z łódzkiego...u nas po oczepinach. No chyba że ktoś z różnych przyczyn na wesele nie idzie to pod kościołem...

Gość gość
śląskie,życzenia po mszy przy kościele,chyba ze deszcz pada to wyjątkowo jadą wszyscy na salę i tam składają życzenia

Gość gość
lepiej dawać na koniec bo można z koperty coś odjąć albo dołożyć,ostatnio byłam na tak dennym weselu że załowałam ze dałam 1000zł

Gość gość
Hejka:) Jak ostatnio byłam na weselu to dałam w trakcie, po obiedzie jak już był w miarę spokój, prosto do rąk Panny Młodej, niestety nie ufam ludziom, i jej świadkowa wydała mi się podejrzana i nie chciałam dawać prezentu od razu po ceremonii, pod kościołem złożyłam życzenia dałam wino i kwiatki, a później na sali również złożyłam życzenia, a młodzi kasę schowali od razu do samochodu.