Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anuśka123

praca na umowę zlecenie na urlopie macierzyńskim dozwolona

Polecane posty

Gość anuśka123

Kto może mi poradzić - czy praca na umowę zlecenie na urlopie macierzyńskim jest dozwolona? Moja umowa o pracę wygasa z dniem porodu, więc na macierzyńskim nie będę już zatrudniona na umowie o pracę - czy mogę dorabiać wtedy pracując na umowę zlecenie?

Gość anuśka123
Dzięki - z tego by wynikało, że można pracować na umowę zlecenie jednak tylko na dodatkowym urlopie macierzyńskim, nie podstawowym... Mętne trochę to objaśnienie.

Gość gość
No chyba te 14 tygodni musisz odpuścić a potem już możesz pracować. Ja mam zamiar po 26-30 tygodniach wrócić do pracy na pół etatu, właśnie na zasadzie umowy zlecenie i o dzieło.

Gość gość
chyba zapytam bezpośrednio w ZUS-ie bo nie wiem jak to wynika z przepisów

Gość gość
Przecież nie masz urlopu macierzyńskiego- masz tylko zasiłek wychowawczy, ale urlopu nie masz, pracować możesz.

Gość gość
na urlopie macierzyńskim na zlecenie można normalnie pracować nie ma tego zabroniongo w kodeksie a więc można, ewentualne ograniczenia dotyczą umowy o pracę. Ja się spotkłam nawet z opinią prawną że z tym samym pracodawcą można zawrzeć 2 umowę o pracę, oczywiście z innym zakresem obowiązków. Ty na umowie zlecenia dla bezpieczeństwa żeby nikt się nie przyczepił też sobie napisz inny zakres niż w umowie.

Gość gość
a no właśnie nie masz urlopu tylko zasiłek macierzyński powinni z tobą zawrzeć normalnie umowę i tyle nie potrzbne ci żadne zlecenie

Gość gość
ale pewnie kończy ci się 2 umowa i pracodawca nie będzie chciał ci dać umowy na czas niokreślony to wybierze zlecenie. ale jesli podpisze kolejną umowę to bedziesz na urlopie wtedy no i to zlecenie tak jak ci pisali.

Gość gość
u mnie w pracy księgowa na macierzynskim pracowała na zlecenie więc można, tylko nie znam szczegółów

Gość gość
nie wiem jak to jest gdy jest umowa do dn porodu, bo ja w zusie musiałam podpisać oświadczenie, że nie podejmę żadnej pracy zarobkowej. W takiej sytuacji, Ty nie jesteś na urlopie macierzyńskim, tylko zasiłku macierzyńskim.

Gość gość
Dzięki za odpowiedzi. Wnioskuję z nich, że mogę pracować na umowę zlecenie będąc na zasiłku macierzyńskim, nawet w trakcie tego podstawowego, czyli w pierwszych 14 tygodniach po porodzie. Pracodawca dał mi umowę tylko do dnia porodu, potem już nie będę zatrudniona. Moje wątpliwości dotyczą tego, by ZUS nie zabrał mi zasiłku 100-procentowego, jeśli będę dorabiać sobie dodatkowo na umowę zlecenie. Zakresu obowiązków nie da się zmienić, z tym że na zlecenie wykonywałabym pracę na komputerze w domu, a nie w biurze.