Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy to może być już poród 35tc

Polecane posty

Gość gość

Wiem, wiem dziwne pytanie.. Jestem w 35tygodniu ciąży i od kilku dni mam dziwne objawy a mianowicie, ciągle czuję się sennie, potrzebuję tyle odpoczynku jak nigdy w życiu, jakbym w ogóle nie odpoczywała, całą ciążę byłam raczej aktywna, nawet 10 tygodni temu gdy miałam założony szew na szyjkę macicy to nie leżałam cały czas, lekarz pozwoliłmi na spacery bo było wszystko w porzadku. A teraz czuję cos okropnego w kroczu...jakby mi się tam coś rozrywało i ten nacisk na całe podbrzusze, coś okropnego. a gdy zachce mi sie siusiu to szybko lece do toalety bo jak chwilke bede zwlekala to bedzie mi wszystko napierało podczas oddawania moczu. Dziewczyny czy to mogą być sygnały zbliżającego się porodu?

Gość gość
mam te same objawy tylko u mnie jest 32 tc. :-(

Gość gość
Może główka dzieciątka się obniżyła, zauważyłaś aby brzuch ,,opadł''? 5 tygodni to już nie wiele. Poród się zbliża wielkimi krokami:) jeśli coś Cię niepokoi zawsze najlepiej pójść do lekarza

Gość gość
Może główka dzieciątka się obniżyła, zauważyłaś aby brzuch ,,opadł''? 5 tygodni to już nie wiele. Poród się zbliża wielkimi krokami:) jeśli coś Cię niepokoi zawsze najlepiej pójść do lekarza

Gość gość
Brzuch mam obniżony od momentu założenia szwu na szyjkę macicy. Przez całą ciążę mam go bardzo niziutko, tak sobie myślałam, że może główka dziecka znalazła się już w kanale rodnym hmm?

Gość gość
Ale dobrze by bylo zeby maluch jeszcze posiedzial w brzuchu bo teraz bylby wczesniaczkiem

Gość gość
Tak właśnie podejrzewam. Ciężko mi porównać swoje doświadczenia, bo miałam poród wywoływany, ale czułam dokladnie to co Ty kiedy w szpitalu założono mi cewnik by powiększyć różwarcie. Poza tymi objawami masz może skurcze?

Gość gość
Wiem :( Ale jeszcze jakiś czas temu lekarz mi mówił żeby wytrzymać jeszcze chociaż do 30tc a tu już 35, bardzo się cieszę, że ogólnie udało mi się dotrwać do tego tygodnia :) Bo jakiś czas temu myślałam, ze nie dam rady już dłużej... :(

Gość gość
Tak właśnie podejrzewam. Ciężko mi porównać swoje doświadczenia, bo miałam poród wywoływany, ale czułam dokladnie to co Ty kiedy w szpitalu założono mi cewnik by powiększyć różwarcie. Poza tymi objawami masz może skurcze?

Gość gość

Gość gość
Lekkie skurcze, ciągnące w dół bardziej takie rwanie... Większość osób mówi że przed porodem ból jest taki jak przed miesiączką ale ja nie mam takiego bólu, mnie tylko rwie... jakby coś się rozrywało okropne.

Gość gość
Ja miałam identycznie tylko że w 34 tygodniu tydzień później urodziłam przygotuj sie na ewentualny przedwczesny porod

Gość gość
Jestem zwarta i gotowa w razie czego ale bym wolała jednak, żeby maluszek pobył jeszcze w moim brzuszku ale niestety nie ja o tym decyduję :)

Gość gość
Czy któraś z Was jeszcze miała takie objawy jak ja?

Gość gosc11
czes dziewczyny ja wlasnie tak mam podobnie jak autorka . jeste w 33 tygodniu . takie uczucie jakby nisko prawie ze w kroczu pchalo cos w dol i spraqwia to bol , oprocz tego bol w podbrzuszu , ciagnieie w dol po bokach . A od dwoch dni ilosc wydzieliny wyrazinie sie zwiekszyla i nasilily sie bole kregoslupa i to w znacznym stopniu .

Gość gość
Mi też w sumie zwiększyłasię ilość wydzieliny z pochwy ale jest na szczęście koloru mlecznego, gorzej jakby była zabarwiona na brązowo lub czerwono... Martwi mnie raczej jeszcze jedna rzecz mam dość dużo mleka, normalnie wycieka mi z piersi, masakra...

Gość gość
Najczęstsze objawy zblizającego sie porodu: obniżenie dna macicy, ok. 3 – 4 tygodnia przed zbliżającym się porodem dochodzi do obniżenia dna macicy do wysokości z końca 32 tygodnia ciąży (brzuch robi się bardziej wypukły, czego przejawem zewnętrznym może być powiększenie się obwodu brzucha w krótkim czasie) wstawianie się główki do wchodu miednicy u pierwiastek – główka przyjmuje ułożenie silnie przygięte i wstawia się potylicą mniej lub bardziej głęboko we wchód miednicy; centralizacja szyjki macicy – oś długa szyjki przemieszcza się w oś kanału rodnego; tzw. dojrzewanie szyjki – w ostatnich tygodniach przed porodem szyjka macicy staje się miękka, jest bardziej rozciągliwa i podatna, stwierdza się mniejszego lub większego stopnia zgładzenie i rozwieranie szyjki; skurcze przepowiadające – nieregularne skurcze macicy występujące na kilka dni przed porodem, najczęściej są niebolesne; odejście podbarwionego krwiście (różowego) czopa śluzowego.

Gość gość
autorko ja mam wcześniaczka z 35tc, u nas trochę inna sytuacja bo miałam stan przedrzucawkowy. Wcześniak to wiele problemów, skontaktuj się z lekarzem, bo jeśli zdążysz a się zacznie-czasem można zwolnić, opóźnić poród. U nas na szczęście się udało, Mały zdrowy, ale spotykam wiele wcześniaków u lekarzy, dużo ma problemy. No i mimo wszystko po lekarzach jeździmy, 100 zł neurolog co 2-3 mce+paliwo, wcześniaki są bardziej narażone na różne choroby.

Gość gość
Dzwoniłam do lekarza dzisiaj rano i mówił, że jeśli będę miała skurcze regularne to należy zgłosić się do szpitala lub jeśli odejdzie czop lub będą brązowe lub krwiste upławy, a do wizyty w przyszłym tyg zalecił środki rozkurczowe i mgb6.

Gość gość
Chyba za bardzo panikuję,....