Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czym się przyprawia zupę

Polecane posty

Gość gość

wiem, że glupie pytanie :O do tej pory gotowalam zupy i przyprawiałam wyłącznie wegetą :O teraz chciałabym ugotowac jakąś normalną zupę. Ile trzeba wrzucic kuleczek ziela angielskiegi i ile listków laurowych? to sie wrzuca od razu do wody? jakie jeszcze zioła? czy zamiast mięsa mozna dodac np. oliwę lub maslo?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 123mama123
ja wrzucam średnio 5 listkow, kilka ziarenek ziela, kilka pieprzu w ziarnach, zależy od zupy do pomidorowej majeranek daje itp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja daje ze 2 listki,3 ziela,zielona i biala pietruszke,czasem lubczyk. Mozesz dodac masla albo oliwy. Nie musi byc na miesie/kosci. Wszystko metoda prob i bledow:)dobrawiaj az bedzie ci smakowac:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dziękuję Wam za odpowiedzi :) ja jestem wegetarianką więc na mięsie nie gotuję, ale wegety sypałam zawsze kilka łyżek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja zawsze daję kilka listków ziela angielskiego, pieprz, sól (nie zawsze), a pod koniec gotowania dorzucam często zioła prowansalskie. Kiedyś miałam harissę - kupiłam w Tunezji, ale być może w Polsce też można dostać. Wystarczyło dać czubek łyżeczki na garnek zupy. Ostatnio eksperymentuję z Ajvarem - nie jets tak pikantny więc daję go trochę więcej (łyżeczkę-dwie)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja polecam przepis Kasi Bosackiej na domową vegetę :-) Składniki: 4 łyżki suszonych warzyw 3 łyżki suszonego lubczyku 1 łyżka prażonej cebuli 1 łyżka soli morskiej 1/3 łyżeczki kurkumy Wszystkie składniki umieszczamy w młynku i mielimy. W zależności od naszych upodobań grubo albo drobno. Przesypujemy do szczelnego pojemniczka i gotowe :) Warzywa wystarczy kupić suszone w paczce..No oczywiście jak ktoś ma suszarkę do warzyw do może sam suszyć, ale to już jest dużo więcej zachodu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dodaj tylko,że tą prażoną cebulkę też można sobie samemu zrobić ;P Składniki: cebula (dowolna ilość) mąka pszenna (1 czubata łyżka na 1 cebulę) olej do smażenia (ok. 0,5 litra) sól Cebulkę w kostkę, przesypać na sitku mąką pszenną, smażyć na głębokim tłuszczu, ściągnąć łyżką cedzakową najlepiej na ręcznik papierowy,żeby odsączyć i można ją trzymać w zakręconym słoiku. Jest pyszna do kanapek, sałatek, zapiekanek czy hotdogów. Tak kupiona też jest dobra, ale tak jak się w niej ceni cebula to jest biznes nad biznesami ;P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×