Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czym się przyprawia zupę

Polecane posty

Gość gość

wiem, że glupie pytanie :O do tej pory gotowalam zupy i przyprawiałam wyłącznie wegetą :O teraz chciałabym ugotowac jakąś normalną zupę. Ile trzeba wrzucic kuleczek ziela angielskiegi i ile listków laurowych? to sie wrzuca od razu do wody? jakie jeszcze zioła? czy zamiast mięsa mozna dodac np. oliwę lub maslo?

Gość 123mama123
ja wrzucam średnio 5 listkow, kilka ziarenek ziela, kilka pieprzu w ziarnach, zależy od zupy do pomidorowej majeranek daje itp

Gość gość
Ja daje ze 2 listki,3 ziela,zielona i biala pietruszke,czasem lubczyk. Mozesz dodac masla albo oliwy. Nie musi byc na miesie/kosci. Wszystko metoda prob i bledow:)dobrawiaj az bedzie ci smakowac:)

Gość gość
dziękuję Wam za odpowiedzi :) ja jestem wegetarianką więc na mięsie nie gotuję, ale wegety sypałam zawsze kilka łyżek.

Gość gość
ja zawsze daję kilka listków ziela angielskiego, pieprz, sól (nie zawsze), a pod koniec gotowania dorzucam często zioła prowansalskie. Kiedyś miałam harissę - kupiłam w Tunezji, ale być może w Polsce też można dostać. Wystarczyło dać czubek łyżeczki na garnek zupy. Ostatnio eksperymentuję z Ajvarem - nie jets tak pikantny więc daję go trochę więcej (łyżeczkę-dwie)

A ja polecam przepis Kasi Bosackiej na domową vegetę :-) Składniki: 4 łyżki suszonych warzyw 3 łyżki suszonego lubczyku 1 łyżka prażonej cebuli 1 łyżka soli morskiej 1/3 łyżeczki kurkumy Wszystkie składniki umieszczamy w młynku i mielimy. W zależności od naszych upodobań grubo albo drobno. Przesypujemy do szczelnego pojemniczka i gotowe :) Warzywa wystarczy kupić suszone w paczce..No oczywiście jak ktoś ma suszarkę do warzyw do może sam suszyć, ale to już jest dużo więcej zachodu

Dodaj tylko,że tą prażoną cebulkę też można sobie samemu zrobić ;P Składniki: cebula (dowolna ilość) mąka pszenna (1 czubata łyżka na 1 cebulę) olej do smażenia (ok. 0,5 litra) sól Cebulkę w kostkę, przesypać na sitku mąką pszenną, smażyć na głębokim tłuszczu, ściągnąć łyżką cedzakową najlepiej na ręcznik papierowy,żeby odsączyć i można ją trzymać w zakręconym słoiku. Jest pyszna do kanapek, sałatek, zapiekanek czy hotdogów. Tak kupiona też jest dobra, ale tak jak się w niej ceni cebula to jest biznes nad biznesami ;P