Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co oprócz mleka jedzą wasze 6ms dzieci karmione mm

Polecane posty

Gość gość

Jw. Jakie owoce, warzywa itd? Trzymacie sie sztywno schematu?

Gość gość
Moje mają 4 i pól miesiąca i od tygodnia dostają marchewkę i ziemniaka. Dosypuję też do mleka kaszki ryżowej (1x). Czytam schematy, ale zdaję się też na intuicję.

Gość gość
Moj ma 5,5 miesiaca. Zaczelam.rozszerzac po 4 miesiacu. Sztywno nie trzymam sie schematu,podaje to do czego mam dostep, obserwuje. Synek je zupki na bazie ziemniaka,marchwii,pietruszki bialej i zielonej,brokul,cukinie,fasolke szparagowa,kukurydza ale taka z kolby,nie z puszki. Teraz wprowadimy dynie jak urosnie;)i kalafior. Z miesa je krolika,indyka,schab wieprzowy. Owoce ktore jadl to:jablko(najmniej mu sluzy)arbuz,sliwka,gruszka,nektarynka,banan.

Gość gość
Czyli nie trzymasz sie schematu? Moja też ma 5,5 miesiąca i Narazie je niewiele spoza schematu. Zastanawiam sie wg czy warto sie go trzymać. pediatra nic na to nie mówił?

Gość gość
jak przygotowujesz kukurydze? moj ma 6 mies i tez je prawie wszytsko, kurczak, brokul dynia cukinia kalafior ziemniak poetr***a, fasolka szparagowa seler,ryz co jest pod reka.

Gość gość
do tego z owocow banan winogrona, sliwki typu morela nektarynka brzoskwinia, maliny. na nic nie ma uczulenia

Gość gość
Nie rozmawiam na ten temat z pediatra. Trzymac sie nie trzymam bo: -W sloiczkach i tak jest wszystko poza schematami,a ja sama gotuje,staram sie by warzywa/mieso byly z dobrego zrodla -owoce dziecko dostaje do pociamkania,w reke ale czesciej siatke,czasmk daje lyzeczka, to nie tak,ze dam pol nektarynki i ma to zjesc. Cos na zasadzie blw. Obserwuje reakcje,jesli dziecko bardzo dobrze toleruje,brak wysypki,bolu brzuszka,wzdec to czemu mam nie dawac? Uwazam,ze jesli cos ma uczulic to i tak uczuli. Jestem tego dobrym przykladem,pietnastoletnia izolacja od alergenu nie uchronila mnie przed alergia. Wiec pozniejsze wprowadzenie czegos do diety nie chroni przed alergia. Zreszta pisalam prace mgr z immunologii wiec wiem cos na ten temat :) -nie daje sokow,uwazam ze sa zbyt ciezkie dla mlodego zoladka,soku wypije tyle co wyssie z owoce a do picia woda.

Gość nkdewkkLalal
Owoce, starte. Jogurty. Ostatnio dałam sam makaron.

Gość gość
Gotuje kolbe ok 30 min,wybieram ziarenka,blenderuje i przecieram przez sitko by pozbyc sie tych twardych lusek.

Gość gość
o dzieki musze sprobowac tez mu zrobic kukurydze

Gość gość
a no i jogurty tez mu daje. zwykle z biedronki. nie cuduje z droga bobovita. i od kiedy dostaje troche jogurta do kaszki np robi bardzo zdrowa kupke

Gość gość
No moja właśnie jeszcze nie jadła mięsa bo nie mogłam nigdzie dostać tak żebym wiedziała że z dobrego źródła. No ale w tym tyg już będę miala bo wkoncu sie udało.:) A jadła już marchew, ziemniaka, fasolke szparag, pietruszke, seler, cukinie, ryż, makaron, jabłko, gruszke, jagody i daje jej chrupki kukurydziane paluchy- bardzo lubi i świetnie sobie radzi. Dawałam też brokuly i dynie ale bardzo po tym ulewala więc Narazie nie daje. Dziś wprowadzam białą kapuste.

Gość gość
Wlasnie po 6 miesiacu tez chce podac jogurt naturalny jako dodatek do owocu i ruszamy z blw pelna para. Dodam,ze jada kasze jaglana,ryzowa i w ramach ekspozycji na gluten pszenna pelnoziarnista.

Gość gość
Jaki dajecie makaron? Mozecie mi powiedziec ile u was trwala ekspozycja na gluten?

Gość gość
Aha no i bananów póki co też nie toleruje. Soków nie daje chyba że sama sobie w sokowirowce to troszkę dam ale rozcienczam z woda. A czasem trochę kompotu z jabłka. Do wprowadzania glutenu ja kupiłam mleczna kasze manma. Dostaje też kleik ryzowy i kukurydzianx. Słuchajcie a gdzie można kupić te siateczki do owoców? Są w jakimś sklepie stacjonarnym czy przez internet muszę zamówić?

Gość gość
a jak bedziesz robic miesko bo dam taka wskazowke ze najlepiej jer ze wszytskim zblendowac bo jak np na pocz dusilam tylko widelcem kurczaka to sie troche krztusil bo za suchu. jak przygotowujesz kasze jaglana? ja mam gryczana moze byc? aha i jescze super obiadek to czerwony burak z ziemniakiem wszytsko razem zmiksowane na krem

Gość gość
ekspozycja na gluten to kaszka manna przez ok tydz a potem dodawalam ja tez do innych posilkow typu zupka. a najlepiej to jak mu szly zeby kroma chleba do lapki i sam sobie wprowadzil

Gość gość
Ja makaron dałam w sumie tylko raz trochę jak byłam u babci i wszyscy jedli rosół a ona tak patrzyła. Więc pomyślałam że trochę jej nie zaszkodzi.

Gość gość
a jak myslicie od kiedy moge murobic kaszki czy budyn na mleku 0.5

Gość gość
No ja będę mięso do warzyw normalnie dodawać. Z tego co ja wiem to można gryczana ale niepaloną.

Gość gość
no ja mam prazona to chyba nie moge

Gość gość
No prazona raczej nie.

Gość gość
Jaglana mam na razie taka blyskawiczna,holle. Ale nastepnym razem dam ugotowana i zblendowana. Miesko to ja b.drobno siekam a potem jeszcze do blendera,bo za dlugie wlokna wychodzily. Mleko 0,5%?to chyba za wczesnie..... albo niezle ktos sie nabija. Na budynie tez przyjdzie pora. Ale po tym tyg ekspozycji na gluten dawalyscie juz pelna porcje glutenowa?

Gość gość
Moja na początku przez tydzien dostawala pol lyzeczki manny do obiadku, później przez tydzien całą lyzeczke. Teraz dostaje 1,5lyzeczki już drugi tydzien bo nie widzę sensu póki co dawać więcej

Gość gość
Siatke do owocow mozna kupic w sklepie z artykulami dzieciecymi.