Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pliz dont goł

dleczego chrzcicie swoje dzieci skoro nie chodzicie do kosciola

Polecane posty

Gość pliz dont goł

jakie były powody?

Gość xiądzRucha
aby dzieci miały normalny żywot w tym Kaczystanie, durna pało

może warto się zastanowić dlaczego ludzie w ogóle chrzczą niemowlęta :)

powiem ci dla czego ja chrzciłem swoje dzieci. Ja mogę nie chodzić do kościoła,nie wierzyć w Boga i inne zabobony i to jest moja sprawa. Ale co jeśli się mylę? Może rzeczywiscie jestem w błędzie?. Tej odpowiedzialności za dzieci brać na siebie nie chcę.

Gość gość
no właśnie nie chcesz a i tak zadecydowałeś w jakiej religii mają być i czy w ogóle mają być.

Każdy powód jest dobry żeby zrobić imprezę:classic_cool: A poza tym mój mąż twierdzi, że jest wierzący i nie zgodziłby się na wychowywanie dziecka bez kościoła :o

Gość BógMnieOdmineił
No wlasnie tez nie pojmuje po co obludni chrzescijano-ateisci chrzcza dziec i sla do komunii. Bo co? bo ludzie beda gadac? A jezeli dziecko bedzie chcialo to moze samo sie ochrzic jak bedzie starsze. Niektore wyznanai chrzcza tylko doroslych, a katolicy tez problemu nie robia jak dorosly chce sie ochrzcic.

religię to one jak dorosną to same zdecydują jaką drogę wybrać. Ważne że na komuniię rowery podostawały.

Gość gość
żeby mieli życie wieczne

życie wieczne nie jest zależne od tego czy niemowlę zostanie ochrzczone czy nie .

Gość gość
ale dlaczego maja wybierac wiare jezeli wszystko jest w katolicyzmie

Gość BógMnieOdmineił
Dokłądnie, żeby zostać zbawionym w ogóle nie trzeba byc ochrzczonym ani nalezec do zadnego kosciola :) Bo Bóg zbawia, nie ludzie.

Gość gość
Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma Życie wieczne

Gość gość
bóg zbawia tylko w katolicyzmie

Gość BógMnieOdmineił
Są w katolicyzmie naprawde wierzacy, ale katolicki kosciol gdzies pobladzil niestety.

Gość gość
Ja nie chrzciłam swoich dzieci , a czemu dlatego żeby były świadome co czynia itp , jeśli kiedys córka powie mamo tak chce chrzest pójdę i zaplacę za to .Narazie sa małe i tak naprawde nie wiedza co sie dzieje .Do koscioła nie chodzę chyba ze mam potrzebę , bo w BOGA wierze ale napewno nie takiego jak przedstawiaja go księża .o co chodzić i obraząc Boga dla komunii ....... bo tak wypada bo sasiad idzie lub bo sie prezenty dostanie na komunie - chrzciny wiece że to grzech i to najcięższy :)

Gość gość
z egzorcyzmów Święcenia kapłańskie są bardzo wielkim, wzniosłym, wszystko obejmującym Sakramentem, przed którym my tam na dole musimy kapitulować. Także przez przyjęcie tego Sakramentu wyciśnięty zostaje na duszy niezniszczalny znak. Jeżeli mianowicie kapłan nie wykonał dobrze swego urzędu, źle żył i dostał się do nas, do piekła, możemy go o wiele więcej dręczyć. To samo dotyczy dwóch Sakramentów: chrztu i bierzmowania. Te trzy Sakramenty wyciskają szczególne piętno na duszy, a znak ten nie może być zatarty nawet w piekle. Dlatego cierpią tacy ludzie i tacy katolicy w piekle, jak to jest w wypadku Judasza — o wiele większe męki, aniżeli gdyby tych Sakramentów nigdy nie byli przyjęli. To są nadzwyczaj wielkie Sakramenty, które przyjmującemu przynoszą o wiele większe łaski, aniżeli ludzie mogą to pojąć. Jeżeli łaski te się zmarnuje, to człowiek taki, względnie kapłan lub biskup będzie o wiele więcej i intensywniej dręczony aniżeli ten, który ich nigdy nie przyjmował.

w katolicyzmie to może i bóg zbawia - tylko nie wiadomo od czego :) Żeby być zbawionym , uratowanym od śmierci wiecznej nie wystarczy być ochrzczonym w niemowlęctwie i szlus . Zbawienie jest darem łaski Bożej a to wymaga wiary .

Gość gość
02.09.13 [zgłoś do usunięcia] allium no ,w katolicyzmie to jest wszystkiego aż nadto usmiech.gif x może tak byśmy przestali wyśmiewać się z innych religii niech każdy sobie wierzy w to co chce byleby nie robił tym krzywdy innemu

Gość gość
NT podaje, że Apostołowie chrzcili „cały dom” (Dz 11:14, 16:15, 16:33, 18:8, 1Kor 1:16), więc znajdowały się tam pewnie dzieci. Tekst Tt 1:6 mówi o „dzieciach wierzących”, wśród pierwszych rodzin chrześcijańskich. Były więc one ochrzczone (por. Dz 2:39). Wydaje się, że i Tymoteusz był ochrzczony jako niemowlę, bo już jego babka i matka wychowywały go w wierze chrześcijańskiej od małego (2Tm 3:14n

Gość BógMnieOdmineił
Ja moge zrozumiec chrzest dzieci, moge go dopuszczac. Ale jaki jest sens chrzczenia dzieci "na pokaz" ? bo tak wypada?

Gość gość
Dziś zbawienie stało się udziałem tego domu, gdyż i on jest synem Abrahama” (Łk 19:9). Nie powiedział Chrystus, że z „wyjątkiem” dzieci. Biblia mówi, ze przed Bogiem wszyscy są równo ważni („nie ma względu na osobę” Ga 2:6). Do świątyni na pokutne wezwanie mieli przybywać rodzice nawet z niemowlętami: „Zbierzcie lud, zwołajcie świętą społeczność, zgromadźcie starców, zbierzcie dzieci i ssących piersi” (Jl 2:16). Chrzest był od początku nawiązaniem do obrzezania, którego dokonywano ósmego dnia życia (Flp 3:5), przez które wchodziło dziecko do wspólnoty Ludu Bożego. Jest on dla chrześcijan znakiem podobnym do izraelskiego obrzezania. Kol 2:11n. mówi, że chrzest jest nowym obrzezaniem (duchowym): „otrzymaliście (...) Chrystusowe obrzezanie (...) w chrzcie, w którym też razem zostaliście wskrzeszeni przez wiarę...”. Jeśli Biblia tak precyzyjnie podaje kiedy miało odbywać się obrzezanie, a nie podaje wieku, od kiedy ma być przeprowadzony chrzest, to znaczy, że dopuszcza go dla niemowląt.

Gość gość
2.09.13 [zgłoś do usunięcia] allium no ,w katolicyzmie to jest wszystkiego aż nadto usmiech.gif x może tak byśmy przestali wyśmiewać się z innych religii niech każdy sobie wierzy w to co chce byleby nie robił tym krzywdy innemu x Własnie , niech każdy zajmie sie sobą

Gość gość
Wtedy przyniesiono Mu dzieci, aby włożył na nie ręce i pomodlił się za nie; a uczniowie szorstko zabraniali im tego. Lecz Jezus rzekł: «Dopuśćcie dzieci i nie przeszkadzajcie im przyjść do Mnie; do takich bowiem należy królestwo niebieskie». Włożył na nie ręce...” (Mt 19:13-15). Te malutkie dzieci niewiele rozumiały z tego co czynił Jezus, ale ważna była wiara ich rodziców, tak jak w przypadku chrzczonych niemowląt

Gość gość
Wtedy przyniesiono Mu dzieci, aby włożył na nie ręce i pomodlił się za nie; a uczniowie szorstko zabraniali im tego. Lecz Jezus rzekł: «Dopuśćcie dzieci i nie przeszkadzajcie im przyjść do Mnie; do takich bowiem należy królestwo niebieskie». Włożył na nie ręce...” (Mt 19:13-15). Te malutkie dzieci niewiele rozumiały z tego co czynił Jezus, ale ważna była wiara ich rodziców, tak jak w przypadku chrzczonych niemowląt Tak a wiesz że Bóg także powiedział że trzeba być swiadomym , człowiek ma być swiadomy przystepując do sakramentów prawda!!!! a nie jak ciele na rzeż na isc bo rodzice tak chcą

modlitwa za kogoś , nad kimś ,w czyjejś intencji - to nie jest ot samo co chrzest .

Gość gość
chrzest zastąpił obrzezanie potem jest komunia i bierzmowanie czyli Pięćdziesiątnica

Gość BógMnieOdmineił
Nakładanie rąk to nie chrzest ;) Jezus te dzieci błogosławił a nie chrzcił. A Bierzmowanie zostało wymyslone kilkaset lat po smierci Jezusa.

Gość gość
ja chrzcilam dzieci dla tradycji. dla tradycji byli u komunii i u bierzmowania. ale ślub kościelny będe im odradzać.