Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moja 3 latka jest niziutka Czy to normalne

Polecane posty

Gość gość

Ma prawie 3 lata a mierzy jedynie 89cm, wazy 12,5kg. Jest proporcjonalna, swietnie sie rozwija, jest zwinna, skoordynowana, mowi pieknie, uczy sie literek, jest naprawde madra i wspaniala. Ale martwi mnie ze wolno rosnie. Jak sie urodzila mierzyla 57cm, rosnie caly czas ale jakos wolniej niz rowiesnicy. Badania podstawowe miala robione, pediatra nie widzi wiekszego problemu, ja mam 166cm wzrostu, maz 178cm, nie jestesmy wysocy ale karlami tez nie. Myslicie ze to powod do niepokoju, powinnam drazyc czy wszytsko ok?

Gość gość
Moja córka jest tego samego wzrostu, tylko że ma 16 msc. Jeżeli rozwija sie prawidłowo, to się nie przejmuj.

Gość gość
to znaczy jakie badania podstawowe? tarczycowe?

Gość gość
A ile Twoja córka miała wzrostu np. jak miała pół roku, roczek? Masz wcześniejsze pomiary?

Gość gość
Nie przejmuj się tym tak, może będzie niższa (genetyka) lub w swoim czasie zacznie nadrabiać. Skoro piszesz że prawidłowo się rozwija i lekarz nie wysyła Cię na żadne badania, to widocznie nie zauważył żadnych nieprawidłowości. Ja osobiści wolę takie małe dzieciątka i niż takie wypasione ponad wiek.

Gość gość
dopóki mieści się w siatce centylowej nie masz powodu do niepokoju. Moja ma skończone 4 latka i ma 99cm. Ponoć jest ok i nie ma powodu do niepokoju.

Gość gość
Mała mieści się- minimalnie bo minimalnie- w siatkach centylowych, chyba jedyne co możecie jeszcze przebadać to hormony, ale póki dalej regularnie rośnie to chyba nie ma powodów do paniki.

Gość gość
Teraz nie odpowiem ile dokladnie miala, mierze ja na scianie w jej pokoju co jakis czas i widac z tego ze rosnie caly czas. Mam wrazenie ze najmniej rosla w tym okresie od urodzenia do roku, wtedy byl jakis przestoj. Jesli chodzi o tarczyce to robilam jej tylko TSH bo to zalecila mi endokrynolog (ja mam niedoczynnosc). Ale moze powinnam ja szerzej w tym zakresie przebadac?

Gość gość
moim zdaniem dobrze byłoby przebadać małą szczegółowo pod kątem tarczycy i poszukaj dobrego endokrynologa, który się specjalizuje w dzieciach sama jeśli leczysz niedoczynność powinnaś najlepiej wiedzieć na jakich konowałów można trafić akurat w tej specjalizacji:O

Gość gość
chyba pojde z nia do endokrynologa bo sie martwie:(

Gość gość
Sprawdzaj siatki centylowe - w książeczce dziecka i pytaj pediatrę. Drobne dziecko to wcale nie znaczy że chore!

Gość gość
autorko twoje dziecko wzrostem jest praktycznie poniżej 3 centyla-jest to bardzo niepokojące szukaj endokrynologa, nie daj sie zbyc wagą tez jest nie za dobrze, ale tym bym sie nie martwila wzrost jest niepokojący, to jest wzrost dziecka 20-24 miesiecznego

Gość gość
dla 2,5 letniego jest to wzrot w 50 centylu