Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anna85

CZERWCOWE MAMY 2014

Polecane posty

Oczekujaca pupa do góry nogi na krzyż i trzymamy:-) Ja też inaczej pachne ,ale myślę że tak ma być dopóki nic nie swedzi:-) Dziewczyny wystarczy mi jeden kocyk? Zawsze można dokupić,bo wy piszecie że tyle macie;-) A do szpitala pakujecie się na dwie torby? Do szpitala trzeba brać kocyk,itd? Bo chyba każdy szpital inaczej z tego co piszecie. To trzeba z położona gadać?

Gość ewinkaa
Hej,ja właśnie czekam na lekarza na IP. Przyjechaliśmy o 21 bo cisnienie bylo juz prawie 160/100, wcześniej zadzwoniłam do szpitala i kazali przyjeżdżać. Zrobili ktg, bardzo długo -prawie 1,5 h. Staś mial na początku bardzo wysoki puls ok 165-170 aż ktg co chwilę pikało:-( potem chyba jak ja juz się uspokoiłam to puls sie unormował. Położna mówiła,że straszny akrobata z niego bo bardzo się rusza... Czekam teraz na wizytę i zobaczę co i jak. aktualnie żadna z sal porodowych (jest ich 6) nie jest wolna, tak samo w domu narodzin (3sale)wszystkie zajęte.. Ciekawe jak będzie jak mi zacznie się poród...

Ewinka daj znać co i jak pewnie zostałas na obserwacji. Mialam dzis okropną noc okolo 1 obudzil mnie ból brzucha od kregosłupa szło jak na okres nie patrzylam czy to regularnie ile trzyma ale sie przeraziłam w miedzy czasie pogonilo mnie na kibelek to juz w ogole wkrecilam sobie ze to sie zaczyna wielam nospe i lezac zasnelam potem mnie obudzilyo znow ale w koncu sie wyciszyło, boje sie jeszcze nie jestem gotowa. Dzis pakuje sie do konca a w swieta rozmladamy lozeczko pomyslalam sobie ze jak sie zacznie nie chcialabym pakowac sie w pospiechu:).

Gość gość
ewinka napisz co lekarze powiedzieli i jak sie czujesz.mamakubusia ja dzis popakuje te rzeczy ktore mam do szpitala dla siebie,musze dokupic jeszcze stanik,majtki i dla dziecka sudocrem bepathen lactator .m dzis pyta czy az tak boli a ja mowie ze tak niedaje chodzic.masakra.mam nadzieje ze chociaz2tygodnie wytrzymam.oczekujaca

Gość gość
ja mam za duzo tych kocykow sama kupilam2 mama dala mi3 i teraz kupila2 ale jeden wiekszy ttaki to maly bedzie mial a dluzej.mi sie wydaje ze za duzo ich mam no ale jak kupila to bedzie.ja rzczy dla malego mam w nosidelku i reklamowce bo u mnie szpital zapewnia wszystko a rzeczy dla siebie w torbe wezme.u mnie znowu pada:/oczekujaca

Gość 33ona
hej u mnie wczoraj mały położył się w poprzek brzucha,aż bolało, m to zobaczył i pyta czy jechać na pogotowie:) kurde mały leżał główkowo, boję się,że ułoży się pośladkowo:(

Gość 33ona
czy u Was też dzieci w brzuchu centralnie poziomo się układają? tak na 2 minuty? czy tylko u mnie taki szalony zając?

hej dziewczyny Ewinka odezwij sie !! , jedna mysle ze lekarze zostawili ją w szpitalu na obserwacji bo z cisnieniem ciazy nie ma zartow ;/ 33ona moja lezy glowka w dol a wypina sie poprzecznie z jednej str tylek z drugiej nogi :) i tez ciagle mysle ze sie przekrecila ale usg mnie zbija z mojego tropu heh

Gość 33ona
oczekująca- nic nie rób na Wielkanoc,nie gotuj,przestań chyba kasia- ciśnienie dzidzi wysokie fakt,ciekawe z czego to wynika?

Gość 33ona
87asik- kurcze to wygląda jakby dziecko lewitowało centralnie poziomo w połowie brzucha, główkę można odróżnić, trwa to ok. 2 min. a pozniej znowu się przemieszcza

moze sie jeszcze przekrecac jesli ma duzo miejsca :) u mnie taka fachowa polozna jedna swierdzila ze mam glowke pod zebrami , a byl to tyłek haha :)

Ewinka, trzymajcie sie ze Stasiem! Odezwij sie jak znajdziesz chwile. 33ona, ja tez bylam przekonana, ze maly poprzecznie lezy, ale usg wyprowadzilo mnie z bledu. Teraz sie smieje, ze moze robi szpagaty I dlatego go czuje jednoczesnie po obu stronach :-D Gardlo mnie dalej tak boli, jakbym polknela zyletki :-(

hej, ewinka trzymaj się, to fakt, z ciśnieniem nie ma żartów... co do kocyków mam 3, ale raczej cienkie, dostałam pościel do wózka ale dopiero na jesien, zime, gruba dość.Ja jeszcze dokupie coś na sutki dla siebie, nie mam szlafroka i nie wiem czy jest sens kupować, lezałam w zime w szpitalu i był upał, nie używałam go.Strasznie krwawią mi dziąsła.Oczekująca Ty napewno niedługo urodzisz. Ja od dzis bede robić cwiczenia które pokazała nam położna, oddechowe i takie rozwierające, dużo mówiła o porodzie i obrzydziła mi poród wodny, u mnie w szpitalu jest wanna, jest gaz i znieczulenie też niby jest, ale chyba płatne, moze uda mi sie na gaz załapać, fajnie by było. 33ona mój wyciska rozne czesci ciała ale watpie, ze sie przemieszcza w poziom, jest za duzy chyba już:)

Hej dziewczyny Ewinka ale mnie wystraszylas,a czemu tak skacze to ciśnienie, czego to jest przyczyną? Zostawili cię? Oczekujaca lez cały czas to dłużej dotrzymasz. Ja jadę do sklepu,trzeba zrobić obiad i dziś chce okno umyć i może meble. Przez deszczowa pogodę jestem bardzo spiaca . I nic mi się nie chce. Ja dla dziecka muszę kupić 2 butelki,smoczek ,pożyczki,szczotke do włosów,kosmetyki i pampersy. W maju kupię sobie koszule i stanik . Strasznie mnie męczy suchy kaszel,ppradzcie coś

Gość 33ona
przez pogodę ten kaszel,raz ciepło raz zimno

Gość gość
jejku dziewczyny ale was lapia paskutstwa:/ ja odpukac narazie nie choruje.ubralam lozeczko eraz czekamy na dzidzie:)m maluje kuchnie moze dzisiaj meble przywioza.kupilismy szara farbe.teraz leze i odpoczywam.oczekujaca

Gość ewinkaa
Hej:-) na szczęście spałam w domku, dopiero wstalam bo wróciliśmy o 2giej. Zrobili dodatkowo badania krwi i moczu, badanie ginekologiczne i usg. Pierwszy raz byłam w tym szpitalu i jestem mile zaskoczona. Ciśnienie spadło potem do 140/90, stwierdzono u mnie nadciśnienie ciążowe,wiec niestety o porodzie w domu narodzin juz muszę zapomnieć:-( depegyt trzy razy dziennie,oszczędzający tryb życia i do kontroli swojego lekarza za tydzień, a do szpitala w przyszly piątek. Ten puls dzieciaczka podwyższony to tachikardia czy jakoś tak sie nazywa, będę od przyszłego tygodnia miala robione systematycznie ktg,bo to wcale nie przez moje ciśnienie:/ na szczęście utrzymywal sie trochę a potem juz mial normalny ok.145. Mozliwe,żeto dlatego,żetak wariuje w brzuchu i się męczy... Chyba da nam popalić:-) Dostalam ochrzan,że juz tydzień temu nie przyjechałam na IP. To tyle:-) ogólnie wszystko dobrze sie skonczylo,ale trzeba uważać. Ja nie chcialam robic paniki i dlatego wcześniej nie jechałam,a to duży błąd. wstaję i idę coś zjeść na śniadanko, miłego dnia kobietki. Fajnie,że jest to forum, wczoraj miałam potrzebę powiedzenia komuś oprócz mężowi co się dzieje, rodziny nie chciałam martwić bo by nie spali pół nocy, wiec mogłam napisać tu:-) milego dnia!

oczekująca nie boisz się przedwczesnego porodu? ja to się boje jak nie wiem, pózniej trzeba z dzidzią jezdzic do poradni, spr jak się rozwija. poza tym jak takie maleństwo się rodzi to w inkubator kładą, a ja bym bardzo chciała miec maluszka od razu ze sobą. ja kocyki mam 3, jeden gruby, jeden średni i jeden cieniutki bardzo. jeden jeszcze dostałam od ciotki ale mi sie nie podoba, no ale trzymam będzie awaryjnie. na kaszel syrop z cebuli, lub woda z miodem i cytryną. Dziewczyny od kilku dni mam takie coś ze jak dziecko mi się napnie to robi się gula i w tym momencie czuje takie rozpychanie wszystkich kości i w dole i w biodrach na boki prawie ze na maxa. I to nie jest jakies bolące tylko taki dyskomfort ze coś się rozciąga, więzadła to samo po bokach ciągną. Ale brzuch przy ty, nie jest twardy tylko miękki prócz tej kulki gdzie maluch się wypnie. trwa to jakies pare sekund. ma tak któras w was?

Gość gość
flavia boje sie przedwczesnego porodu ale to juz od malego zalezy kiedy zechce sie urodzic.pozatym w terminie dziecko urodzone jest w 38tc.ja mam takie wypychanie i to boli kolo pepka wypina pupe a pod zebrami nozki.znajoma urodzila wczesniej i maly zdrowy i niemusiala jezdzic po poradniach.licze ze wytrzymam te3tyg.oczekujaca

moja sąsiadka urodziła w 35 tc i tez mały zdrowy jest ale 3 dni trzymali w inkubatorze, ważył 2800 więc ok ale jak się na niego patrzy to taka kruszynka, glówka jak u laleczki. najlepiej własnie od 37tc. mój maluszek tydzień temu wazył 2.200 myślę ze pod koniec tygodnia dobije do 2,5kg. chciałabym wytrzymac do połowy maja albo dłużej. mam nadzieje ze tak będzie. ewinka leżalam w szpitalu z dziewczyną z wysokim ciśnienie, stała kontrola i leki. urodziła w 41tc

Gość ewinkaa
No mnie tez uspokoili,że cisnienie kontrolowane i leczone niczemu wikszemu nie zagraża. Mierzyli szyjkę, mam 2,5 cm i dzidziuś już główką na nią napiera:-) skróciła sie z 3,6 ale to dobrze. Kanał zamknięty.niech juz będzie ten maj:-)

ewinka to pewnie musisz sol odstawić ? a jak będzie u Ciebie z porodem? jak leżałam w Bytomiu to lekarze z takim ciśnieniem robią CC :( bo w czasie akcji skurczowej może się podnieść i Tobie i maluszkowi, a to niebezpieczne, nie wiem jak to jest w innych szpitalach, ale lezałam z dziewczyna, 2 razy miała 150, potem juz normalne a miała cesarke, bo sie bali, ze bedzie skakać, ale ten szpital ogólnie jest dziwny, oni wszystkim by robili cesarki najchętniej. Moj bobas to wyciska duspko i nogi, takze mam ciagle uczucie rozpierania i brzuch coraz czesciej cały twardnieje. A pierzecie pieluchy tetrowe w tym płynie dla bobasów?

Ewinka, dobrze, ze jestes w domku :) I faktycznie na drugi raz zasuwaj, nie miej skrupolow, bo to juz koncowka i wazne, zeby w jednym kawalku doczolgac sie do mety :) Przyspieszony puls to tachykardia, a zbyt wolne tetno to bradykardia. Dobrze, ze to wykryli i beda kontrolowac na ktg. Pytalas o salatke. Jedna z naszych ulubionych to pieczarkowa z zoltym serem. Pieczarki kroisz w plasterki, przesmazasz, po wystudzeniu mieszasz ze startym, ostrym serem zoltym, jajkami na twardo i ogorkami kiszonymi badz konserwowymi. Moja tesciowa dodaje jeszcze kukurydze z puszki, ale maz nie lubi. Dodajesz majonez i gotowe - pycha. Moj wujek robi tez salatke z bialych winogron, pomidorkow koktajlowych, sera feta i jogurtu zmieszanego z odrobina majonezu i zmiazdzonym czosnkiem - tez bardzo dobre.

O rety, ale walnelam byka z tym bez "skrupolow", sorki :) Agata, ja mialam wysokie cisnienie pod koniec pierwszej ciazy, ale rodzilam sn, tyle ze porod byl indukowany, bo lekarz powiedzial, ze nie moga czekac na wypadek, gdyby skoczylo jeszcze bardziej.

agata ja juz mam poprane pieluszki w proszku i płynie. o tej dziewczynie co pisałam z ciśnieniem to ona tez miała cc bo lekarze się bali o te skoki. ale pózno te cc zrobili 41tc nie wiem czemu tyle czekali. a wiecie ile jej dziecko wazyło 4.700 szok co:) mamo3chł- zapisuje twój przepis na sałatkę takiej nie jadłam

Gość gość
no moj tydzien temu mial2300 wiec mysle ze koo2500ma teraz a silny jak wypycha sie.mysle ze bedzie mial3200 jak urodzi sie.wczoraj lekarz powiedzial ze za1,5tyg bede odstawiac witaminy i magnez zeby latwiej akcja przebiegala.a te bole brzucha to skurcze macica cwiczy ale rzuch wtedy boli dosyc mocno.boje sie porodu jak cholera a tu lada tydzien sie zbliza.oczekujaca

Gość Sisilka
Hej mamuśki :) Ja dzisiaj miałam dać sobie spokój z pranie ubranek dla synka, ale dostałam od znajomej koleżanki tyle że zacznę już dziś a skończę pewnie jutro. Sama się pogubiłam, co powinnam jeszcze mieć dla Bartusia :/ serio dziewczyny. Od przyjaciółki z pracy mam zabrać ciuchy po świętach. Masakra. Ewinka cieszę się że wszystko w porządku, a jeszcze bardziej że po twoim wpisie widać że jesteś już spokojna :) Oczekująca, dasz radę ;) jesteś chyba najbardziej hardcorową przyszłą mamą z nas wszystkich :D trzymam kciuki i cieszę się razem z Tobą że w końcu będziesz miała swoją wymarzoną kuchnię. Ja zabieram się chyba za godzinkę do rodziców na inkę ;) przy okazji z mężem na spacer.

Oczekujaca kocyki to sie zawsze przydadza teraz 2 ale dziecko rosnie zima do wozka na sanki na plaze wiec nie zmarnuja sie. Ja mam dwa cienkie nowe i jeden cienki i jeden gruby po kubusiu. Mamo3 pisalas ze masz stresa ja po dzisiejszej nocy nie jestem juz taka bohaterką:). Zaraz ide sie zdrzemnac bo padam jeszcze ostatnio wykrakalam ze kuba nie choruje a dzis obudzil sie z gilem bolacym gardlem i goraczka zaraz zasniemy oboje:).

Gość gość
wogole m mowil ze tesciowa wypytywala go jak bylam w szpitalu.powiedzial ze bedzie wczesniak i ze niewolno mi nic robic zeby dluzej wytrzymac.ale widze jej zagrywke bo siostra jej ma przyjechac to milutka dla m i dla mnie bo boi sie ze powiemy jak nas wyzywa i traktuje.oczekujaca