Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

skierowanie na podstawowe badania od prywatnego gin platne czy nie

Polecane posty

Gość gość

hej dziewczyny, mam pytanie, dostalam od mojej gin prowadzacej ciaze pierwszy zestaw badan (toxo, hiv, grupa krwi). nie widze sensu placic za te badania skoro dzewczyny, ktore chodza na nfz z tego co wiem za nie nie placa. czy ja bede musiala za nie zaplacic? czy po recepcie mozna poznac czy gin ma podpisana umowe z nfz? nie zapytalam ja o to z tego wszystkiego;/

Gość gość
od prywtanego lekarza zawsze sa platne badania

Gość gość
będziesz musiała płacić. Zawsze, gdy do lekarza udajesz się prywatnie-nawet rodzinny, czy pediatra-recepta jest płatna, ja poszłam na 1 wizytę prywatnie, potem na NFZ-nie ważne czemu, ale do tej samej lekarki. Spójrz na pieczątkę, na bank jest coś w stylu prywatny. Po za tym, jeśli ma podpisany kontrakt z danym labolatorium-tj moja lekarka to miałam kilka % zniżki.

Gość gość
100% płatne

Ale dostałaś skierowanie czy tylko wypisane badania, z którymi masz się zgłosić? Ja robiłam wszystko prywatnie, ale jeśli masz możliwość to idź do byle jakiego gina na nfz i poproś o skierowanie :)

Gość gość
dzieki dziewczyny za odpowiedź, rozumiem, ze moge isc do bylejakiego gina na nfz i poprosic o skierowanie na badania, ktore wypisal mi na recepcie prywatny ginekolog? czy moze mi odmówić twierdzac ze skoro skierował mnie ktoś prywatnie to mam sobie sama płacić? chcialabym ominac usg, chodzi mi o samo skierowanie...

Gość gość
Nie prawda, kobiety ciężarne mają darmowe badania podstawowe, nie ważne czy to od pryw czy państw. lekarza, toxo, hiv czyli niestandardowe są płatne, ja za wszysztkie niestand. zapłaciłam lekko ponad 100 zł

nie powinien odmówić, zresztą w każdej przychodni jest jakiś mniej lub bardziej olewający wszystko gin, taki właśnie od skierowań i recept, zasięgnij języka.

Gość gość
poprostu idz na nfz i popros o skierowania na badania, bo jestes w ciazy- łaski nie robi musi ci dac podstawowe badnia czyli mocz , morfologia, toxo, hiv, rozyczka

Gość RudaMagda
A masz skierowanie? Takie z pieczątkami? Jak lekarz ma uwowę z nfz ale Ciebie prywatnie przyjmuje może dać skierowanie, l-4 itd.

Gość gość
Jak idziesz do lab,to oni wiedza z kim podpisywali umowe na bezplatne badania wiec naowno zaplacisz. Czasami prywatne gabinety biora wiecej za wizyte i sami dogaduja sie z lab.i oplacaja za badania na ktore wypisali skierowanie. Ale w 99% placi sie samemu.

Gość gość
zrozumcie, że toxo, hiv itd są badaniami płatnymi nie ważne czy ma skierowanie czy nie. Np. ob, ciężar moczu, czy glukoza są bezpłatne. Kurde byłam w tamtym roku w ciąży i wiem.

Gość gość
Są płatne, chyba że ma się np. abonament w przychodni i i wizyty tam są i mają laboratorium. Po prostu lekarz prywatny nie ma kontraktu z NFZ, więc nie może wypisywać recept/skierowań na badania przez NFZ refundowanych.

Gość gość
mam skierowanie na: grupe krwi + p. ciala morfologia mocz ogolne toxo igM toxo igG glukoza na czczo udrl anty hiv tsh ile mnie to wyniesie? rozumiem, ze za niektore z nich na nfz i tak musialabym placic??

Gość gość
200-300 zł

Gość gość
Cos ok 400zl

Gość gość
Sama grupa ponad 50zl, tokso cos ok 20 od szt. Wejdz sobie na strobelab tam na pewno bedzie cennik

Gość gość
grupa krwi tak czy siak płatna, zależy chyba 200 zł

Gość gość
masakra... chyba ze skorzystam z programu medicover ( z pracy mam takie coś);/

Gość gość
Mocz ok 10, morfologia 9 ale pamietaj ze te badania wykonujesz kilka razy. Ja jestem w 4 miesiacu a juz robilam 2 razy. Za grupe placilam ok 50zl. Toksoplazmozy po 30 placilam i rozyczce chyba 20

Gość RudaMagda
Ja za gr krwi płaciłam 50zł. Za toxo 30, hiv 50. Żółtaczki mniej. Za darmo miałam krew, mocz i będę miała probę cukrzycową też na nfz.

Gość gość
Ja chodze do lekarza na NFZ i nie placilam za grupe krwi ani za zadne inne badania. Tzn. raz nie mialam na recepcie pieczatki i za mocz i tsh musialam zaplacic, ale tylko dlatego ze nie chcialo mi sie dylac do przychodni po pieczatke.

Gość mamadwóchdziewczynek
Bezpłatne są na skierowanie od lekarza, który ma umowę z nfz a nie obligatoryjnie dla ciężarnych. Można pójść na wizytę na nfz i wtedy podstawowych badań lekarz nie odmówi. Jeżeli jednak skierowanie jest od prywatnego lekarza i idziemy do labolatorium z takim zleceniem, to zapłacimy, bo kto inny zapłaci? ja płaciłam za wszystko.

Gość gość
Jesli lekarz na nfz wypisze skierowanie to nie placisz za nic od prywatnego placisz za wszystko. Ja robilam badania w tamtym mcu i wyszlo tak Morfologia z rozmazem 11 zl Mocz 6 zl Ob 5 zl Hbs 30 zl Hcv 35 zl Hiv 30 zl Toxoplazmpza igg 40 zl Toxoplazmoza igm 40 zl Rubella igg 35 zl rozyczka Rubella igm 35 zl Cytomegalia 70 zl Grupa krwi 45 zl

Gość gość
czyli jednak skorzystam z pakietu od pracodawcy medicover i tak zrobię wszystko za darmo,bo normalnie ręce opadają jak sobie pomyślę ile to jest pieniędzy...

Gość gość
A ja mam pytanie. Czemu nie chodzicie do lekarza na NFZ? Przciez po to ladujemy kase w ten caly system opieki zdrowotnej zeby z niego korzystac.

Gość gość
Z tymi receptami prywatnymi/refundowanymi nie do końca jest tak jak piszecie. Lekarz mający praktykę prywatną może (ale nie musi) podpisać umowę z nfz na wypisywanie leków refundowanych, ale dotyczy to wyłącznie lekarstw, a nie skierowań na badania. To czy lekarz ma podpisaną taką umowę można poznać po recepcie (recepta taka ma kod kreskowy z numerem). Badania, które zleca wykonuje się prywatnie (chyba że lekarz ma jakąś umowę z laboratorium, ale to i tak umowa prywatna, nfz do tego się nie miesza, może być właśnie tak jak ktoś tu napisał, że wizyta jest droższa, ale jest wtedy to badanie w cenie czy jakiś rabat). Skierowanie na bezpłatne badania może przepisać lekarz pracujący na kontrakcie nfz do laboratorium, z którym dana przychodnia ma podpisaną umowę. Na badanie krwi skierowanie może Ci przepisać nawet zwykły lekarz pierwszego kontaktu, o ile nie będzie miał nic przeciwko (bo tu dochodzi jeszcze szara rzeczywistość czyli ograniczenia punktowe z nfz itd, nie każdy lekarz na prawo i lewo wypisuje skierowania). Droższe badania typu toxo, hiv raczej nie są refundowane, ale pewna nie jestem.

ja chodzę do lekarza na nfz i mam wszystkie badania za darmo:) moja siostra płaciła za lekarza i za wszystkie badania:)

Gość gość
erteeeeee A jakie badania miałaś, pamiętasz? I czy sam lekarz Ci wszystkie zalecił, czy sama się domagałaś?