Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kocham bezrobotne zycie w Niemczech

Polecane posty

Gość gość
Gadasz głupoty. Na start dostajesz 10€ ok ale nie zawsze. Ale ile z tego podatku płacisz ?na jakiej klasie jesteś ? Bo mój mąż na III i co z tego jak z 2500€ zostaje nam 1780€a ja na V i z 1800 dostaje niecały tysiąc ?? I do tego droższe przedszkole bo przecież zarabiamy oboje. Ciekawe czy w Pl musisz z normalnej pensji oddać 48% podatku jak masz normalne zarobki a nie jak prezes NBP. Ale mi super w Niemczech.

Gość gość
najtanszy chleb w kazdym markecie do dostania w piekarni i owszem sa lepsze i drozsze no ale kup sobie chleba za 2,50eu dla rodziny 4 osobowej

Gość gość
zycie w DE jest cholernie drogie i jak nie masz dobrze platnej pracy to nie masz czego tu szukac chyba ze minimum komus starcza najesc sie wysrac spac i do pracy samym chlebem czek nie zyje

Gość gość
Drogie życie jest w Pl !!! My z mężem i dwójką dzieci wydajemy na życie ok 150 euro na tydz.

Gość gość
Mentalność polaków-gdzie by nie byli zawsze im coś sie nie podoba i narzekają.Te co mówią ze drogo w Niemczech to po jaka cholerę tu siedzicie?Wracajcie w takim razie do kraju przeciez tam tani!! Poza tym autorce tematu nie chodziło tu o to czy drogo czy tanio tylko o to ze bezrobotne zycie w Niemczech jest wygodne,bo wpolsce nawet nie mozesz pomazyc o tym aby dali Ci 300zł na życie a co mówiąc oplaca Ci mieszkanie.I nie oszukujmy sie jesli sie dobrze pasa zaciśnie to za te 300eu mozna przezyć miesiac-jak tu przyjechalismy to wydawalismy ok 50/60 eu tyg na jedzenie,trzeba było oszczedzac a wiec kupowało sie tylko najpotrzebniejsze zeczy i to nie było jakos strasznie dawno temu bo jakies 3lata a wiec ceny nie urosły az tak bardzo a wiec i teraz mysle ze jakby syt mnie do tego zmusiła to wyzyłabym za te 300 eu-a w Polsce??Za 300 zł to pewnie sam chleb trzeba byłoby jeść.

Gość gość
mentalnosc to ty masz spaskudzona ludzie wymieniaja sie spostrzezeniami na temat zycia w DE zatem skoro nie podoba sie co kto pisze to nie zagladaj i nie odpisuj wlasnie takich polakow nie lubie tutaj w Niemczech najbardziej za byle grosze traca wlasna godnosc o ile w ogole ja kiedykolwiek mieli

Gość gość
Jak widać ja takze wyraziłam swoje spostrzeżenia... :-) Traca godność???!! Nie wiem w jakim kregu ludzi Ty sie obracasz i czym oni sie zajmuja że tracą godność?

Gość to ja autorkaaaaaa
dziekuje gosciu o 8:58 :) chociaz jedna osoba zrozumiala o co mi chodzi :) ja nie pisze tutaj,ze zycie bezrobotne w DE na zasilku jest rewelacja i sposobem na zycie bo sama pracowalam prawie 20 lat i zasilek biore chwilowo bo musialam zrezygnowac z pracy.Jedynie co chcialam podkreslic to, ze w DE nawet jak zahcorujesz,stracisz prace to krzywda sie nikomu nie dzieje.Taka prawda.Mieszkanie zaplacone,prad, ogrzewanie i na jedzenie zostaje.A czy to malo czy duzo to nie o to chodzi.Po rpsotu zaden bezrobotny glodowac nie musi .Tyle w temacie 🖐️

Gość to ja autorkaaaaaa
w dodatku ubezpieczenie zdrowotne tez oplacaja i masz super opieke zdrowotna.

Gość gość
kolejna gwiazda co komus wytyka towarzystwo w jakim sie obraca ty sie obracasz bankowo posrod samej inteligencji choc to by nawet pasowalo bo posrod takich najwieksza holota :) niestety nie ma nic wspolnego z kim sie zadajesz tylko kim jestes po takiej ja ty widac od razu wyzej sra jak glowe ma i nic poza tym !!!

Gość gość
he he he coś słabo u Ciebie z samoakceptacją?Musisz komuś naubliżać zeby sie dowartościować?

Gość gość
Mieszkam w niemczech juz sporo i wlasnie jestem w ciazy i dowiadywalam sie u konkretnych osob o pomoc w niemczech i takie kity jak autorka to moze dzieciom w przedszkolu wciskac bo gowno ci sie nalezy a nie dwa pokoje... jako jedna osoba nie przysluguje ci tyle dopiero matce z dzieckiem przyznaja pomoc w doplacie do mieszkania za tyle co napisalas wiec marzyc mozesz dalej dziecko...

Gość gość
no widzisz gosciu powyzej ty to wiesz i jeszcze kilka osob to wie ale przyjdzie takie cos jak powyzej ciebie i mysli ze niemcy maja nogi i ramiona szeroko rozwarte i tylko czekaja na takie jak ona aby nasypac z rogu obfitosci :D nawet czytac ze zrozumieniem nie potrafi zatem czego oczekiwac od takiego depa ze pojmie cokolwiek z zycia

Gość gość
przeciez tu nie chodzi o ilosc pokoi tylko o metraż mieszkania!!Skoro sie dowiadywałas to powinnas wiedziec jaki metraz przysługuje jednej osobie!!

Gość gość
wystarczy google uruchomic wpisac land w ktorym sie przebywa aby bylo wszystko jasne i klarowne co komu i ile sie nalezy :)

Gość gość
Dokładnie,Pani w ciazy słabo sie dowiadywała.Przeszukaj sobie google:-)

Gość to ja autorkaaaaaa
no i znowu przylazlo takie male gowno i sie wymadrza :-)Kobieto mieszkasz "troche" w DE ale ja w przeciwienstwie do Ciebie prawie 20 lat. po pierwsze . Metraz mieszkania jaki wolno Tobie miec na zasilku zalezy od Bundeslandu. Po drugie czy 2 pokoje czy 3 to tez nie ma tu nic do rzeczy W MOIM BUNDESLANDZIE a po trzecie dziewczynko to ja mialam to mieszkanie juz ZANIM zaczelam brac zasilek kapito???I nikt mi nie moze powiedziec, ze moje mieszkanie jest za duze, czy ma za duzo pokoji tepa istoto :) Mam tylko 50m2 i akurat moj metraz W MOIM BUNDESLANDZIE razem z kosztami pasuje i nawet nic nie musze do czynszu sama doplacac. I tyle w temacie Dzieckiem i w dodatku glupim jestes ty g****aro mala :-)Wymadrzac to ty sie mozesz w doopie :)

Gość gość
ej zwaz na slowa dobra?? obrazaj sobie wlasne dzieci albo nawet mow do siebie w ten sposob widocznie innego nie znasz a tak na marginesie zasilek zasilkiem ale od zasilku po stokroc !!wole swoj dochod :) czego i Tobie zycze bo takie dziadowanie na HarzIV to nedza lokrutna :)

Gość gość
"t" sie zjadlo :)

Gość gość
jesli jestes ta poczwara z godziny 15:06 to nie mam zamiaru zwazac na slowa:-)to co pisalam bylo tylko dla niej i Kochanie jak umiesz czytac to sie doczytasz,ze korzystam z Hartz4 od pol roku i tylko do grudnia bo sie wyprowadzam do narzeczonego 500 km dalej:-) i tam bede znowu pracowac:-)Mi w tym temacie nie chodzi czy to nedza czy nie:-) tylko o to,ze czlowiek w DE i wyleci pod most kiedy straci prace :-) i to mi sie podoba :-) i juz:)

Gość to ja autorkaaaaaa
nie wyleci pod most-mialo byc :-)

Gość gość
no pod most to nieeee ale ze dziadostwo to fakt :)

Gość gość
Tak czytam te wasze wpisy i smutno mi, ze Polki sa tak malo ambitne i zadawalaja sie takim zyciem. W ogole nie macie potrzeby samorozwoju, robienia czegos konstruktywnego w zyciu. Uwazacie, ze zlapalyscie pana boga za nogi, bo panstwo daje wam 400 euro miesiecznie. Przykre to...

Gość to ja autorkaaaaaa
haha ty o o 20:37 rozumiem,ze to marna prowokacja :-) albo ty jestes tak slabo ambitna,ze nawet czytac nie potrafisz,ze zrozumieniem:-) Kotku ja tutaj jestem od ponad 20 lat, studiowalam w Niemczech a z pracy musialam zrezygnowac z powodow zdrowotnych dziecinko :-) to nie temat o ambicji tylko o tym, ze w Niemczech jak zostajesz bez pracy to tak naprawde wielka krzywda sie nikomu nie dzieje i o dach nad glowa sie martwic nie musz..Pojde do pracy od stycznia i znowu bede porzadnie zarabiac.Jak pisalam dostaje zasilek od pol roku a po za tym mam spore oszczednoisci:-)Ty mi skarbie nic o nedzy albo ambicji mowic nie musisz.Spojrz na siebie :-)Jak najwyrazniej nawet tematu nie rozumiesz wielce ambitna Polko :D