Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kiedy Wasze dziecko przestało używać smoczka

Polecane posty

Gość gość

mój synek odkąd skończył 6 miesięcy ograniczyłam mu smoczek tylko do zasypiania, nie było z tym żadnego problemu choć się obawiałam, do skończenia jego roku chciałabym całkowicie zrezygnować ze smoczka. A jak to było u Was ?

Gość gość
pierwsze dziecko - synek, nie miał smoczka wcale a córeczka (ma obecnie 18 miesięcy) używa smoczka jedynie do zasypiania

Gość gość
Wcale nie chce smoczka czasem żałuje bo do uspokojenia by się przydało ;)

Gość gość
6-7 miesięcy

Gość gość
Jak nie potrzebuje to fajnie,nie dawaj na sile. Moj jak sie zajmie to jest ok. Ale czasem po prostu tak memla buzia i ssie swoje wargi doslownie,wiec musze mu dac smoka. Albo ssie paluchy, wsadza tak gleboko ze az go podbija. Tez ma pol roku.

Gość tylko te
Jak miał 3,5 miesiąca zaczęłam dawać tylko do zasypiania (często wyciągałam), no i w nocy to czasem juz dłużej ssał. Jak miał 6,5 miesiąca zabrałam. Widok dziecka ze smoczkiem jest dla mnie okropny. Nie cierpię smoczków. Dlatego zabrałam i już. Teraz dziecko ma 8 miesięcy.

Gość gość
Mojemu zabrałam jak miał dwa lata, miał wtedy tylko do zasypiania, potem wypluwał, czasem szukał w nocy jak się obudził z płaczem. Zresztą nigdy nie był dzieckiem które leży spokojnie i się bawi czy raczkuje ze smokiem w buzi. Równocześnie odstawiłam butelkę.

Gość gość
u nas zbyteczny wynalazek, synek ma 5miesiecy i uzywalismy na poczatku przez 3-4 tygodnie, choc bardziej dlatego, ze byl niz ze byl potrzebny. Jak zaczal go wypluwac to juz pozniej nie dostal, mimo ze czasem (rzadko) mozna by się nim wspomoc. Ps. karmie piersia.

Gość filtr do kawy
Starsze w wiekh 14 mcy. Wczesniej uzywalo tylko do zasypiania albo jak bylo wyjatkowo niespokojne. Nigdy nie chodzila ze smoczkiem po pol dnia tak o. Mlodsze dziecko nie chcialo nigdy smoczka,czasem podawalam,jak wrzeszczal nie wiadomo o co,ale z furia wypluwal Moim zdaniem nie ma co sie spinac,jak smoczek pomaga,to mozna dac. Tylko wlasnie nie ladowac czg trzeba,czy nie - tylko w specjalnych przypadkach. No a jak dziecko laduje do ust paluchy do ssania,to koniecznie zastapic smoczkiem,bo smoczek kozna wyrzucic,z palcami juz gorzej