Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak powiedzieć znajomym o ciąży

Polecane posty

Gość gość

Mam 21 lat, jestem na początku piątego miesiąca ciąży. Dziecko jest chciane, wyczekiwane, kochane, na razie zdrowe i zadowolone- tak jak i ja. Oczywiście moja najbliższa rodzina, przyjaciele już wiedzą i cieszą się razem ze mną. Chodzi o to, że w paźdzerniku wracam na studia na jeden semestr. Jest mnóstwo ludzi, z którymi się nie przyjaźnię, nie jestem blisko, jednak są znajomymi z zajęć, instytutu czy imprezy. Nie są mi na tyle bliscy, żeby do nich psiać albo dzwonić z wieściami. Gdy jednak mnie zobaczą, na pewno dowiedzą się, że jestem w ciąży. Pewnie będą o to pytać, pytać, kto jest ojcem, jeśli nie mnie wprost, to będzie plotka i sensacja. Tak samo u mnie na wsi, skąd dojeżdżam do dużego miasta na studia. Plotka za plotką. Wiem, że tego nie uniknę i nie zamierzam płakać z tego powodu, ale na pewno będzie mi trochę przykro i niemiło. Jak sobie z tym poradzić? Czy jest jakiś sposób, żeby to uprzedzić albo ograniczyć? Trochę się boje nieżyczliwości i oceniania...

Gość gość
Jeśli spotkasz na swojej drodze osobę nieżyczliwą i złośliwą i tak tego nie unikniesz, więc daj sobie spokój z marnowaniem czasu na zastanawianie się, jak obłaskawić osoby Tobie nieżyczliwe i których opinia nawet Cię nie powinna interesować, życie naprawdę jest zbyt krótkie by się takimi rzeczymi zajmować :)

Gość gość
dlaczego masz problem z odpowiedzią kto jest ojcem dziecka?

Gość gość
Wcale może nie mieć z tym problemu, poprostu nie ma ochoty mówić lub i tak człowieka nie znają, więc co ma im opowiadać, jego życiorys ;)

Gość gość
Ciąża to jest normalna rzecz na studiach, kiedy studiowałam było wiele dziewczyn w ciąży i nikt nie był tym zdziwiony, ludzie i wykładowcy byli życzliwi i pomocni. Nikt nie będzie się ciebie pytał o ojca dziecka, zwariowałaś?:)

Gość gość
To nie wioska - nikt nie będzie pytał z kim, czym on się zajmje. Zapytają pewnie na kiedy masz termin porodu i takie tam gadki typu czy wrocisz na studia. Jak koleżanki były w ciązy nigdy nie zainteresowało mnie z kim. Skoro były mi tak dalekie, że nie znałam ich sytuacji tak i zostawało gdy były w ciązy.

Gość gość
Hm, racja, przesadzam. Też myślę, że nie będą mnei pytali wprost, raczej niemiło jest mi myśleć, że będą może o tym mówić między sobą... ale po pierwsze nie wiem, po drugie to już nie moja sprawa, racja. Pytanie o to, dlaczego miałabym mieć problem z mówieniem o ojcu dziecka jest za to bardzo paskudne- o takie reakcje właśnie mi chodzi. Nie mam żadnego problemu. Nie lubię osobom, które nie są bliskie, opowiadać o tym, kogo kocham, kogo nie.

Gość gość
gość Ciąża to jest normalna rzecz na studiach, kiedy studiowałam było wiele dziewczyn w ciąży i nikt nie był tym zdziwiony, ludzie i wykładowcy byli życzliwi i pomocni. Nikt nie będzie się ciebie pytał o ojca dziecka, zwariowałaś?usmiech.gif xx zależy pewnie na jakim kierunku. u mnie na prawie na ponad 200 osób było tylko 5 dziewczyn przez cały okres studiów. rzucały się w oczy.

Gość gość
marne provo wyczekiwane i planowane, a ojca nie ma

Gość gość
Widziałam jedną studentkę w ciąży w ciągu trzech lat na moim kierunku. Jeśli dziwnie się ubierzesz albo przyjedziesz z królikiem w koszyku na rowerze, nikt się nie zdziwi. Jeśli chcesz urodzić dziecko, zdziwią się wszyscy.

Gość gość
mysle ze nikogo nie powinno obchodzic kto jest ojcem, w razie "w" zawsze mozesz odpowiedziec ze listonosz :) z malym usmieszkiem, jak ludzie pytaja do kogo nasz sybek jest podobny to odpowiadam ze do listonosza i tenat zamkniety,

Gość gość
ty sie nie martw tym co ludzie powiedza bo im duzo nie trzeba, gadali i gadac beda ze wzgledu na to czy beda znac prawde czy nie,

Gość gość
ty sie nie martw tym co ludzie powiedza bo im duzo nie trzeba, gadali i gadac beda ze wzgledu na to czy beda znac prawde czy nie,