Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bright side of life11

Czy ćwiczyłyście w czasie ciąży

Polecane posty

Czy ćwiczenia fizyczne w czasie ciąży rzeczywiście wpływają pozytywnie na przebieg porodu i szybszy powrót do formy?

Gość gość
nie wiem, co masz na myśli formę :) ja nie ćwiczyłam, poród miałam cc (planowane było sn, ale ciąże trzeba było rozwiązać 5 tygodni wcześniej) po miesiącu już nie miałam żadnych bóli związanych z porodem, tydzień po cc byłam w stanie podbiec do windy kawałek itp. (syn ze wzg na wcześniactwo leżał na innym piętrze). Co do wagi, to moja wina bo mam tendencje do tycia i sobie pozwoliłam :) 10 dni po porodzie zrzuciłam 14 kg, zostało mi 6, jest 8 mcy po porodzie, nie kp, nie ćwiczyłam, zostało jeszcze 2 kg i mam wagę sprzed ciąży :)

"nie wiem, co masz na myśli formę" ... :/ Może ktoś jeszcze się wypowie?

Gość gość
ajć dobrze, że podniosłaś temat. Mały mi na kolanach siedział. Miało być "nie wiem co masz na myśli mówiąc formę" Bo niektórzy mają na myśli wagę, inni ustępstwo bólu a jeszcze inni sprawność fizyczną :)

Chodziło mi właśnie o sprawność fizyczną i wagę. Jakoś nikt się nie wypowiada, czyżby wszystkie prowadziły kanapowy tryb życia? Większość źródeł podaje, że poród przebiega wtedy o wiele łatwiej. Jednak czytałam już różne opinie na ten temat, jedne kobiety uważają, że wcale im to nie pomogło, bo rodziły po kilkanaście godzin, inne, że wręcz przeciwnie, rodziły bardzo krótko, a jeszcze inne miały tak mocne mięśnie, że z tego powodu trzeba było nacinać krocze. także komu tu wierzyć? Kolejna sprawa, czy to prawda, że kobiety, które są aktywne mają mniejsze i bardziej okrągłe brzuszki?

Gość gość
Powiem Ci tak: ile kobiet tyle opinii, ja nie ćwiczyłam jak pisałam wyżej, porodu naturalnego nie miałam, aczkolwiek robiłam wszystko by mieć, los zadecydował inaczej. Jednak moim zdaniem-jeśli prowadziłaś aktywny tryb życia przed ciążą, to można spokojnie i w ciąży, ale jeśli nie ćwiczyłaś nigdy, to raczej jakieś wielkie forsowanie nie jest wskazane. Ja całe życie prowadzę "kanapowy tryb życia" z Wagą wyglądało tak: do 31 tc było 15 kg na plusie, ale jak mówiłam pozwoliłam sobie, a mam tendencję, ostatnie 4 kg-6 kg, jednak okazało się, że woda mi się zbiera w organizmie, mam stan przedrzucawkowy, wychodząc ze szpitala po 10 dniach od porodu z 21 kg zostało 6. Teraz jest prawie 8 mcy, "zostało mi" jeszcze 3. Każda kobieta, każda ciąża, każdy organizm jest inny. Moim zdaniem wcale się nie da wpłynąć na łatwość porodu, po prostu tak nam mówią w kolorowych magazynach i internecie.

Gość gość
Ja powiem tak ,trzeba uwazac :) Moja pierwsza ciaza byla kanapowa,duzo spalam ,nie pracowalam i nie mialam zagrozonej ciazy.Tak sie balam ,ze cos sie stanie,ze bedzie wczesniak np.wiec sie oszczedzalam bardzo :).Porod wywolywany po 2 tygodniach bardzo ciezki.Przytylam owszem z 15kg po porodzie mialam wiecej .Szybko wrocilam do sylwetki,zadnych rozstepow,skora gladka jak przed ciaza.Teraz jestem w 2-giej ciazy,pracuje choc jestem w koncowce 8m .Mialam przeprowadzke,wiec dzwigalam i bylam bardzo aktywna.Sprzatam gotuje,pracuje,myje okna (wszystko to co przed ciaza )nawet malowalam sciany.I tym razem brzuch mi sie opuscil juz w 33 tc.Teraz jestem w 35 tc i druga noc budze sie z bolem w krzyzu i bolem na okres dosc mocnym i tak mnie trzyma po 5min ,do tego bol krocza.Teraz zwolnilam tepo ,bo boje sie ,ze nie dlugo zacznie sie porod.Wiec uwazam ,ze z ta aktywnoscia to trzeba bardzo uwazac.Co do wagi przytylam niecale 10kg i zostal miesiac.

Gość gość
@gość z 2013-09-19 14:26:40 Lepiej idź do lekarza, być może łożysko ci się odkleja, stąd te bóle.

Gość gość
No wlasnie ,zdarzylo mi sie dopiero drugi raz.Wiec nie chcialam panikowac, tak poza tym wciaz czuje sie dobrze ,dziecko jest dosc r***liwe.

Gość gość
http://www.sfd.pl/%5Bart%5D_%C4%86wiczenia_w_ci%C4%85%C5%BCy_i_w_okresie_po%C5%82ogu-t451674.html wyczerpująco i na temat.

Gość gość
Nie wiem czy mialo to wplyw,cwiczylam tyle co w szkole rodzenia -raz,dwa razy w tyg,czasem na basen. Porod mialam ciezki tez zakonczony cc. Tyle ze ja na drugi dzien nie czulam zadnego bolu,2 tyg po juz normalnie kaszlalam,nic nie ciagnelo a 3 miesiace po wazylam 5kg mniej niz lrzed ciaza. Ale to wg mnie dzieki kp bo maly wysysal ze mnie wszystko. Jak odstawilam od piersi to waga stanela w koncu w miejscu.a w ciazy przytylam duzo,18 kg.

W czasie pierwszej ciazy duzo lezalam i lenilam sie ;) przytylam 8kg( mam na mysli wage po przyjsciu ze szpitala) Porod trwal 5h :O i byl cholernie bolesny. Kiedy byalm w 2 ciazy starszy syn mial ok 2 lat i mial baaaardzo duzo energii wiec wszedzie musialam za nim chodzic a nawet biegac. Ogolnie duzo sie ruszalam :) Przytylam 6 kg. Porod trwal 15 min, po oxy. Porod prawie bezbolesny. Zaznaczam, ze zawsze lubilam sport, z w-f mialam celujacy, do tego gimnastykowalam sie w domu, chodzilam na base , lugie spacery itp.

Gość Sylwia05
Ciąża to nie choroba, dlatego aktywność fizyczna jest wskazana(oczywiście jeżeli ciąża przebiega prawidłowo). bardziej zaawansowana ciąża to w moim przypadku większy ból pleców.W czwartym miesiącu ciąży zaczęłam chodzić na gimnastykę w wodzie. Po regularnym chodzeniu dolegliwości ustąpiły. Aqua aerobik jest wart polecenia

Gość Betka84
właśnie lekarz mi polecał w ciąży aqua aerobik! Po twoim wpisie chyba w końcu się wybiorę, gdzie chodzisz na ten aqua?)

Gość Sylwia05
Na zajęcia chodzę na ul. Banacha 2A w Warszawie, z tego co pamiętam zajęcia prowadzi firma Centrum Figura, ale ta firma z tego co wiem ma sporo innych lokalizacji. na ich stronie są wypisane www.aqua-aerobik.pl

Gość gość
Ja nie cwiczylam, ale pracowalam do 30 tc i robilismy remont nowego mieszkania wiec latalam z jedzeniem po schodach z jednego bloku do drugiego no i sama spakowalam wszystkie nasze rzeczy do kartonow. Ostatnie dwa mniesiace przelezalam bo juz mnie tak bolal kregoslup ze nie dawalam rady chodzic. Przytylam w ciazy 17 kg, po powrocie ze szpitala bylo 9 mniej. Dwa mniesiace po porodzie zostalo mi jeszcze tylko 3kg do zrzucenia, ale mieszcze sie juz praktycznie w wiekszosc ciuchow sprzed ciazy.

Gość gość
Ja jestem w 12tc i chodzę na TBC jak chodziłam przed ciążą, mogę robić wszystko dopóki nie ma brzuszka. Biegam też, ale dużo wolniej niż przed ciążę, staram się nie przekraczać tętna 140-160.