Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wrocilem wlasnie z wloch Ale tam bieda

Polecane posty

Gość 2 lata temu wrocilem do Polski
Bo tu mam wieksza stawke niz tam w rejonie bolonii. 2 krotnie wieksza , jestem architektem krajobrazu

Gość gość
Nigdy polaczki pierdziaczki nie będziecie mieć takiego klimatu, takich krajobrazów, takiej sztuki i architektury, tak bogatej historii, takich oliwek, oliwy, serów, wina, poczucia humoru, butów nawet samochodów. zarozumiale buce .

Gość gość
dużo jest we włoszech emigrantów z południa? muslimuf?

Gość gość
powiedz to tym z rentami ,jak mają zasobny kraj z tablicami na przystankach

Gość agawa 123
W tym miescie we wloszech DWA hipermarkety Auchan i Ipercoop. W miescie, z ktorego pochodze w pl nawet nie jestem w stanie zliczyc ile jest takich hipermarketow podejzewam ok 15 jesli nie wiecej... x x to akurat chyba objaw ich normalnosci? u nas markety kompletnie wybiły noramlny handel.. mi sie te autobusy podobały kiedys, ale i tak wolałąbym zeby byly wyzsze zarobki,a na ulicach nie musiałoby byc tak ładnie, u nas czesto wygląda lepiej niz jest bo ludzie wszystko na "zastaw sie a postaw sie"

Gość gość
U nas wszystko na pokaz, ale każdy chce mieć buty ala włoskie. Nie mają opadów to po co im daszki.

Gość gość
duzo się zmienia dzieki doplatą z Unii ,taka prawda .Wiele inwestycji by nie powstalo ,mowy nie ma

Gość gość
Wloskie buty. Sliczne tylko robione z milimetrowej grubosci skory i zdarte po jednym sezonie. Nic nie warte.

Problem w tym ze tam nie ma wyzszych zarobkow. To polska mitomania tworzy jedynie takie wizje dobrobytu w krajach typu wlochy. Prawda taka ze jezeli nie umiecie zarabiac to nigdzie tych pieniedzy nie zarobicie. Jezeli tu klepiecie biede to tam byscie ja rowniez klepali

Gość gość
Nie maja opadow? A tobie wydaje sie, ze we wloszech caly rok jest lato? Akurat okres od listopada do wiosny to przewaznie ciagle deszcze! Buty wloskie teraz dostaniesz w kazdym sklepie w pl. Ale nie wiem czym sie zachwycac? Mam buty i z ich dobrych markowych sklepow i z tych tanszych i roznicy nie widze. Uwazam, ze ubrania o wiele ladniejsze mamy w naszych sklepach! Fakt, ze u nas ubrfania koszyuja wiecej, bo tak w okresie przesen mozna sie obkupic w bluzki za 5 euro. Co do jedzenia ktos wyzej pisal o oliwkach i serach...co kto lubi, mi jedzenie wloskie zbrzydlo, zreszta nigdy nie smakowaly mi jakos ich specjaly. Taka pizza wloska, niby znana na calym swiecie ale to normalne gowno! Placek zweglony on spodu, ze jeszcze sadza czuc a na tej pizzy nic nie ma! Kawalek szynki, karczocha czy pieczarka. Ja zawsze jak do pl zjezdzalam, to zaraz do pizzeri szlam, zeby zjesc dobra pizze a nie jakies ochlapy dla biedakow. A te ich wedliny? Trzy na krzyz nie to co u nas do wyboru do koloru cala lada roznosciami zastawiona. A tam masz tylko szynke surowa, szynke gotowana, mortadele, salami i koniec!

Gość gość
Historia to przeszlosc. Rzym jak upadl tak sie nigdy za bardzo nie podniosl, a obecne rzady jeszcze go bardziej stlamsily. Takie miasto powinno kwitnac, tymczasem... jest jak jest, szaro, buro i byle jak.

Gość gość
wloska mafia ma sie dobrze

Gość agawa 123
niekoniecznie... Polska to kraj potwornie nepotyczny, i niektóre stanowiska sa zarezerwowane wyłacznie dla rodzin. Ciekawa jstem, czy w urzedach miejskich w UK tez pracuje tylko i wyłacznie rodzina? Bo szczerze watpie. Znajoma wyjechała do UK po ukończeniu historii sztiku, i bedac młoda siksa znalazła tam prace kustosza w muzeum (!). u nas w muzeum to po studiach sprzatania nie znalazłaby.. Znam goscia co jest inzynierem i szukalw polsce pracy 1,5 roku, jak wyjechał do Londynu to tam ja miał po 2 dniach- w zawodzie

Popieram wypowiedz powyzej. Szczegolnie co do tej ich smiesznej pizzy z sosem pomidorowym i zabkiem czosnku

Gość gość
Bo ludziom sie wydaje, ze za granica manna z nieba leci. Ja zarabialam 850 euro pracujac ciezko fizycznie 12h swiatek, piatek czy niedziela! A w takim sklepie odziezowym zara czy hm placa 550 euro na caly etat!Faktycznie luksusy!

Gość gość
Slawetna wloska kuchnia, nie dziekuje. Po pizzy zawsze mam zgage, a makarony z sosami nigdy mi sie nie nie kojarzyly z dobra kuchnia tylko z tanim zapchaniem zoladka.

Agawa obudz sie. Zyjesz zaszlosciami sprzed 30 lat. Moze kiedys tak bylo, ale napewno nie teraz. Ja juz 3 lata po studiach zarabialem w pl 6800 zl netto

Gość gość
Mafia napewno ma sie dobrze i dlatego pozostali nie bardzo. Co do nepotyzmu - to jest wlasnie problemem wloskiego rynku pracy. Ogromne bezrobocie wsrod mlodych i co najwyzej krotkie, smieciowe umowy. Skad te informacje? - najnowsze wydanie przewodnika National Geographic po Wloszech.

Ludzie wezcie sie do roboty a nie za wlasna nieudolnosc wine zwalacie na kraj rzady Nawet jakby tu pkb na glowe bylo wyzsze niz w singapurze to dla was dalej byloby zle, niesprawiedliwie nepotycznie itp. W kazdym kraju jest grupa niezadowolonych nieudacznikow, pech chcial ze w pl ta grupe stanowicie wlasnie wy. Zrozumcie wreszcie to.

Gość agawa 123
nie wiem co maja do rzeczy twoje zarobki, nepotyzm sie nic nie zmienił... w szkole co chodzi do niej mój syn, dyrektor zatrudnił na pegagoga zone, na psychologa córke, na pracownika technicznego syna, a ilu jeszcze jest znajomych jego i dalszej rodziny to tylko sie domyslac... sama skończyłam historie, i szukalam pare lat temu w IPN pracy to sie dowiedziałam,ze nie mam odp. specjalizacji... ale to im nie przeszkodziło w zatrudnieniu osoby co nawet nie była po historii... oczywiscie po znajomosci... w sumie jestem bezrobotna do dzis, i w szkołach nie ma najmniejszych szans nawet szukac bez koneksji

Dlaczego miliony ludzi w polsce ma sie dobrze, buduja domy, kupuja mieszkania dzieciom, samochody skoro jest tak zle? Wszyscy kradna? Wezcie sie puknijcie w dekiel. Dlaczego jeden potrafi zalozyc firme, ryzykowac, pracowac po 14h na dobe ale po paru latach cos z tego miec, a wy tylko non stop jeczycie ze sie nie da? Wszyscy maja wam dac ciepla posadke, placic za was zusy srusy a wy tylko sobie bedziecie sie dziec na d*pce i narzekac ze wam jeszcze malo, zapiszecie sie do zwiazkow zawodowych pokrzyczycie pojeczycie i pracka dalej jest, nie trzeba ryzykowac, tylko siedziec i jeczec.

Gość agawa 123
napisz, jak sie wziac do tej roboty? Przez ostatni rok dawłam ogłoszenie ze posprzatam mieszkanie, podejme sie opieki nad starsza osoba lub dzieckiem. Nie znalazlam pracy... mimo ze odpowiadałam na ogłoszenie i dawłam sama, dyplom juz dawno schowałam do kieszeni. Na oferty typu sprzatanie jest po 200 chetnych na miejsce... Wiec jak sie wziac do roboty, skoro jej nie ma?

Tak wszyscy pracuja dzieki koneksjom. Chyba musze tez jakies miec, tylko jeszcze sam o nich nie wiem

Szukasz nie tam gdzie trzeba. Albo szukasz zbyt pasywnie. Przyznaj sie ze tak szczerze to wcale by ci sie juz nie chcialo do tej roboty teraz wychodzic, przyzwyczailas sie do wstawania o 10tej i byloby to wielkim szokiem

Gość agawa 123
Ty znalazłeś prace przez to ze twoi rodzice dali łapówke 10 tys z tego co pamietam, hipokryto... Nawet po tej medycynie bys nie pracował... Nie rozumiesz, ze nie kazdy ma starych przy kasie.. ja gdybym miała na łapówke to tez juz bym pracowała

Gość agawa 123
Szukasz nie tam gdzie trzeba. Albo szukasz zbyt pasywnie. Przyznaj sie ze tak szczerze to wcale by ci sie juz nie chcialo do tej roboty teraz wychodzic, przyzwyczailas sie do wstawania o 10tej i byloby to wielkim szokiem x x cha cha, akurat wstaje o 7 bo dziecko musze przygotowac do szkoły, nieraz o 6.. jestem z natury osoba co b lubi byc zajeta i bez pracy sie zle czuje, nawet jako wolontariusz pracowałam dwa lata, byle cos robic... nie sadz wszystkich po sobie

Zgodze sie tylko co do tego ze procedury zwiazane z prowadzeniem biznesu sa zbyt obciazajace. Ale ludzie jednak i tak potrafia sie przez to przebic i nie obciazaja swoimi trudnosciami wszystkich naokolo

Gość honey honey it
Ja mieszkam we Włoszech, ale nie w Rzymie chociaż w centrum. To prawda jest kryzys. W Rzymie zupełnie roboty nie ma, rzymianie przyjeżdżają szukać pracy do innych miast. Miasto rzeczywiście bardzo straciło na wyglądzie a szkoda bo było takie ładne. Moja koleżanka uciekła z Rzymu do małego miasteczka. Powiedziała, że jak człowiek nawiąże znajomości to w małym mieście można znaleźć pracę a życie tańsze. Niestety dużo jest tu kwestią znajomości.

Kolo mnie mieszka 20 latek ktory zalozyl hurtownie z suplementami diety ktorych nie bylo do tej pory w polsce ( enzymy trzustkowe, betaina HCL wspomgajaca trwienie w zoladku), zalozyl ja 2 lata temu z kolega, wtedy jezdzili skuterami, teraz jeden ma nowe audi a6 a drugi kupil sobie 3 letnie porsche cayenne

Gość agawa 123
jak sie ma kase to mozna sobie cos zakładac , ja tez mam w rodzinie wujka co swietnie teraz zarabia, ale zaczynałw latach 90, kiedy był super czas na to wszystko... ja nawet nie moge od paru lat uzbierac 600 zł zeby zdac egazmin CAE co dałby mi uprawnienia do angielskiego... nic nie rozumiesz, jak ktos nie ma rodizny co pomoze to nic nie da jego zaradnosc.. ja mam tylko matke chora psychicznie z rodziny, brak rodzeństwa, ojciec nie zyje... moze jakbym miała samochód to bym mogła cos próbowac, ale tez nie uzbieram nigdy, bo ledwo starcza mi do 1.. a co do działanosci, to najgorsza w POlsce jest niska siła nabywcza- tzn brak pieniedzy u ludzi, w handlu idzie b zle, zaczynanie tego obecnie to szaleństwo