Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy wasze dzieci usiadly dopiero po dziewiątym miesiącu

Polecane posty

Gość gość
Moja córeczka siedziała w 10 m-cu do piero stabilnie. A za 2 miesiące zaczęła chodzić!

Gość NAPISAŁAM TEN POST
w 10 stabilnie a wcześniej jak było?

Gość gość
Witaj autorko, też się martwiłam bo moja córka pełzała tylko na plecach i nie potrafiła usiąść samodzielnie, ale jakoś na początku 9 miesiąca tak po prostu z dnia na dzień zaczęła siedzieć i normalnie raczkować teraz kończy 11 miesiąc i bardzo chce samodzielnie chodzić wstaje, chodzi trzymając się mebli itp. Pamiętaj, że każde dziecko jest inne. Życzę wszystkiego dobrego

Gość emcekwadrat
Moja córcia zaczęła siedzieć, jak miała 8 miesięcy, a sama usiadła kiedy miała 11. Teraz ma 15 i cóż chodzi przy meblach, obejdzie mieszkanie kiedy idzie polwoli, ale do takiej pełnej stabilności abym mogła się oddlić i jej nie asekurować, to chyba jeszcze sporo brakuje.:(

Gość NAPISAŁAM TEN POST
z dnia na szien zaczeła siedziwc, ale chyba wczesniej podnisiła sie na recach i pupie, w takiej pozycji do czworakowania?

Gość NAPISAŁAM TEN POST
usiadła z dnia na dzień ale chyba wcześniej przyjmowała pozycję do czwprakowania, z której dzieci saidają?

Gość gość
No właśnie jeżeli chodzi o siedzenie to tak jakby go unikała tak jak pisałam martwiłam się, ze zamiast zabierać sie za raczkowanie przemieszczała się na plecach używając siły nóg, jak ja posadziłam to siedziała niestabilnie i nie lubiła tego. W 9 miesiącu jakby zaczynała nadrabiać: siedzenie, zaczynała podciągać się w łóżeczku, a w 10 przemieszczała się już nie na plecach tylko normalnie zaczęła raczkować

Gość lalala30
ale mnie nie interesuje, co ty sądzisz na temat mojego dziecka i jego zdolności :) na oczy nas nie widziałaś, więc swoje teorie książkowe zachowaj dla siebie i swoich realnych znajomych. moje dziecko, jak już napisałam - w wieku 4 m-cy łapało się palca, czegokolwiek, czego mogło się złapać i podciągało się, co sprawiało mu tak wielką radość, że od razu siedziało uśmiechnięte ;) w wieku 2 tyg (sic!!!!!!) potrafiła podnieść i utrzymać główkę, spojrzeć na lewo-prawo, co wywoływało totalne zaskoczenie u wszystkich świadków tej sytuacji. to naprawdę nie moja wina, że jedne dzieci są silniejsze od innych. moje dziecko urodziło się z wagą niemal 5 kg., do dziś jest tak silne, że czasem się uśmiejemy z mężem, co będzie jeśli drugie pójdzie w ślady pierwszego :)

Gość ehh to pech
opóźniłaś rozwój swojego dziecka syfiastymi szczepionkami w nadmiarze, więc teraz pędź do neurologa i skończ szukać porad amatorek na kafe.

Gość gość
lala30 idź z dzieckiem do Mam Talent:D

Gość gość
nie wiem, co jest dziwnego i nietypowego w tym, że 4 miesięczne dziecko jak się trzyma palców to się podciąga do siadu,.. kobieto Ty tu się "nie chwal", bo nie masz czym.. to normalny etap w rozwoju dziecka!

Gość gość
4 mc dziecko podciągające się do siadu to nie jest normalny etap... to dużo za wcześnie i może świadczyć o dużym napięciu mięśniowym, rodzice się cieszą że już siada a to wcale nie powinno tak być... xxx wiadomo każde dziecko inne i nie ma tu co robić wyścigów, na każdego przyjdzie pora....

Gość gość
dziecka nie wolno podciągać, sadzać, podpierać poduchami itp.... ono ma samo do tego dojść co i jak i samo ma usiąść bez pomocy innych.... takie etap następuje pomiędzy 6-9 mc ale może i później xxx wystarczy isc zapytać rehabilitanta dziecięcego lub normalnego lekarza... rodzice robią wyścig i chwalą się ile to dzieci umieją, pomagją im, a tym samym robia im krzywdę na przyszłość... m. in. osłabiony kręgosłup xxx to samo ma się chodzenia... żadnych chodzików i innych wspomagaczy

Gość gość
Lala ty jestes tepa! To co opisujesz to proba trakcji i dzieci w tym wieku potrafia zazwyczaj to robic. To nie siadanie do kutwy. Siadanie nastepuje np.Z pozycji do raczkowania!

Gość gość
Poczytajcie sobie może.. a potem piszcze, że jak dziecko nie siedzi w 8 miesiącu to jest normalne.. nie, to nie jest normalne.. może nie siadać, ale posadzone powinno siedzieć.. zresztą tu macie dobrą tabelką.. jasno i przejrzyście.. http://www.pppboleslawiec.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=121:rozwoj-dziecka-w-pierwszym-roku-ycia-co-winno-cieszy-a-co-niepokoi&catid=10:artykuy&Itemid=72

Gość gość
bez przesady, że jak ma 8 m i nie siedzi to coś nie tak

Gość lalala30
tępa to ty jesteś jedynie - w pierwszym poście napisałam wyraźnie co moje dziecko potrafiło jeśli chodzi o rozwój ruchowy, no i w którym miesiącu. Również o siadaniu samodzielnym wspominałam, więc jeśli masz problem ze zrozumieniem tekstu to już nie moja wina. co do "sadzania na siłę" - ok, jeśli kolejne dzieci będą -jak też napisałam WYRAŹNIE- podciągać się WSZYSTKIEGO, SAME, Z RADOŚCIĄ, to pacnę takie w czoło żeby leżało odłogiem. Bo panie z kafeterii jako naczelne znawczynie tematu uznały to za konieczne. I niech kolejna wybaczy, ale... wolę moje z "dużym napięciem mięśniowym" (no "kutwa", rozyebałaś system! :D ) niż twoje - opóźnione. wracając do tematu głównego - nie jest to normalne i radzę przemyśleć sprawę i poszukać przyczyny.

Gość lalala30
Nie nazywaj jej dziecka opóźnionym, bo takie nie jest. To po pierwsze. Po drugie nie wiem jak matka może takie rzeczy drugiej matce wypisywać. Dno.

Gość lalala30
hej, ja tylko chciałam zaznaczyć, że to nie ja pisałam wyżej... to tylko jakaś kreatywna matka polka chciała pośpiewać za mnie. dno i sto metrów mułu to ty, jeśli nie dociera do twojej pustej mózg***icy, że poza fałszywym słodzeniem można być szczerym po prostu. ale tak to już jest - integrujmy się w nieszczęściu, przecież ci, którym w życiu z jakiegoś względu lepiej są beee!

Gość gość
oj lala30 :)chcialas zablysnac i sie pochwalic wybitnym dzieckiem ale cos ci nie poszlo.dobrze ktos zauwazyl,ze takie podciaganie sie i robienie brzuszkow to naturalny etap rozwoju kazdego malucha.nic w tym nadzwyczajnego a ty mylac to z probami siadania i "pomagajac " dziecku usiasc tylko go krzywdzilas.

Gość gość
No coz ale lalala30 przez pare miesiecy zycia swojego dziecka zyla w swiadomosci, ze ma super uzdolnione niemowle,bo siadalo samo majac 4 miesiace. Mozna sie potem pochwalic na kafe :)

Gość gość
Lalala a moj chodzil tuz po urodzeniu! Nie wierzylam,ale lekarze sprawdzali!wzieli go pod pachy i zasuwal,przebieral nogami. Niesamowite!

Gość lalala30
"w wieku 4 m-cy łapało się palca, czegokolwiek, czego mogło się złapać i podciągało się, co sprawiało mu tak wielką radość, że od razu siedziało uśmiechnięte " dałam wskazówki, ale dalej masz problem z czytaniem. a największy mnie śmiech ogarnia jak czytam te wasze cytaty mojej durnej nazwy w tym wątku lalalalalalala srala :) "lala30 ty to jestes taka sraka i owaka" i niby chciałyście mi nawrzucać, a tak durnowato to brzmi w zestawieniu z lalą, że żal.pl :D i w ogóle zamiast się skupić na wątku poświęcacie mi swoje wpisy. jaka masakra :D

Gość lalala30
ale to i tak nic. najśmieszniej jest jak sobie gadamy w innych wątkach, pod innym pseudonimem. jak psiapsióły, i wtedy jesteście takie wspierające przecież.

Gość gość
Moj usiadl ok 6-go,

Gość gość
Durna nazwa jak ty sama.