Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytania do swiadkow jehowy

Polecane posty

Gość gość

są tu jacyś? Mam kilka pytań i proszę bez ogólników typu " swiadkowie to sekta" itp itd bo wiem jaką opinię mają, tylko chodzi mi o to by ktoś mi odpowiedział: 1. Dlaczego na zebraniach, przed studium nie używają modlitwy wzorcowej "Ojcze Nasz"? 2. Ostatnio głośno się zrobiło by wyrzucać wszystko co ma związek z Babilonem w tym wszystkie obrazki, aniołki itd, więc dlaczego w strażnicach anioły wyglądają jak te Babilońskie? Mają skrzydła, a czy w Bibli jest napisane, że mieli skrzydła? 3. Mówią nieraz, że skoro w modlitwie "Ojcze Nasz" jest zwrot " święć się imię Twoje" to jest zachęta do używania imienia Jehowa. Dlaczego zatem zamiast Ojcze Nasz nie ma Jehowo Nasz? Imię przecież nie musi oznaczać czyjegoś imienia, a czyjś majestat, przecież mówi się "dbać o dobre imię".

Gość gość
...co z tym ,,mieszaniem krwi,,....? jest czy nie ma?

Gość gość
mieszania krwi na pewno nie ma, w ogóle na czym miało by to polegać ? :D interesują mnie odpowiedzi na pytania zawarte w 1wszym poście

Gość gość
świadkówie jehowy maja zakaz wchodzenia na strony oprucz na ich stronę wiec ci nie odpowiedzą

Gość gość
nieprawda, obalam ten mit ,znam takich co mają fb nawet :)

Gość gość
to idz i zgłoś to do starszego zboru zobaczysz jak szybko usuną konto

Gość gość
starsi o tym wiedzą, pogadali tylko z tymi którzy konta mają o niebezpieczeństwach w sieci i przestrzegli przed uzależnieniem lub popadnięciem w jakieś gorszące znajomości i tyle :) Zbór to nie więzienie, ludzie...

Gość gość
maja zakaz czytania odstępczej literatury

Gość gość
Bylam raz w zyciu na pogrzebie Swiadka Jehowy.Jedna rzecz wydala mi sie odpychajaca,a mianowicie Pan,ktory byl odpowiednikiem katolickiego ksiedza,w trakcie pogrzebu zaczal zgromadzonym rozdawac wizytowki i namawiac do przejscia na Ich wiare.Nie podoba mi sie to Ich chodzenie po domach,naklanianie,natrectwo,jak akwizytorzy.Jesli czegos chce,potrzebuje,to sama to znajde,nie trzeba mi tego wtryniac na chama.Ale agitowanie na pogrzebie to dla mnie byl szczyt nietaktu i desperacji.

Gość gość
A co z tym końcem świata?

Gość aaaaaaabb
moje 4 kolezanki sa swiadkamo jehowy i jakos maja konta na fb i nk,chodza na imprezy upijaja sie ,w domu u jednej to wieczne awantury miedzy rodzicami...itp

Gość gość
czyli to rodzice byli pierwszymi swiadkami jechowymi

Gość gość
bo oni nawet urodzin nie mogą obchodzić katolicy sa dla nich swiatuchami

Gość jlhjjhgh
nie moga czy nie chcą ? to zasadnicza róznica ! katolicy to nie swiatuchy jak piszesz wystraczy czytac Pismo sw by zrozumiec słowa Jezusa dotyczące świata

Gość jlhjjhgh
aaaaaaabb moje 4 kolezanki sa swiadkamo jehowy i jakos maja konta na fb i nk,chodza na imprezy upijaja sie ,w domu u jednej to wieczne awantury miedzy rodzicami...itp ------------------------------------- to one są Świadkami Jehowy czy ich rodzice ? to że są rodzice nie oznacza , że musza byc nimi dzieci :)

Gość jlhjjhgh
ość Bylam raz w zyciu na pogrzebie Swiadka Jehowy.Jedna rzecz wydala mi sie odpychajaca,a mianowicie Pan,ktory byl odpowiednikiem katolickiego ksiedza,w trakcie pogrzebu zaczal zgromadzonym rozdawac wizytowki i namawiac do przejscia na Ich wiare.Nie podoba mi sie to Ich chodzenie po domach,naklanianie,natrectwo,jak akwizytorzy.Jesli czegos chce,potrzebuje,to sama to znajde,nie trzeba mi tego wtryniac na chama.Ale agitowanie na pogrzebie to dla mnie byl szczyt nietaktu i desperacji. -------------------------------------------------- Myslisz , że wpis i jestes świadkiem ? to bajka dla dzieci a nie dla myslacych ludzi :) masz tą wizytówkę ? lub pamietasz jej treśc to napisz

Gość jlhjjhgh
dlaczego na zebraniach nie " klepiemy " formułek ? bo to nie podoba sie Bogu , Bóg wysłuch*je modlitw płynacych z serca Mateusza 6:7

Gość gość
wszelkie odpowiedz znajdziecie tu: www.jw.org

Gość gość
jak ktos jest ciekawy moze obejrzec wiarogodny film dokumentalny przedstawiajacy nas od wewnatrz. Zamiast sluchac plotek lepiej zapytac u zrodla.. http://www.jw.org/pl/publikacje/filmy/ i tam wybrac film : Świadkowie Jehowy — zorganizowani do głoszenia dobrej nowiny.

Gość gość
Zwykły film propagandowy... Niczym w korei północnej. Lepiej sobie na Yt obejrzcie rozmowy z byłymi ŚJ, a nawet z tymi ich przywódcami to wam włosy dęba staną! Omamiają ludzi dla uzyskania własnych korzysći, a pokątnie sie z nich nabijają...

Gość gość
eee.. to nic.. ja slyszalam, ze katolicy wierza, ze maka zmieszana z woda zmienia sie w kawalek miesa.. Szok, co?

Gość gość
Myslisz, ze tracilabym swoj czas, sily, wlasne srodki na to, zeby po prostu sie ponabijac z kogos? Yyyyyy... aha. A niby to jakie korzysci? Jakbym czerpala z tej dzialalnosci korzysci to nie musialabym gibac 8 godzin w pracy jak kazdy, na wakacje jezdzilabym na Bali, a nie do rodzicow na wies i jezdzilabym merolem a nie miejskimi. Kozysci owszem, czerpiemy..Ale nie materialne. Raczej duchowe, ze mozemy komus pomoc poznac Biblie. To jest korzysc bo sprawia ogromna radosc.

Gość gość
Oj dziewczyno, naiwna jesteś bardzo... Ty nie czerpiesz korzyści, bo jesteś w tej układance tylko pionkiem, to inni "Ci na górze" mają korzyści z Ciebie A ten co wyżej napisał ma 100% racji, sam też oglądałem na jutube wywiady z byłymi ŚJ, a nawet gdzieś widziałem nagrania z ukrytej kamery jak ludzi w wała robią. Oficjalnie są cacy (ci co tym g****m rządzą) ale po bokach to sie z was leją tumany, że daliscie sie tak omamić i latacie po chałupach niby głosząc słowo boże Ha ha! tępota totalna :D

Gość gość
to jest paradoks.. ludzie wymyslaja rozne plotki, bajki o nas, darza taka awersja, snuja domysly, a jak sie pokazuje czarno na bialym jaka jest prawda, to nie wierza, bo wiedza lepiej bo widzieli filmik na yt.. Eh ludzie, ludzie..

Gość gość
a jesli chodzi o korzysci jakie czerpia ci u gory, to nie chce okazac sie nietolerancyjna jak Wy, ale wasi pasterze dopiero niezle was kosza.. Oni to sie dopiero nachapia. Wy na tacke musicie dac.. i za pogrzeb zaplacic.. i za slub... i za chrzest.. i za cos tam nie wiem za co jeszcze.. i jak po koledzie chodzi to pieniazki naszykowac trzeba! A gdzie zasada "Darmo wzieliscie darmo dawajcie"?

Gość gość
Wyraz "Jehowa" nie występuje ani razu w tekście Pisma Świętego. Powstał on w średniowieczu na wskutek błędnego odczytania tetragramu IHWH. Imię Boże brzmi Jahwe tzn. Jestem, Który Jestem (Wj. 3:14). Strażnica bluźni przeciwko Bogu zniekształcając Jego imię. Trzyma się fałszywej ludzkiej tradycji. Jezus o ludziach, którzy tak postępują powiedział: "Tak unieważniacie Słowo Boże przez swoją naukę, którą przekazujecie dalej" (Mk 7:13). Bóg chce, aby ludzie nazywali Go Ojcem. "I myślałem, że będziecie na Mnie wołać: Mój Ojcze! I nie odwrócicie się ode Mnie" (Jer 3:19). Jezus również nakazał swym uczniom, aby nazywali Boga Ojcem: "Gdy się modlicie, mówcie Ojcze nasz, któryś jest w niebie" (Łk

Gość poznaj troche historii
a potem pisz o imieniu Boga poszukaj kto usunął imie Boga i dlaczego

Gość gość
ciezko sie zgodzic z tym sredniowieczem.. A co ze zwojami znad morza martwego? kilka lat temu byla wystawa w Belinie, bylam na niej.. Wyraznie wystepowalo tam imie w hebrajskiej formie JHWH. I to bardzo czesto.