Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Świtezianka_

Moczenie noce 7 latka

Polecane posty

Gość Świtezianka_

Jestem mamą 7-latka i bardzo się martwię. Mój synek moczy się w nocy. Od roku jesteśmy pod opieka urologa. Miał robione różne badania - usg, posiew, ciężar właściwy moczu, prowadziłam dzienniczek - ile pije i i ile z tego wydala. Wszystko jest ok. A mimo to mamy problem. Lekarz nie potrafi podać przyczyny. :-( Twierdzi, że tak czasami jest i nie jest znana etiologia tych zaburzeń. Straszy mnie, że czasami coś takiego może zostać na całe życie :-O :-( Lekarz tłumaczy to tym, że mózg nie otrzymuje informacji o tym, że jest parcie na pęcherz. :-( Dla mnie Od roku syn jest na driptane. Pomogło o tyle, że nie posikuje w dzień, co też mu się wcześniej zdarzało. Bierze po pół tabletki 2x dziennie. W maju było lepiej, moczenie zdarzało się raz na 2 tyg. i lekarz kazał odstawić lek. No i się pogorszyło. Obecnie synek moczy się co najmniej raz w tygodniu, mimo że bierze lek i mimo że 2h po zaśnięciu zaprowadzamy go do wc na siq. Bardzo się martwię :-( :-( Czy ktoś z Was się spotkał z tym problemem? Czy naprawdę może to mu zostać do końca życia???

Gość gość
Czy to nie ma powiazania ze stresem. Czytałam kiedyś że często moczenie nocne wynika z nagromadzenia stresu w ciągu dnia. Jeżeli ma 7lat to pewnie jest świeżo upieczonym uczniem, może to nasiliło moczenia?

Gość Świtezianka_
W wakacje też się moczy. No i bez tabletek posikuje też w dzień. :-(

Gość gość
przejdzie mu ok 9-10 roku zycia, w tym czasie mniej wiecej u niektorych dzieci dojrzewa pewien osrodek w mzogu odpowiedzialny za kontrole I sygnalizacje, ze pecherz jest pelny i trzeba obudzic sie i wstac.

Gość Świtezianka_
Naprawdę? Dziękuję za odpowiedź 🌻

Gość gość
Autorko nie martw się .Brat męża tez bardzo długo sikał w nocy. Chodził już do szkoły a jeszcze czesto posikiwał. Teściowa mówiła ze strasznie się martwiła a pozniej samo przeszło. Będzie dobrze :)

Gość gość
autorko, a znasz kogos doroslego co moczy sie w nocy? ten two lekarz to jakis konował....zmien go. A synowi przejdzie predzej niz myslisz

Gość gość
Samo nie przejdzie ,znałam dorosłego a wręcz starego chłopa co moczył sie w wyro, samo nie przeszło,czuwałam, budziłam , skombinowałam tabletki i wtedy przeszlo. W dowód wdzięczności odszedł do młodszej baby. Andzelika z Białowiezy

Gość gość
Ja i mój brat mieliśmy taki problem a i moja kuzynka też z tym, że my mieliśmy tak prawie codziennie;/ Około 10 roku życia mi przeszło a mój brat przestał około 12 rż nie martw sie przejdzie mu

Gość gość
Spoko przejdzie mu .Ja tez długo sikałam w nocy i przeszło.

Gość Świtezianka_
Dziękuję za odpowiedzi 🌻 Do jednego z gości - nie znam nikogo dorosłego, kto by się moczył, ale i nie sądzę, żeby ktoś taki chciał o takim problemie mówić!

Gość gość
Nie przejdzie samo,ja staremu (czytaj byłemu męzowi) podawałam na zlecenie lek. tabletki, czuwałam by budzic na ubikacje ,trwalo latami,a teraz jest zdrowy i .....wolny ode mnie małpy nadopiekuńczej zony, czyli mnie Trzeba leczyć bo samo nie minie. Andzeliki

Gość gość
Jak nie bedzie leczone to będzie siał do 70-tki

Gość gość
Ja też tak miałam...okolo 9-10 lat mi przeszło...mój syn ma 5 lat i też nadal sika w nocy...

Gość Świtezianka_
Lekarz pytał, czy był taki problem w rodzinie. U mnie nie. Ale ostatnio teściowa między słowami powiedziała mężowi, że ona tak miała i u niej w rodzinie też były przypadki. Wcześniej zaprzeczała.

Gość Świtezianka_
Leczę! Dziecko bierze driptane. Ale nie pomaga w 100%!

Gość gość
Róbcie jak chcecie , ja w nocy budziłam starego na s..cz, w zamian zostałam zwyzywana,ale za to było suche wyro. Dobranoc . Rozwiedziona Andzelika

Gość gość
Świtezianko, musisz budzic w nocy dziecko na wc, pomaga. inaczej same leki nie pomoga.Budź stale o tej samej porze.

Gość gość
Moj 5 latek tez zaczął sikac w nocy. Ostatnio prawie codziennie,a wczesniej bylo to sporadyczne. Tez juz sie tym martwie,bo zeby lozko bylo suche musze wstawac w nocu 2 razy do niego, zeby pojsc z nim do wc. Badania moczu ma ok. I tak jak ty,autorko mam nadzieje,ze minie.

Gość Świtezianka_
Budzę co noc ok. 23-j, czyli 2h od zaśnięcia.

Gość Świtezianka_
Znam ten ból. Bez tabletek nawet 2x w nocy potrafił. :-( Czasami zakładam mu pieluchomajtki na noc.

Gość gość
switezianko, wlasnie u mnie w rodzinie tak jest. Popytaj w swojej moze tez ktos takie cos mial. Moja matka silkala w lozko do 10 roku zycia, ja tez, moj syn tez, potem samo to przeszlo. Poprostu u niektorych dzieci jakis osrodek w mozgu odpowiedzialny za te sprawy pozniej dojrzewa. I nie ma sensu krzyczec na dziecko, czy sie zloscic, bo to nic nie da. Ja mimo, ze moja matka (jak sie pozniej dopwiedzilam) tak miala, bylam bita za to i wysmiewana, efekt byl taki, ze nie spalam nieraz cala noc, zeby sie nei posikac, a nad ranem ze zmeczenia zasypialam i i tak sie posikalam. Dziecko nic na to nie poradzi, spi mocno i nie czuje, czesto nawet moze w tym lezec i nie bedzie czulo ze sie posikalo. Trzeba budzic dziecko spokojnie w nocy do wysikania, przebrac tez bez nerwow, jak juz to zrobi, z czasem samo przejdzie. Ale im bardziej ty sie bedziesz za to nad dzieckiem denerwowac, tym pozniej to nastapi. Dziecko i tak bedzie mialo poczucie winy, bo i tak mu jest/bedzie wstyd. Tak porostu niektore dzieci maja. Sa pewne tabletki, ktore pomagaja troche w tym, ale wszystko przechodzi z czasem samo, bo ten osrodek dojrzewa tak ok 9-10 lat, tak mi powiedzial kiedys pewien pediatra, jak moj syn byl maly i mial to samo co ja. Staralam sie to leczyc u niego, bo wiedzialam, ze nie moze nigdzie jechac, ani na kolonie, ani wycieczki, do rodziny tez musielismy specjalne ceraty brac i przescieradlo, byl to problem, ale przeszlo tj mowie, ok 9-10 rok zycia.

Gość gość
Ja tak sikalam do 10 roku zycia. Mowili w rodzinie na mnie sisior nawet. Glupio mi bylo, nie wiedzialam dlaczego tak mam. Okolo 15 roku zycia zdalam sobie sprawe, ze to byl stres. Moj tata wtedy duzo pil, chorowalysmy z siostra na astme. Teraz mam 24 lata, a przed wrjsciem do lozka musze sie isc wysikac, bo inaczej nie zasne, no i w nocy tez wstaje. Mysle, ze to nadal wina stresu, jakas paranoja

Gość Świtezianka_
Dziękuję za odp. 🌻 Nie krzyczę na synka. I wiem, jaki to problem, gdy są wyjazdy. W czerwcu jechał na 3-dniowa wycieczkę. Nie chciał jechać ze względu na sikanie, ale rozwiązaliśmy problem. Wytłumaczyłam wszystko nauczycielce, dałam mu pieluchomajtki, a nauczycielka dyskretnie pilnowała, żeby żaden kolega nie wszedł do wc, kiedy te pieluchomajtki zakładał zakładał. Wyszło ok, wpadki nie było, ale wiem, jak bardzo mój syn tę pieluchę przezywał :-(

Gość gość
No, ale tak gwoli ścisłości to może mu zostać do końca życia - są tacy ludzie, którzy nie chwalą się swoim problemem, więc nawet nie wiecie, że ich znacie.

Gość gość
Ale ostatnio teściowa między słowami powiedziała mężowi, że ona tak miała i u niej w rodzinie też były przypadki. Wcześniej zaprzeczała.>>> No wlasnie prawdopodobnie dlatego synek sie moczy. Jezeli w rodzinie byly takie przypadki, to prawdopodobnie twoj synek ma to samo, jego osrodek w mozgu odpowiedzialny za kontrole nad oddawanie moczu dojrzewa pozniej, tak jak to bylo u mnie i mojego syna. U dziewczynek dojrzewa on szybciej, napewneo przed pierwsza miesiaczka, u chlopcow pozniej moze byc nawet ok 12-13 roku zycia. Najwazniejszy jest spokoj i nie osmieszanie dziecka za to, tylko mowic, zeby probowal kontrolowac to i chwalic jak uda mu sie nie posikac. W miare jak dziecko bedzie starsze, bedzie moglo to kontolowac. Niech bierze te tabletki, ktore wspomnialas, prawdopodobnie one tez przyspieszaja rozwoj tego osrodka. I nie martw sie, wyrosnie z tego, tylko wystarczy dobra i cierpliwa opieka. Jest to uciazliwe, a i dla samego dziecka wstydliwe i stresujace, ale ma tragedii.

Gość gość
wiesz najdziwniejsze jest to, ze to jest wybiorcze w rodzinie. Bo ja to mialam, a moi dwaj bracia nie. Mam narazie jedno tylko dziecko i nie wiem, czy nastepne tez to bedzie mialo, ale nasz przypadek mowi, ze w przypadku kolejnego dziecka nie koniecznie to wystapi.

Gość truskavvka w czekoladzie
wiesz co, jeśli chcesz postaram się pomóc.. Podaj maila lub gg

Gość gość
mialo byc ale nie ma tragedii*

Gość Świtezianka_
Truskawka=> brzusio77@wp.pl ___________ Dziękuję Wam wszystkim za podniesienie na duchu 🌻