Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosciniec

DAROWIZNA tesciowie przepisuja mieskzanie tylko dla mego meza

Polecane posty

Gość gosciniec

jak to jest, bo tesciowa powiedizała ze jak beda pisac darowizne dla mego meza i mi to bedize to drogo kosztowac . a jak tylko przepisza mieszkanie dla syna to koszty beda duzo mniejsze.

Gość gość
a co sie dziwisz, ze chca aby majtek trafil w rece meza? Roznie w zyciu bywa moze sie rozejdziecie a tesciowie nie chca abys zagrabila ich krwawice. widze, ze chetnie bys wyciagnela rece po ich majatek :O pzaerna baba z Ciebie

Gość gość
tak własnie jest. matka może podarować, bez żadnych podatków, coś synowi ale nie synowej. za podarowanie synowej jest spory podatek. jednocześnie to mieszkanie nie stanie się własnością wspó/lną. to tylko majatek twojego męża.

Gość gość
To prawda, darowizna na syna jest bez opłat

Gość gość
Gówno tam ! Po prostu chcą cie załatwić. To będzie jego mieszkanie i to on bedzie nim dysponował. Dbają o synusia :) jesli bedziecie mieszkac w tym mieszkaniu to on będzie miał władze i jak mu sie puścisz albo zaczniech podskakiwac to cie wyebie na zbity ryj z chałupy :D

Gość gość
raz że koszty mniejsze a dwa...samo życie-nic nie trwa wiecznie,nawet małżeństwo może się rozpaść...teściowa w sumie nieżle kombinuje...co synek dostanie w darowiznie nawet jak macie wspolnotę majątkową to jest tylko jego i po ew rozwodzie wara tobie od tego nie ma co się obrazać...ich mieszkanie ich sprawa co z nim robią...a syn to syn:classic_cool: a synowa to nie rodzina:D tak śmiechem żartem ale takie jest życie🖐️

Gość gość
darowizna od teściowej też jest z ulgą, okłamuje Cię. Jak dla mnie nie powinna ściemniać tylko powiedzieć prawdę, że dla syna odkładała a nie dla synowej, bo jak dla mnie to jest to ok, że chce tylko na niego przepisać.

Gość gość
"Po prostu chcą cie załatwić. " a może ona chce ich załatwić, najpierw wypłacze przepisanie mieszkania rowniez na siebie a pozniej posci w trabe męzusia a po rozwodzie miszkanko do podzialu, cwaniara

Gość gość
a ja pamietam jak teście przepisywali dom oraz gospodarstwo na swojego syna mojego męża to musiałam być, nie płaciliśmy zadnego podatku , teście równiez nie. Ale nam przepisywali za dozywocie, i dltaego musieli przepisać na oboje małozonków

Gość gość
może i jest z ulga ale z podatkiem. podarowanie czegoś synowi jest bez podatku. niedawno to właśnie przerabiałem.

Gość nowalijkaa
tez mam przepisane mieszkanie w postaci darowizny. wie ktos jak wyglada sprawa ze splaceniem rodzenstwa?

Gość gość
teście robią tak jak jest taniej i sensowniej nie szukałabym dziury w całym

Gość gość
nie ma żadnej spłaty rodzeństwa. ona występuje tylko przy spadku a nie darowiźnie.

Gość gość
ale jesli maz bedzie chcial moze cie w kazdej chwili dopisac do tego mieszkania jak juz bedzie jego i bedziesz wspolwlascicielka

Gość nowalijkaa
w ogole tego nie pojmuje. po co przepisywac komus majatek , skoro i tak po smierci musze splacic siostr badz brata? wytlumaczy mi ktos ten chory zapis? toz to jakis absurd. rownie dobrze mama w ogole nie musiala przepisywac mi tego mieszkania. skoro i tak musze splacic rodzenstwo :(

Gość gość
nikogo nie musza spłacać po śmierci.

Gość nowalijkaa
a jak sie zalatwia spadek i darowizne? sorry za pytanie, ale nie mam bladego pojecia.

Gość gosciniec
boje sie ze w razie czego zostane z niczym, a rodzice przepisali mu bardzo duzy i piekny dom z duzym ogrodem na przedmiesciach 300 tys miasta w zamoznej dzielnicy domków jednorodzinnych. moi rodzice mieszkaja w komunalnym bez mozliwosci wykupu a nawet jesli to mam 2 rodzenstwa, chociaz i tak nie było by za co wykupic chyba ze za pieniadze ktore zarabia maz bo janie pracuje... zajmuje sie domem i wychowaniem synka.

Gość gość
jedno i drugie u notariusza

Gość gość
trudno. takie jest życie. ty zostaniesz z niczym ale twoje dzieci będa dziedziczyć to po ojcu wraz z tobą na równych prawach.

Gość gosciniec
na równych ??? nawet jak maż wszystko przepisze dzieciom a mi nic ?

Gość gość
no jak przepisze dzieciom to nic nie dostaniesz

Gość nowalijkaa
dzieki

Gość gość
Klasyczny wątek, on bogaty z domu, ona zajmuje się dzieckiem i domem. No i co z tego. Tobie ślubował, macie dziecko, niech więc się z tobą dzieli! W razie rozwodu może cie wywalić, tak? A dziecko też wywali, razem z Tobą? Chore czasy, chorzy ludzie...

Gość gość
jak przepisze dzieciom to ty dostaniesz tzw "zachowek". pisałem o sytuacji, jeśli nie będzie testamentu.

Gość gosciniec
najlepsze z tego wszystkiego jest to ze przed slubem namowił mnie na podpisanie intercycy .... kochasz mnie czy pieniadze , i sie podpisałam. tylko myslałam ze bedzie inaczej , ze rozwine sie zawodowo jakas kariera w tescia i meza firmi itd a tu siedize z dziecmi w domu.

Gość gość
zachowek jest tylko w sytuacji testamentu albo jego braku. Jeśli też zrobi darowiznę, to żona nie dostanie NIC

Gość gosciniec
*intercyzy

Gość gość
no to wyraźnie napisałem, że w sytuacji kiedy nie będzie teatamentu. nie? a intercyza? bardzo dobre rozwiązanie. wg mnie uczciwe.

Gość gosciniec
nadmienie ze nie mam jakichs ograniczeń maz powiedział ze narazie trzeba zajac sie domem i dizecmi potem bedize czas dla siebie, ze taka rola kobiety ze jego mama nigdy nie pracowała i jesli ja podjeme taka decyzje to z miła checia sie zgodzi. dostaje od meza tzw. kieszonkowe na wydatki 3 tys., na ubrania dzieciom czy zakupy spozywcze i opłaty kasa idzie z innego zrudła tzn nie z mego kieszonkowego. to nie jest tak ze siedzie w domu jak smoluch jakis i nie moge nigdzie wyjsc, jak dzieci w przedszkolu to chodze na basen, fitnes itd ... tyle ze chciała bym miec jakies zabezpieczenie jak by co ...