Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosciniec

DAROWIZNA tesciowie przepisuja mieskzanie tylko dla mego meza

Polecane posty

Gość gość
a dlaczego nie rozmawiasz z mężem na temat tego zabezpieczenia?

Gość gość
Nie będziesz z dziećmi dziedziczyła na równych prawach - ktoś tutaj bzdury pisze. Ty odziedziczysz 50% a drugie 50% jest do podziału między dzieci.

Gość gość
jakie bzdury? to nie jest współwłasność bo w takim wypadku dziedziczyła by 50% plus jedną część z podziału reszty. nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Gość gosciniec
i niby jak miała by wygladac ta rozmowa. zaraz zapyta czy mu nie ufam czy podejzewam jakis romanc , czy mam ku temu przesłaniki .... a moze to ja planuje jekis numer ..

Gość gość
3 tys. to nie masz mało na miesiąc zważywszy, że to tylko TWOJE. Możesz iść na fitness, basen itp. Możesz więc się realizować poza domem, tak? No to coś ci poradzę, odkładaj sobie z tych 3 tys. np. 1 tysiąc miesięcznie. Za rok, dwa będziesz mieć kapitał na rozpoczęcie np. dodatkowych studiów i nie musisz wtedy męża prosić o pieniądze na czesne itp. Zdobędziesz może nowe lepsze kwalifikacje i będziesz wtedy sama zarabiać, dzieci rosną, mężowie i żony się starzeją, no wiesz ... warto pomyśleć ...

Gość gość
po prostu - "kochanie gdyby Ci się coś stało zostaję z niczym i idę pod most, bo nawet nie mam gdzie mieszkać. Jak rozwiążemy tą sytuację?"

Gość gość
Nie zostajesz z niczym bo dostaniesz tzw zachowek w najgorszym wypadku.

Gość gosciniec
wszystko co rekreacyjne jest za darmo bo na firme tj basen fitnes ... szkołe opłaca mi maż, pieniadze mam na kawunie fryzjera czy kosmetyczke, auto tez tankuje na firme. . co do podjecia rozmowy bardzo ciekawe rozwiazanie.

Gość gość
zachowek po czym? intercyzę podpisali

Gość gość
Zachowek po zmarłym męzu.

Gość gość
mają intercyzę? No i kobita elegancko będzie chodzić jak w zegarku

Gość gość
Jako małżonka po śmierci męża dostaje 50% jego majątku bez względu na intercyzę. Dzięki intercyzie wie że się nie puścisz i nie pójdziesz z innym bo zostaniesz wtedy z gołą d**ą. Więc tłumaczenie że jak Ci się coś tam stanie nie ma tutaj wcale zastosowania

Gość gość
Jako małżonka po śmierci męża dostaje 50% jego majątku bez względu na intercyzę. xxOczywista bzdura.Byłoby tak w wypadku współwłasności. I nie otrzymałaby w spadku tylko to jest jej w takim wypadku.Dostała by w spadku część wynikającą z podziału pozostałych 50%.

Gość gość
Nie prawda, z ta intercyza. Akurat teraz to przerabiam. Po smierci majatek meza przechodzi na dzieci a zona ma wieczne uzytkowanie. Wiec nikt jej nie wyrzuci. P*********e glupoty.

Gość gość
Ale po rozwodzie wyrzuci jak on znajdzie sobie nową ...

Gość gość
najogólniej rzecz biorąc - jesteś w czarnej d... bo dałaś się zamknąć w domu jak jakaś niewolnica. Inna sprawa, jak piszesz, że masz 3tys. na "kawusię i fryzjera", to myślę sobie, że dobrze Ci tak z tą intercyzą i domem który nie jest Twój, bo jesteś pusta

Gość terazJAAAA
nowalijkaa - napisze ci jak jest u nas. Ociec męża zapisał mu mieszkanie w zamian za opiekę na stare lata .Maz ma jednego brata . Byliśmy u notariusza i on powiedział ze jeśli testu umrze 10 lat po zapisaniu darowizny to bratu nic się nie należy. A jak umrze wcześniej to należy się zachowek czuli 1/4 wartości mieszkania.

Gość gość
bzdura, wystarczy zapis w darowiźnie, że darowizna nie wchodzi do schedy spadkowej. Kiepskiego notariusza mieliście

Gość nowalijkaa
u mnie nie zadnej wzmianki o opiece. w ogole nie znam szczegolow. wiem tylko, ze po smierci ja mam dostac to mieszkanie. ze zostalo to zalatwione u notariusza. moj rodzic zyje, i niech zyje jak najdluzej, mam swoje mieszkanie wiec nie mam problemu z tym. a pytalam poniewaz, wiem, ze moje rodzenstwo jest pazerne i martwie sie tym, ze nie omina mnie wycieczki do sadu.

Gość gość
to chyb a chodzi o to ze w przypadku twojego meza nie trzeba płacić podatku od darowizny a w twoim już tak i o taka oszczędność chodzi. Jak załatwialiśmy służebność to wczesniej radziliśmy się u tego notariusza w Krakowie http://rgkancelaria.pl/ porady prawne maja bezpłatnie,

Gość gość
no właśnie zamiast bawić się w przepowiednie lepiej po prostu pójść do notariusza i omówić sprawę, ja takie poważne kwestie omawiam z notariuszem z Otwocka http://notariuszpuczylowski.pl/

Gość gość
najlepsze rozwiązanie znajdzie się w kancelarii notarialnej, gdzie notariusz przedstawi jakie są koszty i konsekwencje konkretnych rozwiązań, ja darowiznę spisywałam u http://www.notariuszwlodzi.com.pl/