Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

raczkowanie

Polecane posty

Gość gość

Kiedy wasze pociechy nauczyly sie raczkowac i same wstawac? Moja corcia ma 8mcy i dopiero przybiera pozycje do raczkowania .

Gość gość
od razu powiem - jestem normalna matką bez parcia na szkło tak zwane :) moja przybierała pozycję szybko, ale miała olewkę raczkowania. Teraz ma prawie 11 miesięcy i właśnie zaczyna raczkować. I od razu wstaje też. Przyszło wszystko nagle.

Gość gość
Starsza corka zaczela raczkowac w wieku 7,5 miesiecy. Pozycje do raczkowania zaczela przybierac z jakies 2 tyg. Wczesniej. Mlodsza tez kolo 2 tyg. Trenowala na " sucho" ale zaczela raczkowac tydzien przed skonczeniem 6 miesiecy.

Gość gość
Zapomnialam napisac, ze obie praktycznie z raczkowaniem zaczely wstawanie.

Gość slicznotkaaa
Moja pozycję do raczkowania zaczęła przyjmować jak miala 4miesiące. Teraz ma 6,5 jeszcze nie raczkuje. Jak skończyła 5 mies to już bardzo dobrze pełzala i tak zostało. Próbuje raczkowac ale jeszcze jej nie wychodzi. No cóż, ma czas.

Gość gość
u nas wieku 9,5 mies. pelazanie, 10.5 raczkowanie, 11 wstawanie. teraz ma 11.5 i chodzi przy meblach. dodam, ze w wieku 9.5 mies. zaczelismy chodzic na rehabilitacje,zw wzgl. na oslabione napiecie miesniowe i asymetrie. efekty na szczescie pojawily sie szybko

Gość gość
u nas wieku 9,5 mies. pelazanie, 10.5 raczkowanie, 11 wstawanie. teraz ma 11.5 i chodzi przy meblach. dodam, ze w wieku 9.5 mies. zaczelismy chodzic na rehabilitacje,zw wzgl. na oslabione napiecie miesniowe i asymetrie. efekty na szczescie pojawily sie szybko Xxxxxx jak to sie objawialo?

Gość gość
objawialo sie tym, ze w wieku 9 mies. nie potrafila jeszcze sama siedziec stabilnie przez dluzszy czas, ani siadac, w pozycji na brzuszku nie umiala pelzac, ani sie przemieszczac do tylu lub przodu (jedynie krazyla wokol wlasnej osi), nie podnosila pupy ani nie przyjmowala pozycji do raczkowania. lekarz neur. po badaniu stwierdzil,ze jest zbyt "lejaca", napiecie miesni jest za slabe i zalecil rehab. metoda bobath. dodam, ze taki stan dziecka byl prawdopod. spowodowany niedotlenieniem przy porodzie. na szczecie rehab. bardzo pomogla, efety byly niemal natychmiastowe :)