Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dziewczyny dlaczego facet ma byc meski zdecydowany umiesniony

Polecane posty

Gość gość
za psychiatre to sie przez caly topic podajesz, psychiatre i do tego jeszcez jasnowidza ;) ale u siebie to sie nie widzi ;)

jestes strasznie agresywna i zlosliwa, a nidgy osoba zadowolona z siebie, szczesliwa w dziecinstwie i teraz, nie bedzie przejawiac tych cech. x no być może nie i co z tego? nie chciałam obrazić Moorland tym pytaniem, pisałam, że może nieodpowiadać. każdy z nas może kryć jakieś swoje brudy, które nie są jego winą. nienawidzę? cóż, żadnej, Bogu dzięki, nie znam osobiście, więc trudno mi nienawidzić. natomiast w*******ą mnie te wszystkie femibzdety. i myślałam, że Moorland jest rozsądniejsza. gdybym jej szanowała nic bym nie napisała, bo bym miała w d***e jej opinię.

za psychiatre to sie przez caly topic podajesz, psychiatre i do tego jeszcez jasnowidza oczko.gif x gościu, mylisz mnie z kimś ;)

Fakt, że możesz się wypowiadać o tych "femibzdetach" na forum publicznym zawdzięczasz feministkom. No i masz pełne prawo zacząć nienawidzić mnie (przynajmniej internetowo).

tak. a to, że w ogóle mogę robić co chcę to zawdzięczam zniesieniu niewolnictwa. ale i co z tego? gdzie jest waga tego argumentu?

Gość chloera
Moorland, to, co mnie najbardziej boli w wypowiedziach kobiet takich jak ty, to ta opinia, ze kobieta, ktora chce zostac w domu, musi byc nienormalna. I ze cie od razu denerwuje. Zyj po swojemu i daj zyc innym. O co ten krzyk? Zawsze myslalam, ze idea feminizmu, to dac kobiecie wybor. Jezeli ktoras wybiera "gary" i , jak to nazwalas "uslugiwanie" mezowi, to jej na to pozwol. Jezeli inna wybiara kariere, to tez jej wybor. Kazdy z nas ma do tego prawo!

zresztą nie wiem, czy feministki przyłożyły swoje zboczone łapki akurat do wolności słowa w internecie. na pewno dzięki nim to forum ma podgląd na płeć usera i można dawkować do woli akurat kobietom taką wolność.

Ano taka, że to plujesz jadem na zgrupowanie które wywalczyło Ci prawa do głosowania, posiadania pracy i własnego majątku, edukacji, dzięki nim możesz zgłosić g***t/molestowanie i awansować w pracy. I co niby próbują wywrócić do góry nogami? Świat się zmienia, bardzo dawno temu kobietę można było zwyczajnie kupić, z biegiem lat podejście do kobiet się zmieniało, ale standard życia jeszcze w 19 wieku i na początku 20 w dużej mierze zależał od męża. Wyobraź sobie, że Twój dobrobyt w 100% zależy od zdolności i dobrej woli kogoś innego. Co jest złego w tym, że to się zmieniło?

każde czasy mają swoje dobre i złe strony. skoro zakładasz, że ludzie się zmieniają wraz z epoką to dlaczego piszesz: no taka, że to plujesz jadem na zgrupowanie które wywalczyło Ci prawa do x czyli feministki są stałą wspaniałą grupą? czym innym jest walczenie o to, żeby gwał nie był legalny, a czym innym o to, żeby móc zabić każdy płód. no ludzie kochani!

chloera - nie przeszkadza mi, kiedy ludzie podejmują taki wybór. Nie razi mnie ktoś kto decyduje się zostać w domu - niezależnie od płci. Razi mnie założenie, że kiedyś było łatwiej - bo to nieprawda. Masz wybór, nie musisz się nikim przejmować. Chcesz być w domu i opiekować się dziećmi - to super, jeżeli tak Tobie i Twojemu partnerowi to pasuje, niczego Wam nie brakuje, a dzieci są szczęśliwe to nie ma w tym nic złego. To Tobie się wydaje, że musisz udowadniać swoją wartość światu - masz sama ją znać, świata tak naprawdę nie obchodzą jednostki, a na każdego znajdzie się coś co inni skrytykują.

Broken - z tego co pamiętam to dzieci nazywasz bachorami, więc może nie zaczynaj tego tematu ;)

Gość chloera
" I co niby próbują wywrócić do góry nogami?" Za wikipedia: " Dlatego też radykalne feministki odrzucają metody reformistyczne i dążą do całościowego, rewolucyjnego przekształcenia społeczeństwa. Przekształcenie takie dotyczyć musi nie tylko struktur politycznych i gospodarczych, ale przede wszystkim tradycyjnych ról płciowych".

Gość goscia
ideal feminizmu to dac kobiecie wybor, nie zmuszac do pracy np. ale z zdrugiej strony, feminism zacheca kobiety do wziecia zycia w swoje rece, a nie tylko biernego pozostania w domu, z leku przed nieznanym, albo z niepewnosci siebie, albo z lenistwa i niecheci do np. nauki. jezeli kobieta swiadomi podejmie wybor pozostania w domu, zajmowania sie dziecmi, pielenia ogrodu, bo po prostu to bardziej lubi niz prace zawodowa, to wtedy jest to jej wybor. a jezli tylko z jakiegos zastraszenia lub (w jej mniemaniu) latwizny, to nie jest to do konca wlasny wybor. oczywiscie wiadomo, ze prowadzenie domu i wychowanie dzieci to bardzo wyczerpujace zajecie, ale mozna je dobrze wykonac, jezeli jest to siwadomy wybor, a nie tylko spoczecie na laurach i wygodnictwo, zeby siedziec w domu i nie musiec ise uczyc niczego nowego.

tak, i bogato owłosiony na pośladkach mężczyzna musi teraz odpokutować za tych wszystkich okropnych mężczyzn, którzy zaiwaniali na ten dobrobyt. :D no nie klei się to kompletnie. może dlatego, że to hasełka.

Radykalne - to dość ważne słowo. Nie ma takich "radykałów" które nie miałyby chorych pomysłów. Są w każdej grupie, w każdej sprawiają problemy i przynoszą złe imię. Nie powinno się nimi sugerować w ocenie całego nurtu.

Broken - jak niby odpokutować, coś ty sobie znowu uroiła? Tak przy okazji, ten tekst o owłosieniu nie jest mój - wymyślił go facet ;)

Gość chloera
" Razi mnie założenie, że kiedyś było łatwiej - bo to nieprawda. " Co dla Ciebie znaczy, ze bylo (badz nie bylo ) "latwiej"? W jakim apekcje "latwiej"? Ograniczasz sie chyba tylko do tej opinii, ze kiedys to kobieta byla zle traktowana, niczego nie miala i niczego nie mogla glosno powiedziec. A to tez nie jest prawda. Ja nie pisze, ze nalezaloby wrocic do roli poslugaczki, a wydaje mi sie , ze tak interpretujesz moje slowa.

Gość goscia
brokeninside, a ty zauwazylas, przepraszam, ze ciagle zarzucasz innym rzeczy, ktore sama robisz?

Gość goscia
kiedys bylo "latwiej" bo kobieta nie musiala ponosc trudu samodecydowania, ksztalcenia sie, konkurowania o stanowiska pracy. wszystko bylo zadecydowane za nia, lacznie (czesto) z tym, kogo poslubi. bo ja wiem, moze to i bylo "latwiej", ale .... ;)

chloera - Nawet jeżeli kobieta była dobrze traktowana przez męża (co nie było pewnie rzadkością) to i tak sprowadzało się to do oddania swojego losu w czyjeś ręce. Kobiety wtedy nie miały tego wyboru - one musiały wejść w taką, a nie inną rolę i nawet w takiej drobnej skali jak własne zainteresowania mogły napotkać problemy. "Tradycyjny podział ról" to tylko część tego jak kiedyś żyło się kobietom. Po prostu kiedyś dostęp do wielu rzeczy był bardzo dla kobiet ograniczony.

Gość goscia
" goscia - czekam na rozwinięcie, nie reaguję zazwyczaj na takie zdanka-zaczepki. bądź tego świadoma ". . zadanka zaczepki to akurat twoja domena, ale .... ehem .... nevermind ;) zreszta ani tu nie ma czego rozwijac, ani ja nie oczekiwalam twojej reakcji ;)

"one musiały wejść w taką, a nie inną rolę i nawet w takiej drobnej skali jak własne zainteresowania mogły napotkać problemy. " x to akurat jest gwarant stałości każdego społeczeństwa, że określone osoby muszą pełnić określone role.

broken - dzięki feministkom wybór tych ról jest dużo większy. Poza tym to Ty ciągle piszesz o tym jak to sama nigdy nie wypełnisz takiej tradycyjnej roli, bo nie lubisz dzieci i jesteś aseksualna....ciężko byś miała w dawnych czasach ;)

Gość chloera
Droga Moorland, mam wrazenie, ze w Polsce akurat mamy do czynienia z samymi radykalnymi feministkami. Chodzi mi o kobiety znane publicznie. Radykalny feminizm zaklada, ze przyczyna wszystkich nieszczesc kobiet jest meska dominacja.I ze nalezy przeksztalcic cale spoleczenstwo. Jednym ze sposobow jest walka z meska dominacja jezyka. A jakie nowe slowka teraz poznalysmy, przy okazji np pani minister sportu? Ano mamy "ministre" chociazby. To taki skrajnie nieudane nowe slowko, ale przyznaj, ze mamy w Polsce walke z "meska dominacja jezyka". Poza tym, radykalne feministki ( tak jak Ty ) glosza, " że społeczeństwo jest zorganizowane w sposób patriarchalny i jego struktury utrzymują kobiety w podległości wobec mężczyzn. Władza mężczyzn ma charakter nie tylko polityczno-prawny, ale również ekonomiczny czy kulturowy."

Gość goscia
z tymi okreslonymi rolami, to mi zabrzmialo troche jak "haselko" ;) . okreslone osoby moga tez miec wybor, jakie okreslone role chca pelnic. np. sa faceci, ktorzy wola siedziec w domu z diecmi, sa kobiety, ktore wola byc dyrektorem szpitala. wolna wola :)