Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie do mam które ŚWIADOMIE zdecydowały się na drugą ciąże

Polecane posty

Gość gość

Nie bałyście się tak świadomie zajść w ciąże?? Np.że dziecko będzie chore,że coś przy porodzie pójdzie nie tak..juz wiecie jak było pierwszy raz..... Ja mam 1 dziecko (z wpadki) i choćbardzo bym chciala dla niego rodzeństwa to paraliżuje mnie strach......strach czy będzie zdrowe...strach czy poród przejdzie pomyślnie....

Gość gość
pierwsze starannie planiowane i ok młoda byłam a teraz 30 na karku i co chwilę mi sie koszmary na temat dziecka śnia że może coś pójść nie tak:(

nie bałam się zajść w SWIADOMĄ i PLANOWANĄ ciąże. Pierwsza ciąża i to jeszcze bliźniacza była nie planowana (no ale stało się) w drugą planowaną po znacznym odstępie lat nie miałam paraliżującego strachu ni obaw

Gość gość
autorko a ile ma twoje pierwsze dziecko lat??? ja mam 2.5 letnie dziecko i mysle dopiero za 2 lata o drugim nie martwie sie bo trzeba byc zawsze dobrej mysli nie ma co na zapas sie zamartwiac

Gość gość
pierwsza ciąża planowana, teraz synek ma 17 m-cy i myślę o drugim dziecku, mam tylko obawy czy nie za wcześnie po cc.

Gość exdebill_po_wakacjach
nie bałam się, trochęmiałam stracha, że się nie uda tak fajnie jak pierwsze dziecko, albo, że będzie brzydka, nie dopuszczałam myśli o żadnej chorobie, mimo, że ze starszym były przez chwilę wątpliwosci... mina mi zrzedła jak zobaczyłam młodszą na świecie, ale okazała się zdrowa:)

Gość gość
Świadomie dążyłam do pierwszej ciąży która łatwa nie była za to mam cudowną córkę (2,5 roku) i kiedy córcia miała 22 miesiące zaszłam w kolejną ciążę (obumarła) , obecnie minęło już trochę czasu od nieszczęścia i myślę o tym by próbować dalej jednak nie udaje mi się zaciążyć. Myślę dziewczyny że jak ma się coś złego stać to i tak się stanie ale przecież tysiące kobiet na świecie rodzi zdrowe dzieciaczki ! Nie ma co się na zapas martwić. Ja przeszłam już swoje bo pierwsz ciąża z córka miała być poroniona co się nie stało :), drugą straciłam w 11 t.c na dwa tygodnie po tym jak zmarł mój tato i pomyślałam sobie że nie mam już więcej strachu w sobie bo najgorsze już się stało i cierpienie pozbawiło mnie lęku, co najwyżej pozostała złość na los któremu pokazuję teraz środkowy palec bo po takich przejściach już mnie bardziej nie skrzywdzi. Nie boję się. Próbuję z nadzieją że będzie ok i wam też tej siły życzę.

Gość gość
pierwsze dziecko wpadka w młodym wieku. Ciążę zniosłam rewelacyjnie, poród cc więc wiadomo- traumy brak, wychowanie dziecka dla mnie osobiście sama przyjemność (ale fakt- od początku nie dawałam sobie włazić na głowę, był wprowadzony plan dnia, więc to zaprocentowało bardzo na potem). Ogólnie sielanka. Ciążę kojarzyłam (oprócz początkowego szoku jak to przy wpadce) z czymś przyjemnym, cudownym. Ciągle gadałam "ciąża to nie choroba" i w ogóle cud miód i orzeszki. Drugą ciążę zaplanowałam z mężem świadomie. Po 7 latach od pierwszej. Miała być sielanka jak w pierwszej i tu... miałam zd****o. Najpierw problemy, bo ciąża zagrożona, rzyganie przez 35 tygodni NON STOP, potworna rwa kulszowa od 3go m-ca do końca, potworny ból spojenia od 4 m-ca do końca. Ta ciąża to był ogólny KOSZMAR!!!! Nie dosyć, że bałam się o dziecko, bo na poczatku te problemy to jeszcze po nocach wyłam z bólu!!! Dla porównania- parę h po cc chodziłam 5 razy lepiej niż w ciąży- AUTENTYCZNIE! Od tej pory jak słyszę "ciąża to nie choroba" to trafia mnie szlag, bo ja się czułam jakbym miała dosłownie umrzeć. Ale mam super drugą córę i to się liczy ;P

Gość gość
Ja się strasznie właśnie obawiam, że wyląduje w szpitalu na podtrzymaniu, a mamy roczne dziecko, a nawet jakbym zaszła w ciąże za 2, 3 lata, to nadal będe miała małe dziecko w domu, nie wyobrażam sobie go zostawić i leżeć w szpitalu :O

Gość gość
wydaje Ci się :) Teraz sobie nie wyobrażasz zostawić bo ma roczek :)) Tez się zastanawiałam jak córa miała roczek- jak ja ją kiedyś puszczę na wakacje do dziadków jak ja bez niej żyć nie mogę :D Ale im dziecko starsze tym inaczej ta tęsknota przebiega ;) Masz świadomość, że w szpitalu być MUSISZ a dziecko jest pod dobrą opieką. Mimo moich przeżyć w drugiej ciąży i naprawdę ogromnego bólu przy każdym kroku czy wstaniu z łóżka (sama nie wstawałam- były takie momenty szczególnie pod koniec) uważam, że warto mieć więcej niż 1 dziecko. Ja mam rodzeństwo i będę rodzicom za to wdzięczna do końca życia

Gość gość
Ja,czyli autorka mam 18msc dziecko:) Tak, jedno myśl czy będzie zdrowe,czy ciąże przejdę jak poprzednią bez żadnej niewiem opryszczki,półpaśca itp...:/ a drugie strach jak zostawić pierwsze dziecko (dwulatka pewnie w przyszłości ) z babcią.... Najlepsza dla mnie była by tu druga wpadka :D

Gość gość
ja bym sie bardziej bala nieplanowanej wpadki - bez badan przed, bez brania kwasu foliowego, bez planu. a o zdrowie dziecka - coz, czy planowane czy nie moze byc chore. mam roczne dziecko i chce drugie. kiedy, jeszcze nie wiem. ale planujemy :).