Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zmiana tabletek antykoncepcyjnych

Polecane posty

Gość gość

Witam. Zmieniam tabletki anty z Yaz na Microgynon 30. Zrobiłam 4 dniową przerwę po rozowych tabletkach w yaz i zastanawiam się czy antykoncepcja będzie kontynuowana gdy zaczne pierwsze opakowanie microgynon po tej 4 dniowej przerwie w ostatnim opakowaniu yaz?

Gość gość
Tak. Wystarczy przeczytać ulotkę dołączoną do Microgynonu. Z jakiego powodu zmieniasz tabletki?

Gość gość
od niedawna jestem za granicą i lekarz przepisujący mi receptę upierał się że w tym kraju yaz jest niedostępny dlatego polecił mi zmianę na microgynon 30

Gość gość
:o To jest bardzo drastyczna zmiana. A jaki to kraj jeśli można wiedzieć?

Gość gość
co masz namsli? Anglia. Z ulotki wywnioskowalam, ze Yaz jest dostępny w Wlekiej Brytani dlatego zdziwila mnie jego opinia.

Gość gość
Oczywiście, że jest dostępny. Kolejny pomysł genialnego GP. :o YAZ to tabletki trzeciej generacji, z niewielką ilością hormonów i najnowocześniejszym gestagenem - drospirenonem, który daje stosunkowo niewiele skutków ubocznych. Mają działanie antyandrogenne. Microgynon to tabletki drugiej generacji, z dużą dawką gestagenu, u wielu kobiet powodujące duże skutki uboczne. Mają działanie androgenne. Jeśli dobrze czułaś się na Yazie to ja na Twoim miejscu nie zdecydowałabym się na zmianę.

Gość gość
po Yazie miałam jedynie problemy z krwawieniem z odstawienia, pojawiały się tylko niewielkie brązowe plamki

Gość gość
To jest zupełnie normalne przy Yazie.

Gość gość
Wlaśnie niekoniecznie, gdyz jak rok temu przyjmowalam Yaz krwawienie bylo normalne, a czasem nawet obfite

Gość gość
To jest normalne. Raz mam plamienie, raz normalne krwawienie.

Gość gość
Dzięki za odpowiedź, teraz jest za poźno na zmiane bo jutro zaczynam nowe opakowanie, przekonam sie jak to wplynie na mnie.