Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

SuperowaKochanaFiga

Jak przekonać mamę do kupienia świnki morskiej

Polecane posty

Zarób pieniążki na świnkę, na klatkę, na akcesoria, jedzenie itp - musisz też mieć jakąś kwotę odłożoną na weterynarza. Jak pokażesz mamie, że jesteś odpowiedzialna, że wiesz na co się decydujesz i, że nie będzie to dodatkowym obciążeniem finansowym dla mamy to na pewno się zgodzi ;) A no i poczytaj o opiece nad świnką!

O pieniądze nie muszę się martwić, bo babcia powiedziała, że da mi pieniądzena nowe zwierzątko. Już czytałam książkę o świnkach morskich i już wybrałam jaką rasę chciałabym mieć, mojemu bratowi i nawet mamie też się ta rasa podoba, ale jeszcze chcę, żeby mama powiedziała, że będziemy mieli zwierzątko.

Najpierw wykaż, że jesteś odpowiedzialna. I, że będziesz się tym nowym członkiem rodziny zajmować. Udowodnij, że to nie jest zachcianka, która po miesiącu się znudzi i będzie mama miała na głowie kolejne obowiązki. P.S. bratu, nie bratowi...

Gość gość
swinusie sa takie slodkie!!!!!!!!!!

Ile masz lat? Przede wszystkim wywiązuj się ze swoich obowiązków, najlepiej i najsumienniej jak potrafisz. Z obowiązku szkolnego, z obowiązków domowych ;) Bez proszenia, ponaglania. Jeśli nie masz obowiązków domowych zaproponuj mamie pomoc :) Jeśli zarówno ze szkołą jak i z obowiązkami domowymi dobrze sobie radzisz, to po prostu dowiedz się jak najwięcej o świnkach. O ich potrzebach. Wypisz to wszystko i pokaż mamie, że wiesz na co się piszesz. Że będziesz jej dawać jeść, sprzątać klatkę. Możesz też poszukać gdzie i jaką powinnaś kupić klatkę żeby nie przepłacić a była dobra. Możesz poszukać informacji, w którym sklepie uzyskasz dobrą karmę/trocinki za korzystną cenę. Pokaż, że Ci zależy ;) I z tym przygotowanym idź do mamy, pogadaj otwarcie. Tylko pamiętaj - zwierzę to duży obowiązek, nie tylko piękne futerko i zabawa ;) Nie poprawiam błędów złośliwie, mam nadzieję, że tak tego nie odebrałaś. Ustaw sobie może w przeglądarce sprawdzanie pisowni, będzie Ci podkreślać błędy i podpowiadać poprawne formy ;)

Gość gość
Zastanów się dobrze nad zwierzątkiem. Ono wymaga nie tylko jedzenia i picia ale i poświęcenia czasu. Mojemu synowi króliczek znudził się po kilku miesiącach. doszło do tego, że musiałam mu go zabrać z pokoju, bo go nie karmił i nie poił. Nawet się o niego nie upomniał. Króliś bardzo tęsknił, bo syn pogrążony w nowych znajomościach i nauce nie miał czasu dla niego. Poza tym przeszkadzał synowi bo gryzł pręty w klatce, obgryzał wszystko gdy biegał w pokoju. Poczytaj dużo o świnkach. Nie tylko o diecie, wyglądzie ale i ich wadach. Świnki piszczą domagając się wolności, pieszczot, jedzenia. Regularnie trzeba im wymieniać sianko, na które też musisz mieć pieniążki. To akurat nie jest przyjemna rzecz. Prawda jest taka, że nie zależnie jak bardzo pokarzesz rodzicom jaka jesteś odpowiedzialna, musisz pamiętać , że to obowiązki nie na dzień, dwa...i , że to zwierzątko które czuje, tęskni i trzeba o nie dbać jak o członka rodziny. Bo przecież nie chodzi tylko o to by nabrać rodziców i uzyskać zgodę. Zastanów się ile czasu będziesz mogła poświęcić swojemu pupilowi. Z drugiej strony, świnki to wspaniałe i mądre zwierzątka. Rozumieją swoje imię, można je nauczyć sztuczek :). Mi bardzo podoba się rasa skinny.

Gość gość
Nie kupuj. Adoptuj

Gość Pamiętaj że świnki brudzą
to nie są zwierzęta załatwiające się elegancko w jednym miejscu, jak chomiki. Jeśli puścisz świnkę po mieszkaniu - nabrudzi wszędzie. Trzeba też przez to bardzo często śwince sprzątać klatkę. A jeśli chcesz, żeby była szczęśliwa - to musisz ją puszczać. . Potwierdzam, że to inteligentne, towarzyskie, kochane zwierzęta. Moja świnka rozumiała swoje imię, zawołana po imieniu leciała z drugiego końca mieszkania jak opętana, kwiczała jak się do niej mówiło, uwielbiała po prostu mojego psa, biegała za nim wszędzie. To przekochane zwierzątka, ale właśnie brudzą. I dlatego więcej świnki mieć nie będę, bo nie lubię zwierząt w klatce, a latająca wolno świnka za bardzo brudzi. Z tego musisz sobie zdawać sprawę i musi o tym wiedzieć Twoja mama.

I też potwierdzam - śwince trzeba poświęcić czas i uwagę, to bardzo towarzyskie zwierzątko. Ignorowana w klatce - będzie cierpieć. Także przemyśl dobrze sprawę.

kochana Figo, użyj wujka googla, nie gryzie ;) zaraz pierwsze wyniki Ci wyskoczą.

Gość gość
Powiedz jej że ona nie śmierdzi i to też stworzenie Powodzenia !!!

Gość gość
swinke nigdy ! śmierdzi jak w słoniarni mimo sprzątania , kup chomika dzungalskiego nie czuc ich

Gość gość
Zapytaj się jej jeszcze raz i powiedz ze dasz jej czas do przemyślenia a w tym czasie niewiem odrabiaj lekvcje i pomagają mamie. Ja tak zrobilam i teraz mam prosiaczka.:-)

Gość gość
powiedz jej, że w smaku przypomina kurczaka i nie ma się czego brzydzić 🖐️