Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

toksoplazma w ciązy

Polecane posty

Gość gość

Jestem w 10 tygodniu ciąży i na ostatniej wizycie dowiedziałam się że mam toksoplazmę. Biorę antybiotyk rovamycine, bardzo boję się o moje dziecko. Czy któraś z was chorowała na tą chorobę w ciąży i równocześnie leczyła się i urodziła zdrowego dzidziusia? Naczytałam się że moge nie donosić tej ciązy albo urodzić chore dziecko.

Gość gość
no niestety teraz do końca ciaży antybiotyk, a po urodzeniu dziecka koniecznie usg główki i serduszka, i własnie dlatego badania na toxo czy cytomegalię robi się przed zajściem w ciaże

Gość gość
a miałaś jakieś objawy czy tylko z testu, ja mieszkam w Uk i też pytałąm położną o ten test jednak tu nie robia standardowo tylko jak jest kontakt z kotami lub ze zwierzętami, i w sumie bez testu tez sie obawiam

Gość gość
objawów toxoplazmozy nie ma zbyt szczególnych, są to objawy grypopodobne i dlatego czesto dzieje się tak, że ktoś przechodzi zakażenie, a nawet o tym nie wie. Szczerze mówiąc głupota jest badanie jedynie wtedy, gdy ma sie kontakt ze zwierzętami- mam tu na myśli UK.

Gość gość
glupota do potęgi,przeciez toxo można zarazić się również jedząc surowe lub niedopieczone mieso

Gość gość
no ale tutaj tak jest i co poradze, dokładnie zapytałąm o ten test midwife-położną, bo tu ciąże prowadzi położna, takie mają standardy to tak samo jak z luteiną i duphastonem, nie reagują na krwawienie lub plamienie w pierwszym tyg, tylko beta i scan żeby zobaczyć w którym kierunku idzie, tak jest tutaj opieka, robią inne testy, HIV, żółtaczka typu B, itp, jednak na toksoplazmoze nie

Gość gość
i to wszystko i tak około 12 tyg, bo wcześniej nie ma za bardzo interwencji tylko w celach informacyjnych, a przecież jak coś jest nie tak to co potem zrobić z taka duzą ciążą, o i jeszcze ciekawostka od 12 tyg łykaja wit D

Gość gość
Ja robiłam badania na toksoplazmoze przed ciążą i były ujemne.W ciąże zaszłam po roku.Teraz jestem w 20 tc.Odkąd zaszłam robiłam badanie 2razy i za kazdym razem ujemne ale i tak bardzo sie boje i martwie. Niby przestrzegam zasad higieny, nie jem surowego mięsa czy niemytych owoców. Ale i tak sie boje

Gość gość
Ja mialam toksoplazme w ciazy. Mialam robione badania 3 krotnie w ciagu miesiaca. Pokazaly ilosc przeciwcial stabilna I oznaczajaca chorobe starsza niz ciaza. Mialas robione dokladne badania czy dostalas antybiotyk tak na wszelki wypadek?

Gość gość
Miałam robione badanie czy ją mam i od razu antybiotyk dostałam. Wiem że są badania robione czy jest to świeże czy wczesniej sie zaraziło. Tak zmieniam lekarza bo ten do którego chodze wydaje mi sie mało doświadczony w takich chorobach. A jeżeli chodzi o jakieś objawy to wydaje mi się ze nie mam. Miałam wyniki IgG 0,650 IgM 22,50 Za miesiąc kazał mi zrobić ponownie ale wątpi że sie zmienią