Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

świadczenie pielęgnacyjne

Polecane posty

Gość gość

Witam mam synka ,który ma 10 miesięcy stwierdzono u niego zastawkowe zwężenie zastawki tętnicy płucnej. synek zaczyna tuptać właśnie w chodziku i bardzo się męczy do tego stopnia ze kładzie główkę na chodziku i strasznie sapie. musze kontrolować jego wysiłek fizyczny. mam pytanie czy należy mi się świadczenie pielęgnacyjne na synka? czekam na odp

Gość gość
Mam synka z poważną wadą serca, jest po dwóch operacjach. Ma orzeczenie o niepełnosprawności wydane na rok (trzeba złożyć odpowiednie dokumenty, badania lekarskie itp. i czekać na wezwanie na komisję) i na tej podstawie przysługuje mu zasilek pielęgnacyjny oraz z tyułu opieki nad nim (w związku z rezygnacja z podjęcia pracy przeze mnie) swiadczenie pielęgnacyjne. Wszystkiego powinnaś sie dowiedzieć w mopsie.

Gość gość
a jeśli dziecko miało usuwaną zaćmę i ma soczewki +28 na obu oczach czy też cos takiego się nalezy?

Każda chyba gmina ma inaczej, i z tego co wiem to są duże kolejki aby to załatwić. Ja jak chciałam z mopsu pieniążki to tyle ząłatwień , że masakra a co dopiero jak wy macie takie problemy:( . Współczuje.

Gość gość
Nie wiem czy przepisy się nie zmieniły, ale 4 lata temu jak pracowałam w dziale świadczeń społecznych do świadczenia pielęgnacyjnego potrzebne było orzeczenie o stopniu niepełnosprawności wydane przez zespół orzekający. W tym orzeczeniu musiała być adnotacja o mniej wiecej takiej treści: cyt. "wymaga konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji; 8) do konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji". Co innego zasiłek pielęgnacyjny, wtedy samo orzeczenie wystarczało. Ale podkreślam, nie wiem czy nie zmieniły się przepisy.

Gość gość
nadal jest tak samo w orzeczeniu musi być zaznaczone ze wymaga bezwzględnej opieki, a to niestety jest uznaniowe wedle widzi mi się komisji