Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość slodki chuudzielec

co zamiast cukru do herbaty

Polecane posty

Gość slodki chuudzielec

zawsze mam wysoka glukoze we krwi...zawsze jadlam duzo slodyczy... zawsze pilam hektolitry slodkiej herbaty...Nie wiem czy dlatego ale zauwazylam ze mam bardzo suchą skorę-zwlaszcza twarz,czasami jakies drobne wysypki ledwowidiczne...czesto mam zgagę i boli mnie zolądek po herbacie . Tak wiec pomyslalam ze ogranicze slodycze i zastpie cukier czyms innym..:) Ale czym??? co radzicie???tak zeby herbata nie zmienila smaku:) widzialam w sklepie ASpartam,glukoze,fruktoze,KSYLITOL(co to jest ?) ...a na allegro Stevie:) co mi razicie?zeby bylo zdrowsze od cukru,mniej kaloryczne i nie zmienialo smaku herbaty/kawy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Do herbaty można użyć konfitur lub miodu, wtedy nie może być cieplejsza niż 36°C, dla miodu. Słodzenie cukrem, słodzikami, glukozą, fruktozą itd. to herezja! Herbata tyłko gorzka lub z miodem lub konfiturami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
najlepiej nie slodzic niczym bo wszystko ma wady-miod cukier, syrop klonowy buraczany, z agawy soki i syropy owocowe maja mnostwo kalorii i niszcza zeby

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
przez slodkie, slodzone napoje mozna wprowadzic sobie multum kalorii i dziwic sie -czemu tak tyje przeciez jem mało, normalnie, jak ptaszek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość slodki chudzielecccc
wiecie co ,ja zadalam pytanie... stewia,ksylitol czy jakis INNY slodzik...?:P NIENAWIDZE MIODU,konfitur i zadnych dzemow.Nie wypiję gorzkiej herbaty :( jestem bardzo chudą osobą,mimo ze wrecz uzaleznioną od slodyczy i bardzo slodkiej herbaty...(TAK BIALY CUKIER),wiem ze SLODIZK-aspartam jest rakotoworczy? kupilam malutki niedawno,ale wyrzucilam... a co mi panstwo powiecie o STEWI I KSYLITOLU??? kto jest za a kto przeciw? podobno ma mniej kalorii od cukru?ale czy to jest zdrowsze dla organzimu i niebedzie tak mnie wysuszac ja bialy cukier i slodycze?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lyzeczka stevii ma 11 kcal. Ja slodze tylko tym, smak ma inny niz cukier, podobny do aspartamu. Mozna przywyknac. Ksylitolu czy syropu z agawy nie probowalam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuleczkakokosowa
miód

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość slodki chudzielecccc
ksylitol-W przeciwieństwie do cukrów 6-cio i 12-sto węglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym . 14 ktrotnei nizszy indeks glikemiczny od cukru . 2 razy mniej kaloriii Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż zwiększa przyswajanie wapnia, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odp***ość organizmu. Potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny . ....... Ksylitol jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit- np. Helicobacter pylori której przypisuje się między innymi owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - biala substancja ktora wyglada i smakuje jak cukier...daje odczyn zasadowy anie kwasowy:) co wy na to???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zbyt wysoki poziom glukozy (cukru potocznie) we krwi nie bierze się ze słodzenia czy słodyczy a ze złego odżywiania. Wszystkie zjedzone węglowodany wątroba przerabia na glukozę np. ziemniaki to prawie czyste węglowodany. Po pierwsze herbaty nie słodzi się, szybko się przyzwyczaisz do gorzkiej, jest smaczniejsza. Cukier psuje jej smak. Po drugie zmień dietę. Dieta to sposób odżywiania się.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Czyli może doprowadzić do przewlekłego nieżytu żołądka - nadkwasotę, neutralizując kwas żołądkowy pobudzi jego wydzielanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Spróbuję po raz 10 coś napisać, może wreszcie nie zostanie to uznane za spam. Z wymienionych przez Ciebie najlepsze są stewia i ksylitol. Wadą ksylitolu jest jego dość wysoka cena. Do tego u mnie powodował kłopoty żołądkowe i z tego co mi powiedziała moja dietetyk to u innych jej pacjentów też często się zdarzają. Pozostałe wymienione przez Ciebie produkty mają więcej wad niż zalet. Podobno jeszcze syrop z agawy jest do zaakceptowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
hyym silnie antybakteryjny a trawimy w dużej części bakteriami, zasadowy a do trawienia żołądek wytwarza środowisko kwaśne coś to prosi się o kłopoty z żołądkiem trzeba by jakieś wspomagacze żołądka brać tak nie ryzykowała bym, żołądek łatwo zapuścić a leczy się bardzo długo i to nie lekami a jedzeniem, miałam raz problemy rok bardzo ostrej dyscypliny w jedzeniu :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Uzywam od kilku lat ksylitol i wszystkim tez polecam. Kupuję po 38 zł za kg i wystarcza mi na bardzo długo. Herbaty nie słodzę, kawę minimalnie. Uzywam go do pieczenia i gotowania. Jedyny jego minus, ze ciasto drożdzowe nie urośnie, ale mozna sobie inaczej poradzić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja też miałam podwyższoną glukozę we krwi, a że nie cierpię miodu, a już zwłaszcza sztucznych słodzików, lekarz polecił mi używanie nierafinowanego cukru trzcinowego (ma kolor brązowy)... Nie wiedziałam wtedy jaka i czy istnieje różnica, ale używam tego cukru do dziś i mam glukozę w normie już od lat. Ale oczywiście z niczym przesadzać nie można.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zmieniłaś nawyki jedzenia i to pomogło, zaczełaś od rodzaju cukru i tak w glukozę we krwi szedł, ale dzięki temu zaczełaś myśleć o jedzeniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja kocham miód i bardzo czesto go uzywam :) jest o wiele zdrowszy. Tylko trzeba pamietac zeby nie mieszac go z goracymi napojami i zeby pilnować jakosci miodu, chinskie mieszanki to sam cukier. Musi byc naturalny, dobre miody ma firma Huzar - http://www.miody-huzar.pl/ sprawdzone mozna spokojnie jesc:) i czerpac korzysci z wlasciwosci miodu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Również uważam, że miód jest dobrym zamiennikiem dla cukru. Trzeba tylko znaleźć dobry i naturalny miód.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Miód jest najlepszym zamiennikiem do herbaty. Nie dość że jest pyszny to jeszcze zwiększa naszą odporność. Dobre i naturalne miody można znaleźć na stronie www.zdrowosmacznie.pl Polecam wam spróbować produktów, które oferują. Lepszych miodów nie próbowałam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Miód, erytrol, ksylitol, to takie sprawdzone. Te dwa ostatnie zamawiam na swojskiej piwniczce zawsze, mają też cukier kokosowy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

  • NAJŚWIEŻSZE

    • 3
      Hej
×