Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Poglady tesciowej

Polecane posty

Gość gość

U mnie w miescie mieszka malzenstwo, ktore ma 9 dzieci. Tylko facet pracuje i ma najnizsza krajowa. Jeszcze w wakacje byl o nich artykul w lokalnej gazecie-pokazywali dary do szkoly dla dzieciakow od zyczliwych. Jada na opiece i zyja. moja tesciowa ich podziwia-ze tyle dzieciakow, ze to wyczyn wychowac tyle dzieci, ze podziwia ta matke. wielce zbulwersowala sie, gdy ja stwierdzilam, ze dla mnie to juz normalne nie jest, no dobra, niech sobie ma i 5 dzieci ale 9? To juz skrajna nieodpowiedzialnosc w ich sytuacji. Ale co tam, pojdzie taka matka do opieki, cieszy sie ze dostanie ciuchy, zywnosc i opal na zime a gdy bedzie zblizac sie szkola, to zrobi maslane oczka, zaslaniajac sie dziecmi i poprosi o wyprawki dla dzieci. Rozumiem nawet tesciowa, w innych czasach sie wychowala, byla bieda, dzieci opor i ludzie jakos sobie radzili. wiele z takich dzieciakow wyroslo na wartosciowych ludzi. Moim zdaniem jednak, gdy sie nie ma warunkow, to nie powinno sie powolywac dzieci na swiat. Ja mam 1 dziecko i tesciowa sie bulwersuje, ze corce przydalby sie braciszek. A ja uwazam nasza sytuacje za niestabilna, wiec nie chce wiecej dzieci. Gdy rodzilam dziecko, mielismy fajna sytuacje, ale u meza zrobili potem straszne ciecia, z wyplaty 2,5 tys. netto spadl do 1900 brutto ! Ja po macierzynskim prace stracilam. Teraz pracuje na zlecenie. Wiec to nie warunki na drugie dziecko. A tesciowa swoje wie- ze moja corka chce braciszka. No prosze... no i tesciowa za wzor do nasladowania stawia mi ta kobiete z 9 dzieci-ze wychowuje, daje rade. A ja bym nie dala rady z tyloma dziecmi.

Gość gość
twoja teściowa musi być starej daty..

Kobieto , co cie obchodzi to ile kto ma dzieci? Ty tej kobiecie na nic nie dajesz, wiec przestan plotkowac i zajmij sie soba.

Gość gość
jak teściowa chce dziecko to niech sobie adoptuje, a niech się za was nie wypowiada

Gość gość
Plotkowac? To tesciowa wyjechala do mnie z tym artykulem o tej matce. Mnie ta babka nie interesuje, wczesniej nie wiedzialam o jej istnieniu. Przedstawilam tylko tesciowej swoje zdanie na ten temat, gdy ta zaczela ja podziwiac i biadolic mi o drugim dziecku.

Gość gość
Jagoda, mam gdzies Twoje zdanie. wypowiedzialas sie-masz prawo i na tym koniec. Nie potrafisz czytac ze zrozumieniem? mnie nie interesuje ta kobieta, ja mam jednak inne priorytety w zyciu niz natrzaskac sobie dzieci i nie miec za co zyc.

Gość gość
do osoby która napisała że autorka nic nie daje tej kobiecie na jej dzieci, nie mogę się z tym zgodzic. do osób które z mopsu dostają kase jak właśnie tak kobieta z 9 dzieci dokładają się wszyscy którzy płacą podatki czyli m.in. mąż autorki

Gość gość
cóż, że nie daję? Nie ma prawa wyrazić swojej opinii? Dzieci utrzyma państwo. Może tak być, że dzieci będą jeździć co roku na fundowane kolonie a córka autorki niekoniecznie. A teściowa też dobra. Ale już takie baby maja we krwi wpieprzanie się w tego typu sprawy.

No to ok . Juz napisalas swoje zdanie, ze nie chcesz miec dziecka ani kobieta z 9 dzieci nie jest w/g Ciebie wzorem do nasladowania. Tyle. Ty bys pewnie chciala roztrzasac to wszytsko i uslyszec , ze to Ty jestes super i odpowiedzialna a tamta kobieta jest glupia bo dala sobie zrobic chmare dzieciakow. Wiesz co? Jestes beznadziejna.

Gość gość
9 dzieciaow t rzeczywisc przesada. Ogolnie ludzie powinni sie zlozy na prezerwatywy dla tej pary. Chociaz pewnie dzieciaki braly sie ze stosunkow po alko gdzie i i tak nie skumaliby zeby uzyc gumy. Jedy jak mozna byc takimi ludzmi i tyle dziecikow narobic.

Gość gość
9 to mało. Ostatnio pokazywali małżeństwo z 15 dzieci... To jest patologia

Gość gość
Nie, oni nie sa alkoholikami. Nic do nich nie mam. a Ty Jagoda nie przesadzaj-gdzie napisalam, ze chce by mnie podziwiac?

Gość gość
i jestem ciekawa gdzie w tym momencie jest kościół. Nie pozwalają na stosowanie antykoncepcji, chcą żeby się rozmnażać jak króliki, ale potem złamanego grosza nie dadzą takim ludziom. I jeszcze chcą kasę za chrzest

Mowicie o tym mopsi-e jakby tak zloto rozdawali :P Ja slyszalam od kolezanki, ze trzeba sie niezle nachodzic zeby cos dali, ludzie to nie UK zeby mozna bylo zyc z dzieci. A ja uwazam, ze rodziny wielodzietne powinny byc wspierane przez panstwo a rodzice jedynakow powinni placic wyzsze podatki wlasnie na rzecz tych wilodzietnych. :)

Gość gość
Nie uwazam takich ludzi za patologie. Ale sama nie zamierzam byc na ich miejscu. Tesciowa to juz ciagle moja corke pyta i nastawia na braciszka. Bo ona dwojke miala i zyla, mialaby troje ale poronila. Tyle, ze to byly inne czasy, majac 1 dziecko i 19 lat, tesciowa miala juz chate wybudowana na spole ze swoim tesciem.

Gość gość
Tak Jagoda, bede zapierdzielc na nie swoje dzieci. bo mam jedynaka, wiecej dzieci nie chce, wiec powinnam zostac ukarana.

gość 9 to mało. Ostatnio pokazywali małżeństwo z 15 dzieci... To jest patologia " O matko, patologia nazwyac kogos tylko dlatego, ze ma duzo dzieci. :D Z jakich domow wy pochodzicie, ze smiecie kogos obrazac z tego powodu? Skad wicie , ze te dzieci byly poczete kiedy rodzicie byli pijani? Materacem bylyscie?

Gość gość
nachodzić do MOPSu? ludzie autami podjeżdżają po "dary", bo w rękach nie daliby rady wynieść. Wyperfumowane paniusie przychodzą z rachuneczkami, bo niby nie mają za co żyć

2013-10-17 13:17:46 , tak powinno byc bo z jedynakow nie mamy ( jako spolecznstwo) nic a rodziny wielodzietne "produkuja" przyszlych pracownikow ktorzy bede robic na nasze emerytury.

Jagoda, "Kobieto , co cie obchodzi to ile kto ma dzieci? Ty tej kobiecie na nic nie dajesz, wiec przestan plotkowac i zajmij sie soba." Tu się akurat mylisz - na takie osoby płacimy wszyscy - myślisz, że skąd biorą się zasiłki i opieka społeczna? A wracając do tematu - Autorko ja Cię popieram. Dzieci powinno się robić wtedy, gdy ma się stabilną sytuację i możliwość utrzymania rodziny.

Gość gość
dla mnie 15 to patologia. Kobieta mogła umrzeć rodząc tyle dzieci, ale co to kogo obchodzi, że ojciec zostałby sam

Gość kumba zumba
Moj maz zarabia na odpowiedzialnym stanowisku i po szkoleniach 1800 na reke, ja mam 1200. splacamy kredyt za mieszkanie, oszczedzamy, mamy syna w wieku szkolnym i w oczach panstwa jestesmy bogaci. Za wszystko bulimy jak za zboze, a u mnie w miescie rodzinki 3+ maja wszelkie znizki na komunikacje, kino itd. No coz, ale ja jestem bogata. Tyle, ze na nastepne dzieci juz mnie nie stac w tym momencie.

Gość karkarinka
Nie wierze w to że mają 9 dzieci on pracuje i zarabia najniższą krajowa. Z wypłaty 1080zł ledwo by im starczyło na jakies opłaty a co z jedzeniem ubraniem etc?! Ściema Ja na jedzenie na 3os rodzine w ciągu mies wydaje 1.200zł nie wliczając chemii typu proszek szampon balsamy etc a co tu pisać o żywności dla 10osób....

Gość gość
całą resztę dostają od MOPSu, Caritasu itp. Miasto i MOPS płacą im za mieszkanie i rachunki

Gość gość
Moja teściowa nic nam nie mówiła na temat dzieci, bo sama ma jedynaka :-) My z mężem mamy 2, ale moja mam spytała swoją dużo młodszą sąsiadkę, dlaczego ma tylko jedno dziecko :-( Katastrofa !!! Zero taktu !!!!

Gość gość
nie patologia a niby co ? kogo stać w dzisiejszych czasach na 9cioro dzieci ? normalnych pracujących rzadko stać na troje chcieć to sobie można, ale dla mnie to żaden przejaw mądrości spłodzić dzieci na których utrzymanie się nie ma kasy, to przejaw głupoty nikt tych ludzi do seksu nie zmusza o antykoncepcję zatroszczyć się nie umieją ale łazić po zapomogi to już tak, bo się należy.... 3/4 tych wieloletnich rodzin to albo alkoholicy albo jacyś upośledzeni, którzy nie widzą związku przyczynowo-skutkowego między seksem bez zabezpieczenia a chmarą dzieci...a potem rodzą się niechciane dzieci, upośledzone lub z jakimiś wadami...dzieci, których nic dobrego w życiu nie czeka i powielają wzorce które im wpoili ich nieporadni życiowo rodzice

Gość gość
Dodam, że 1 dziecko już studiuje i płacimy mu sporo na zycie i studia, drugie jest w gimnazjum i np. kolonia 3 tyg. kosztowała ponad 2 tys. :-( Dzieci kosztują, dlatego nie dziwię się, że ludzie w Polsce nie chcą ich mieć !

Gość agentka policji rp
A czy tesciowa ci kaze ja podziwiac? Chyba nie. Wiec jej pozwol miec wlasne odczucia. Ja tam 9 dzieci bym nie chciala i tez uwazam,ze eobrze by bylo w pewnym momencie zastopowac,qle jak juz ta dziewiatka jest,to tez podziwiam te rodzine,ze daje rade. Bo to jest wyczyn nie z tej ziemi- nie mowie tu o finansowym utrzymaniu,bo to jak widac kuleje,ale o ogarnieciu,polozeniu codziennie spac,nakarmieniu,wujsciu z domu,u raniu - przy tym czesto juz osoba z dwojka dzieci na kqrku dostaje dreszczy