Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ksennnaaa

Moj syn ma 10 miesiecy i zaczal chodzic czy to normalne

Polecane posty

Gość ksennnaaa

Czy to nie za wczesnie? Czy nie jest to zbyt obciazajace dla stawow i miesni nog?

Gość gość
mój miał 8 miesięcy jak już chodził bez podtrzymywania i wszystko z nim ok, teraz ma już 9 lat

Normalne jak najbardziej,najwyazniej do tego sam dojrzal,wiec rozwoju nie oszukasz .Moje rowniez w podobnym wieku a nawet wczesniej poszly ( synek jedynie ciut dluzej)

Gość ksennnaaa
8 miesiecy? To bardzo wczesnie. To kiedy zaczal raczkowac?

Gość gość
moja miala 8i pol.Nie jest wczesnie jesli dziecko robi to wlasnym wysilkiem.Ja nie sadzalam ,nie uzywalam chodzikow .

Gość gość
Dlaczego za wcześnie? Każde dziecko dojrzewa w swoim czasie, widocznie twoje z tych szybciej rozwijających się.

moja pierwsza corka miala 7.5 kiedy poszla, druga 8.5 tak wiec to wcale nie jest cos nieprawdopodobnego ,że dzieckow tym wiekupotrafi SAMOI z siebie zacząć chodzic,jak niekotrzy wierzyc w to nie chcą, lecz jak pisalam synek najdluzej zwlekal z chodzeniem, dziewczyny szybciej znacznie poszly, bo odwazniejsze :)

Gość ksennnaaa
Dobrze wiedziec:), z jednej strony ciesze sie, ze sie tak super rozwija, z drugiej, nie bylam pewna, czy nie bedzie mialo to negatywnego wpylwu na stawy

Gość gość
3 miesiace sie turlala ,w 5m pelzala ,w 6m raczkowala,w 7 sama stala przy krzesle czy stoliku,w 8 i pol poszla i w tym samym czasie nauczyla sie siadac z pozycji lezacej.

Gość gość
Moja corka zaczela chodzic przy meblach majac 7 miesiecy. Teraz ma osiem I tydzien I chodzi z popychaczem az sie kurzy za nia ;) zastanawiam sie wlasnie kiedy odstawi popychacz na bok. Starsza corka zaczela chodzic majac 10 miesiecy, ma 3.5 roku I ma sie dobrze :)

Gość ksennnaaa
Ja tez Malego do niczego nie zmuszalam, nie sadzalam na sile, nie zmuszalam do chodzenia, od malego byl bardzo r****iwym i ciekawskim dzieckiem. Szczerze mowiac, jeszcze nigdy nie slyszalam o 8 miesiecznych dzieciach, ktore juz chodza. Moj chodzil w wieku 8 miesiecy trzymajac sie mebli, a tak zupelnie sam, bez pomocy wlasnie teraz majac 10 miesiecy

ja mysle ,ze nie musisz odstawiac malej od popychacza, ona sama do tego dojrzeje bez twojej ingerencji, wszystko w swoim czasie , naprawde dziecka rozwoj w glownej mierze sam z siebie music wyjsc, bez nacisku z naszej strony :)

Gość gość
normalne.. zreszta rozwoju nie zatrzymasz ani nie cofniesz. Ale dobrze zebys mu organizowała zabawy z raczkowaniem. To bardzo dobrze robi na synchronizację półkul - czyli w efekcie poprawia zdolnosc uczenia się

Gość ksennnaaa
Maly tez nadal raczkuje, jesli chce sie szybciej przemieszczac, jednak samodzielne chodzenie sprawia mu wieksza frajde, jest szczesliwy i czuje sie niezalezny. Nie bede w stanie "zmusic" go do raczkowania, moje dziecko jest bardzo uparte ;-)

Gość gość
Ja jej bron boze popychacza nie odstawie! Zastanawiam sie tylko kiedy sama wpadnie na ten " rewelacyjny" pomysl :)

Gość gość
normalne, moja córeczka tez miała 10 jak zaczeła chodzic :)

Gość gość
nie chodziło mi o zmuszanie ... tylko o np. budowanie tunelu pod krzesłami, zabawa w namiocie z koca, gdzie ciezko jest stanąc, zabawy w ziwerzątka (jesli psychicznie jest na tym poziomie bo juz nie pamietam jak to było :) ) itp

Gość gość
raczkował z tego co pamiętam około 6,5 miesiąca gdy miał 7 już chodził przy meblach a wieku 8mc bez niczego śmigał, mam nawet uwiecznione to na zdjęciach :)

Gość o zesz
tu wszystie dzieci sa super wybitne :D. Wszystkie zaczely chodzic w wieku 8 miesiecy, bo 10 to juz bardzo pozno:o. Pewnie juz w wieku 2 miesiecy zaczely siadac, gaworzyc itp.:D Same geniusze, jak ich matki :o

Gość gość
a co łyso ci? owszem moje pierwsze dziecko chodziło już w wieku 8 miesięcy, ale za to drugie ma 7,5 i jeszcze nie siedzi samo nie chce, woli stać na nóżkach, jednak kroków nie robi tylko podskakuje.

Gość gość
wszystko zależy od dziecka.. moja starsza córka zaczęła chodzić jak miała 15 miesięcy a młodsza stała już jak miała 9. teraz ma 10 ale dalej boi się zrobić chociaż kroczek.. ale pewnie niedługo już będzie chodzić wszystko zależy od dziecka

Gość gość
u mnie córka zaczęła chodzić mając 9 miesięcy a syn 10. Inne dzieci w rodzinie chodziły mając rok lub po.

Gość gość
syn zaczął chodzic jak miał 10,5 miesiąca. Raczkowanie,samodzielne siedzenie i wstawanie jak miał 7 miesięcy. Nie używaliśmy chodzików,dziecko nie było na siłe prowadzane za ręke itp,

Gość gość
Ja zaczęłam chodzić jak miałam 8 miesięcy, stałam już za 6.5.

Gość gość
Moj tez zaczal w 10 a jest wczesniakiem.

Gość poorchavva
Jakas baba juz tu zaczyna siac Ferment, bo nie moze uwierzyc. Kobito, dzieci sa rozne. Roznie sie rozwijaja, rozne rzeczy je kreca, rozna Maja odwage i motywacje. Moja corka zaczela chodzic, jak miala 14 mcy. Syn ma 8 i mu sie strasznie stanie podoba, podejrzewam, ze zacznie chodzic za jakies 2 miesiace. Jak dziecko cos samo robi, bez pomocy, to wszystko jest ok, widac jest na to dostatecznie rozwiniete

Gość gość
oj toc wiadomo !!! jedna napisze ze jej dzieciar miał 10 mies. to druga nie moze byc gorsza i napisze ze jej 8 . bardzo żałosne. BARDZO.

Gość gość
hmmm :) ciekawe ;) odrazu wszystkie miały po 8 miesiecy jak chodziły :) szkoda ze na co dzien tego nie widac :) ej a jak biegały to 7 ????

Gość gość
Jak biegaly to 9 a nie 7. Zeby biegac trzeba najpierw chodzic.

Gość gość
tak. mój miał niecałe 10 i tez chodził. nie wiem czego tu sie doszukujesz? cóż w tym takiego dziwnego.... jedne dzieci wczesniej drugie poźniej motorycznie się rozwijaja.