Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dorsz vs mintaj

Polecane posty

Gość gość

Powiedzcie mi która ryba jest wg Was lepsza? Ja ogólnie w życiu ryb nie jadałam, bo ich nie lubiłam, ale odkąd byłam w ciąży to w sumie mi rybki posmakowały :). Z tym że i tak ostrożnie do nich podchodzę, musi mi po prostu dany rodzaj ryby smakować. Jadałam mintaje cały czas bo mi bardzo smakowały, a dzisiaj na obiad robię dorsza. I boję się że nie będzie mi smakować a odważyłam się go kupić... Jakie są Wasze opinie? Z góry dzięki!

Gość gość
w smaku dla mnie Mintaj. Dorsz jest zbyt tłusty, ale wiadomo- to kwestia gustu :)

Gość gość
ja wolę dorsza. Ale najbardziej to doradę i flądrę lubię:-)

spróbuuj sama i wybierz ;) osobiście wolę dorsza, bo jest bardziej mięsny niż mintaj. A najbardziej lubię tuńczyka

Bardzo w domu lubimy i dorsza i mintaja (filety głownie)bez znacznej przewagi którejś z nich, lecz najbardziej Pange i Tilapie najczęściej u na gości na obiedzie :)

Gość gość
Panga to największe g***o :o. Poczytajcie sobie na necie czym jest ta ryba faszerowana. Nigdy więcej pangi!

Gość gość
Pytam też, bo dzisiaj chciałam zrobić dorsza zapiekanego w sreberku z masłem i koperkiem. Myślicie że będzie on dobry?

Gość gość
Panga? :o to ktoś w ogóle je? Przecież te ryby w ściekach pływają!!! LUDZIE! Nie jestem eco- wręcz przeciwnie, no ale panga jeść to tak jakby z szamba kup nałowić i odgrzać sobie na deser :o

A ja mam głęboko w nosie czy się to komuś podoba jaka rybę moi domownicy najbardziej lubią jeść, nie potrzebuje żadnych umoralnień kafeteriuszek, które jeszcze będą mi dyktować co w moim domu powinnismy jesc a co nie :D pfff ,cmoknijcie się w noc :classic_cool:

Z całym szacunkiem,ale mimo,że kiedyś jadłam pangę odkąd zobaczyłam film o hodowli pangi to mi się odechciało na zawsze :o A tak uwielbiałam w czosnkowym cieście naleśnikowym..mmm :D A jak z tych dwóch wybierać to dorsz. Mintaja to używam co najwyżej do ryby po grecku :) Ale to nie dlatego,że nie lubię, tylko te niby tanie mintaje mają na sobie górę lodu i jak kupię 2 kilo to po rozmrożeniu zostaje pół kilo i nie wiadomo co z tym robić, więc wolę kupować świeżego dorsza w rybnym :D A nad morzem najlepsza jest ciepła, wędzona flądra ;P

no wiec wporządku, każdy ma swoje preferencje i gusta, jeden zajada się syfiastym MOMem ,a drugi tą złowrogą Pangą ,taka debata na te temat tylko kocioł wywołuje

Gość gość
no dokladnie panga to najgorsze i najtańsze dziadostwo ja z w/w wole mintaja, a najczesciej kupuje mirunę

Gość gość
Uwielbiam coda i sole :)

Gość gość
preferencje???? pangi maja wstrzykiwany hormon pozyskiwany z moczu ciezarnych kobiet zeby sie szybciej mogly rozmnazac :( poza tym nie ma wnich zadnych wartosci odzywczych poza toksynami. jak mozna w XXI wieku jesc pange?? przy takim dostepie do informacji??? fuj

Gość gość
Panga jest to ryba z Wietnamu. Ryba ta na tarło płynie w górę rzeki, tylko niestety dla Wietnamczyków jest to juz za granicą ich kraju, więc łowią pangi i przenoszą do wykopanych stawów. Aby ryba tam sie wytarła samice dostają zastrzyki z hormonu pochodzącego z Chin gdzie pobierane są od kobiet w zaawansowanej ciąży z moczu. Chodzi o hormon który wywołuje u kobiet akcje porodową. Ryby te są zagęszczone w takich ilościach w stawach w jakich żaden inny gatunek by nie wytrzymał, wygląda to tak jak by było więcej ryb niż wody. Karmione są mączką rybną aby przyrost ich wagi doszedł do 1,5kg w 6 miesięcy. Potem w łeb i do Europy i USA. Smacznego!!!

Gość gość
Hodowana jest w bardzo dużych zagęszczeniach co powoduje inwazje pasożytów i chorób skóry aby się przed tym uchronić kompana jest w "zieleni malochitowej" taki cudowny środek na bakterie, grzyby pierwotniaki itd. Z tym, iż jest on całkowicie zakazany w UE ponieważ odkłada się w tkance i jest silnie rakotwórczy .

Gość gość
Mistrzowska debata: Dorsz czy mintaj? Panga jest zła... Po raz kolejny odkrywam że internety mają downa.

Gość gość
Panga i tilapia są kompletnie niesmaczne. Poza tym wszystkie inne w cenie ok. 25 zł/kg są takie same.

Gość gość
najlepiej sprawdzać w jakim rejonie ryby były poławiane. Niestety ale kupić dobrą rybę jest naprawdę bardzo trudno. Osobiście nie kupuję ryb poławianych w wietnamie, chinach. Bo dla mnie są tożsame z brakiem przepisów i niezdrowym jedzeniem. Mało tego, tam nie są przestrzegane nasze normy. Zanim tak awietnamska ryba trafi do nas może być pięć lat w mroźni. Terminy ważności są "nadawane" w chwili przekroczenia naszych terytoriów.