Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Szczepionka przeciw HPV robila ktoras z was

Polecane posty

Gość gość

Czy to jest skuteczne, szkodliwe? Orientujecie sie? Do jakeigo wieku mozna ja wykonac?

Gość gość
jedyne co wiem to że nie tylko nastolatkom ale jeśli współżyjesz to musisz wykonać najpierw cytologię

Gość gość
Nie wspolzyje chociaz jestem juz leciwa, bo sie boje chorob, mam taka fobie. No i pomyslalam, zeby cos z tym zrobic. Ale skoro szczepionki dla dzieci zawieraja rtec, to nie wiem czy te na hpv sa takie znowu bezpieczne i skuteczne. Ale zachecam do dyskusji, moze sie wspolnie czegos dowiemy.

Gość gość
mlodsze pokolenie jest zaszczepione, starsi tylko nie

Gość gość
starszych tez sie szczepi np przed operacja ale na typ 3 nie ma szczepionki

Gość gość
A jak sie ma 29 lat to mozna sie zaszczepic?

Gość gość
No to dobra wiadomosc.

Gość gość
szczepi się tylko dziewczyny które nie rozpoczęły współżycia

Gość gość
No ja nie wspolzyje, a mam 29 lat. W ogole. Najwyzej ginekolog mnie wysmieje. Ile taka szczepionka kosztuje?

Gość gość
skoro sie boisz chorob to czemu nie cchesz używac prezerwatywy?

Gość gość
Bo pekaja (ja sie naprawde boje), poza tym facet pewnie bedzie narzekal, ze ma mniejsze doznania ;/

Gość gość
1500zł są 3 dawki :)

Gość gość
rzadko pękają i naprawdę mała szansa na ciążę. Wpadają tacy co zakładają gumkę na 30 sekund przed wytryskiem, bo nie wiedzą o tym, że w tym śluzie przed wytryskiem też jest sperma. A to czy facet będzie miał mniejsze doznania to po co się w ogóle tym przejmujesz? To chyba nie twoja sprawa, mnie to akurat nie obchodzi, bo najważniejszy jest mój komfort. Ja pigułek brać nie będę bo nie chcę mieć potem raka piersi. Ewentualnie spiralkę mogłabym założyć ale to też ma dużo skutków ubocznych. Tak więc najlepsza prezerwatywa. A doznania faceta jakoś mało mnie obchodzą, w sumie jakoś dochodzi więc chyba jest mu dobrze :)

Gość gość
No ja tez sie hormonami nie chce szprycowac niewiadomo ile lat i po co...

Gość gość
Nie, szkodliwa nie jest, to sprawdzona i często używana szczepionka. Ale jak dotąd podobno żadne badania naukowe nie potwierdziły jednoznacznie jej skuteczności. A mówił to bardzo dobry lekarz, który się doskonale na szczepionkach zna i u którego leczę się od lat. I żeby było pewne, nie mówię tego, by kogoś namawiać do nieszczepienia się, sama jestem zwolenniczką szczepień i stosuję te,które potwierdziły swoją skuteczność. Na HPV też chciałam się zaszczepić, dlatego o nią dokładnie wypytałam lekarza.

Gość gość
Co Wy za dziwy tutaj wypisujecie? "gość szczepi się tylko dziewczyny które nie rozpoczęły współżycia 25.10.13 [zgłoś do usunięcia] ". Bzdura, jesteś niedouczony/a. Nie ma to znaczenia. To szczepionka, jej jest wszystko jedno, czy ktoś rozpoczął współżycie, czy nie. I chorują na tą chorobę kobiety oraz mężczyźni, szczepi się jednych i drugich. gość "No ja nie wspolzyje, a mam 29 lat. W ogole. Najwyzej ginekolog mnie wysmieje. Ile taka szczepionka kosztuje?" Nie musisz współżyć, aby się zarazić. Wirus może przejść z matki na dziecko podczas porodu, przez kontakt z zakażoną skórą (strach pomyśleć, ile osób nie myje rąk po wyjściu z toalety, a zwłaszcza mężczyzn, którzy między innymi z tego powodu są częściej żródłem zakażenia) albo z krwią nosiciela.

Gość gość
To to jest straszne w takim razie, ze moge sie zarazic przez podawanie rak w pracy na dzien dobry. Nielatwo zyje sie z taka fobia powiem wam.

Gość gość
Nie stresuj się tak. Możesz się zarazić przez podanie ręki, ale tylko wtedy, gdy ten ktoś akurat będzie miał wirusa na nich, a Ty uszkodzenia naskórka. A poza wirusem HPV możesz się w ten sposób zrazić kilkudziesięcioma innymi zarazkami, nawet znacznie groźniejszymi. Ale przestaniesz z tego powodu żyć?

Gość zaszczepiona
najwieksza efektywnosc szczepionki bedzie jesli przyjmiemy ja zanim wystawimy sie na dzialanie wirusa, dlatego najlepiej szczepic male dziewczynki. Co jednak nie oznacza, ze dorosli nawet juz wspolzyjacy zaszczepic sie nie moga. Tym bardziej, ze grup wirusa hpv jest ok.100, w tym tych genitalnych 40, a wiec nawet zakazeni nigdy nie mamy od razu wszystkich. Szczepionki sa dwie, Silgard zabezpiecza przed 6 najgorszymi typami, 4 onkogennymi i dwoma powodujacymi mieonkogenne brodawki na genitaliach, tzw.klykcinach konczystych. Poza tym mowi sie o odp***osci krzyzowej, czyli zabezpieczaniu bardziej....ogolnym na wirusa hpv, mimo konkretnej ochrony tylko przed 6 grupami. Szczepionka ma 3 dawki, podaje sie ja w przeciagu pol roku, najczesciej w schemacie 0-2-6, czyli druga dawka dwa miesiace po pierwszej, trzecia w pol roku po pierwszej. Obecnie mozna znalezc juz za mniej niz 5 stow jedna, trzeba poszukac. Ale i tak, nawet zaszczepione, nie mozemy rezygnowac z regularnej cytologii, usg dopochwowym itp. wirusem hpv zarazamy sie glownie poprzez seks. Wiekszosc osob, ktore mialy kontakt z wirusem nie choruje, a organizm w przeciagu pol roku pozbywa sie wirusa. Do uaktywnienia wirusa dochodzi, gdy spadnie nam odp***osc, np,po dluzszej kuracji antybiotykowej itp. Wirus dostaje sie do nablonka poprzez mikrourazy. Ale nie jest konieczna penetracja, wirus moze byc przeniesiony rowniez podczas pieszczot. Dlatego kazda zmiane na narzadach lepiej dokladnie obejrzec. Klykciny sa zarazliwe (podobnie jak kurzajki - to tez hpv, ale inna grupa). Od zakazenia do wykwitu klykcin mija od miesiaca do pol roku. Natomiast odmiany onkogenne, ktore atakuja szyjke macicy zmienia nam cytologie. Dlatego warto regularnie sie kontrolowac.

Gość zaszczepiona
hpv nie zarazisz sie przez podanie reki... On atakuje nablonek, nie naskorek. Chyba, ze ow ktos dotykal klykciny, a potem...Twoich genitalii. Wyjatkiem sa kurzajki, ale nie o ten rodzaj hpv nam chodzi. Te zmiany to pikus.

Gość zaszczepiona
kafeteria dodaje spacje, musicie adres skopiowac do przegladarki i ja usunac

Gość gość
"Zaszczepiona Wiekszosc osob, ktore mialy kontakt z wirusem nie choruje, a organizm w przeciagu pol roku pozbywa sie wirusa". Słuuuuuuuuuuuuuuuuuuuucham? Układ odp***ościowy może pracować tak efektywnie, że nie dojdzie do infekcji tym wirusem, ale nie jest możliwe pozbycie się z organizmu ŻADNEGO WIRUSA! Każdy wirus, który się raz do niego dostaje, już tam zostaje na stałe. I owszem, można się nim zarazić, chociaż rzadko, przez podanie ręki.

Gość jak prz
szczepionka nie działa tyle w temacie w skrócie na rok 2013 bazujecie na starych danych z lat 2009 szczepionka to rekombinowane dna JAK TO WPŁYNIE NA WASZE POTOMSTO TO ZAGADKA SZCZEPISZ SIE - TRUJESZ SIE , NIC ONA NIE DAJE ! POCZYTAJ

Gość jak prz
gość "Zaszczepiona Słuuuuuuuuuuuuuuuuuuuucham? Układ odp***ościowy może pracować tak efektywnie, że nie dojdzie do infekcji tym wirusem, ale nie jest możliwe pozbycie się z organizmu ŻADNEGO WIRUSA! Każdy wirus, który się raz do niego dostaje, już tam zostaje na stałe. ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, co za brednie ! hpv to nie wirus hsv To po pierwsze ! nie czytajcie podobnych głupot , czytajcie strony lidzi wykształconych w temacie i tym sie zajmujacych , czyli np Madeja storne czytać , a nie bredie jakiejś pincy