Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewika99

Obozy koncentracyjne co sadzicie

Polecane posty

Gość gość
ja też ewika wierze jakoś "inaczej" osłabia mnie to,ze ktoś może wierzyć, bo boi się kary oraz to,ze chce na wieki pielęgnować zadrę w sercu (nie mówie tu o pamięci)

Gość gość
powiedz mi dlaczego bóg zakazał jest świnek a ine mięso pozwolił np ptaków Przypowieści Salomona 23.20-21 ostrzegają nas, „Nie bywaj wśród upijających się winem lub obżerających się mięsem. Gdyż pijak i żarłok ubożeją, a ospali chodzą w łachmanach.” mnie to mówi o depresji z powodu obżarstwa dlaczego post daniela leczy ludzi z chorób skad 2 tys lat temu ludzie wiedzieli ze mięso świń szkodzi a warzywa i owoce lecza

Gość gość
czasem nie wynika to z chęci pielęgnowania, po prostu nie potrafie inaczej.

Gość ewika99
zapach kwiatow kawy- moze to Ci pozwoli zrozumiec- wiara wlasnie polega na tym zeby wierzyc pomimo watpliwosci, pomimo braku dowodow, namacalnych i wizualnych. to jest sila wiary. wtedy wierzysz prawdziwie, inaczej jestes ateista badz w najlepszym wypadku agnostykiem...

Gość gość
ewika, weź zamilcz, bo pleciesz jak nawiedzona nastolatka.

Gość gość
niemcow nie ucza o tym, co ich przodkowie zrobili. lekcje historii dot. 2 ws mozna policzyc na palcach 1 reki, a obozach nawet nie wspominaja. wysocy ranga oficerowie gestapo i SS dozywali swoich dni w cieple, bogactwie i spokoju gdzies w chile, argentynie, usa czy innych krajach ameryk; czesto za wiedza ichnich rzadów :O a czy teraz lepiej my sie zachowujemy? piszecie, ze nie rozumiecie, ze 'jak tak mozna bylo'? ale to samo dzieje sie teraz w Korei polnocnej, czy w chinach! mowi sie, ze Stalin zabil wiecej ludzi niz Hitler a MAo Tze tTung wiecej niz oni dwaj razem wzieci, a kiedy sie dowiemy ile zabil owczesny reżim Korei Polnocnej? za 20? 30? 50? lat? czy nasze dzieci beda czytac o obozach smierci w korei polnocnej i zastanawiac sie dlaczego swiat byl takim nieczulym miejscem, swiat ich rodzicow i dziadkow, gdzie wszyscy wiedzieli ale nikt nawet nie probowal nic zrobic bo 'nie oplacalo sie to ekonomicznie' ich krajowi? w krajach afrykanskich g***ty na dzieciach sa na porzadku dziennym, ile osob stad wie, ze wszystko jest za przyzwoleniem ONZ, ktore kompletnie nic nie robi by powstrzymac masakry? zolenirzami tam sa 7 letnie dzieci! kazda pomoc z krajow zachodnich, w postaci lekow i zywnosci, przechwytuja albo zwyczajnie kradna bojowkarze rzadzacych w tym czasie dyktatorow, a kazdy z rzadzacych w krajach wysokorozwinietych wie o tym i wpsomaga ten rezim (jak chocby francja, usa czy rosja sprzedajac im bron - 'pan zycia i smierci choc nakrecony bardzo w amerykanskim komercyjnym stylu jest oparty na faktach). troche tu zajezdza hipokryzja, siedzicie i biadolicie jak to bylo nieludzko niemal 70 lat temu, ale takie i gorsze rzeczy dzieja sie TERAZ na swiecie i nikt nic z tym nie robi, nie ma zadnych demonstracji na ulicach by zmusic wlasnych ludzi, ktorzy NAS reprezentuja (nie my ich!) by narzucili chocby cholerne embargo na koree polnocna. swiatem rzadzi pieniadz a my mozemy w ciepelku, po wylaczeniu kompa zasnac w wygodnym lozku, przestac zastanawiac sie nad losem zydow w 39-45 i tym bardziej nie myslec o g***tach na 4 letnich dzieciach w afryce czy testach jak Mengele w obozach w korei :O

Gość gość
przyjdzie Bóg i wszystko naprawi, a my to jeszcze raz wszystko rozpierniczymy

Gość gość
masz racje, ze wiemy o Korei i nie tylko o Korei i nic z tym nie robimy. to wstyd i porażka współczesnego świata.

Gość gość
Ale co my możemy?Myślisz,że demonstracje by pomogły?Tu,w naszym kraju?Nie żartuj.

Gość gość
jak moga ci przywódcy wielkich krajów, wielkich demokracji patrzeć sobie co rano w oczy przed lustrem? a za ścianą mieć kaźnie i terror? tego tez nie pojmuję

Gość gość
co mozmey? co tylko chcemy! sami sobie narzucamy ograniczenia :O przeciez nikt nie kaze ci wstac i z miejsca wybic sie na wysokosc 2000 stop p.p.m ;) demonstracje w ameryce w latach 60-70 pomogly, ludzie o cos walczyli i cos chcieli zmienic, teraz sie tylko wygodnie siedzi i placze, ze nic nie mozna zrobic. a probowalas chociaz?

Gość gość
Trafiłam parę lat temu na książkę "Forgotten Holocaust" napisaną przez Richarda C. Lucas, ciekawa pozycja prostujaca jednostronne spojrzenie na II wojnę światową i jej ofiary, a jaka pokutuje wśród społeczeństwa amerykańskiego. Posiadam również "Holocaust po banderowsku", książka która mówi o masowej zagładzie na terenach Ukrainy, coś o czym się nie mówi zbyt głośno. Dobrze, że są ludzie, którzy chcą prostowac powszechnie spopularyzowane wizje.

Gość gość
Myslę,że najwięcej mogłaby zdziałać Ameryka,ale nie ma żadnego interesu,więc nie pomoże.

Gość gość
radio maryja zbiera świadectwa ludzi kturzy uratowali zycie ludziom

Gość ewika99
Zgadzam sie, ale my jako szArzy obywatele i tak nic nie zrobimy a pozastanawiac i podyskutowac na kafeterii i owszem. Pisalam o obozach koncentracyjnych, bo mnie interesuje zwyczajnie ten temat. Co do wiary- kto chce niech wierzy, kto chce nie. Ale ostatnio mam wrazenie, ze to ateisci usilnie chca swoje racje ludziom wierzacym przekazac- to ateisci zazwyczaj pierwsi zaczynaja- gdzie byl Wasz Bog??? Nie do mnie nalezy ta odpowiedz. Ja zwyczajnie wierze, z tego powodu nie powinnam byc atakowana, bo i nie atakuje niewierzacych. Wyjasniam tylko, na czym, wedlug mnie polega wiara, a przeciez nie wszyscy musza sie zgadzac, ale rozpisywac mi sie na tematy religijne zwyczajnie nie chce. Temat byl inny na poczatku... :(

Gość gość
ameryka? zbrojnie?:O trzeba rozumem i sercem..wyrzutem sumienia zmieniac ludzi ich postepowanie

Gość gość
A co ja mogę zrobić,może zacznijmy od tego.Mogę zadać ci to samo pytanie: robiłaś coś w tym kierunku?

Gość gość
tam gdzie sa rozdawane prezerwatywy tam śmierć zbiera swoje żniwo chodzi o aids

Gość gość
Polecam książkę Haliny Birenbaum "Nadzieja umiera ostatnia Wyprawa w przeszłość" - tak jak "5 lat kacetu" czyta się jednym tchem, nie mozna się oderwać od lektury. Zgadzam się z jednym z przedmówców, że takie książki powinny się znaleźć wśród lektur obowiązkowych i myslę, że byłyby czytane z dużym zainteresowaniem. W końcu to tak niedoległa przeszłość. W głowie się nie mieści wynaturzenie, jakiemu uległ "człowiek"

Gość gość
Pomoc ze strony Ameryki? A za jakie fundusze? USA to bankrupt, bieda aż piszczy, żyję tu więc wiem.

Gość gość
Według badań opublikowanych ostatnio przez najpoważniejsze amerykańskie pismo medyczne, 30% partnerów osób zarażonych AIDS po roku używania prezerwatywy zostało zainfekowanych wirusem. Wśród tych, którzy zdecydowali się na wstrzemięźliwość, nie odnotowano przypadków zakażenia" (s. 183). Głęboki szacunek budzi postawa Marka Kotańskiego, który -- z chwilą, kiedy zrozumiał, że propagowana przez niego prezerwatywa chroni raczej tylko symbolicznie przed zarażeniem się -- publicznie się przyznał do swojej pomyłki.

Gość gość
Też na temat, ale z nieco innej beczki. Poczytajcie również trochę o tym, co swoi, rodacy robili ze swoimi w Polsce w latach 1946-57. Wystarczyło np., że był żołnierzem Andersa i niestety wrócił do kraju, ze był przedwojennym oficerem...

Gość gość
William Easterly, niekwestionowany autorytet w dziedzinie ekonomii rozwoju i ekonomii pomocy humanitarnej. Easterly zauważył, że pierwsze dwie tezy Benedykta XVI są absolutnie trafne. Lansowany przez mafię producentów prezerwatyw (mafia – to określenie, którego użył Easterly) model walki z AIDS polegający na bezmyślnym rozdawaniu prezerwatyw NIE DZIAŁA W AFRYCE. Potwierdzają to liczne badania naukowe.

Gość gość
a dlaczego prezerwatywa nie chroni, wyjasnisz mi? sory za oftop

Gość gosc01
szykujcie sie, za 4-5 lat bedzie powtorka z rozrywki

Gość gość
gość z 22.13: Nadal czekam na odpowiedź.

Gość gość
a uganda wgrała z aids gdy postawiła na abstynencje sexsualna Uganda jest aktualnie jedynym państwem, które odniosło sukces w walce z AIDS. Liczba osób zarażonych wirusem spadła w roku 1991 z 21 % do 6 % w 2002 roku, dzięki programowi promującemu wstrzemięźliwość seksualną i wierność jednemu partnerowi

Gość ewika99
Na pewno poczytam niektore pozycje. Nie wszystkie, ktore tu podaliscie znam, wiec bede miala co robic w dlugie zimowe wieczory. 5 lat kacetu-zgadzam sie, ksiazka piekna, bez zwrotow literackich, pisana przez zwyklego czlowieka i do takiegoz czlowieka skierowana. Szacunek dla pana Grzesiuka. Polecam takze obejrze filmiki z nim na you-tube, bo oprocz tego, ze byl w obozie i spisal swoje wspomnienia w kilku ksiazkach to dodattkowo spiewal...

Gość gość
spytaj sie naukowców i np William Easterly dlaczego prezerwatywy nie chronią przed aids CZY KTOŚ SŁYSZAŁ ZAPEWNIENIA, ŻE PREZERWATYWY CHRONIĄ PRZED KIŁĄ ALBO RZEŻĄCZKĄ? ALBO CHOCIAŻ PRZED ŚWIERZBEM? Nie? Ciekawe dlaczego. Bo przed HIV-em rzekomo chronią