Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewika99

Obozy koncentracyjne co sadzicie

Polecane posty

Gość gość
Jestem w szoku.Niemcy tak nas ''cenili''?

Gość gosc56
najgorsze jest to jak mozna wymyslic ze pośle sie tyle milionów ludzi na śmierc... jak mozna wymyslic taki mechanizm, nigdy tego nie zrozumiem... gdzie był bóg kiedy sie to działo?

Gość gość
a ja podziwiam ludzi, którzy ukrywali Żydów narażając własne życie i życie rodziny. szacunek.

Gość ewika99
Tak owszem, agadzam sie, ze wsrod nazistow panowala taka opinia o Polakach. Sam Hitler mowiel, ze z polskim zolnierzem zdobylby cala Europe i swiat, ale to byly slowa przed wojna. Gdy okazalo sie, ze nie jestesmy pozytywnie nastawieni do kolaboracji, zaatakowal nas. Bylismy na czarnek liscie do eksterminacji. Przepraszam, ale slowa Himmlera nie podbudowuja mnie. Niewazne, ze cenili nas jako narod inteligentny. Wazne, co zrobili z nami i innymi narodami...

Gość gość
Z niektórych już wyłaża bestie,prawda dziadek?

Gość ewika99
slowa do Himmlera, mialo byc *

Gość gość
Pomyślcie jak sąsiad może zabić sąsiada?Chodzi mi o ludobójstwo na Wołyniu.Przepraszam,że odbiegam od tematu,ale nurtuję mnie to zagadnienie.

Gość ewika99
Niszczyli? Moj tata, kiedys tez byl przeciwko zydostwu, dopoki nie zaglebil sie bardziej w lektury, powiedzial: to ze Polacy nie lubia Zydow to normalne. Na tej samej zasadzie, gdy sasiad nie lubi sasiada, bo ma ladniejszy dom i jest bogatszy... Po prostu Zydzi to narod, ktory mial smykalke do interesow, Polacy smykalke do kombinowania. Niestety, wieksze pieniadze byly z tego pierwszego... No i tu daje o sobie znac zawisc typowo polska. Bo Zyd potrafil, mial glowe, Polak mniej... -mysle, ze tata mial sporo racji

Gość gość
nigdy nie pojmę tego horroru. Czytałam wiele na ten temat. Moja babcia była na Majdanku i dziadek wykupił ją, gdy mieli wieźć ich do Oświecimia. Aż nie chce się wierzyć, że ludzie tacy jak my potrafili robic takie rzeczy nnym, brak słow. Też jestem w okolic Lublina.

Gość gość
Niemcy powinni cały czas być zalewani takimi filmami Niemcy wypierają pamięć o nazistowskich obozach w Polsce -twierdzi prof. Dieter Schenk. Jego zdaniem, autorom określenia "polskie obozy koncentracyjne" rzadko można zarzucić niedbałość, częściej jest to świadoma manipulacja. i zwalaja to na nazistów czyli NSDAP 7,5 miliona wynik przyjęcia tych wszystkich, ktorzy zlozyli wniosek do roku 1943 od momentu zlozenia wniosku do momentu przyjecia w szeregi NSDAP moglo minac nawet ok. 2 lat tacy byli biurokraci

Urodziłam się kilkadziesiąt kilometrów od Lublina. Mój dziadek spędził kilka miesięcy na Majdanku.Ja widziałam obóz tylko z daleka.Nie wyobrażam sobie,że kiedykolwiek będę w stanie przekroczyć bramę obozu;a nie jestem już najmłodsza....

Gość gość
dziadek z Polska: Może podaj tytuły lektur,które uzasadniają twoją niechęć do Żydów.

Gość gość
u mnie w mejscowośći ludzie nie lubia Żydów, ale mieszkają na ich posesjach, często w ich domach (odbudowanych), za które nie zapłacili. Nieliczni ich ukrywali. Babcia mi opowiada czasem, kto ukrywał. CI Żydzi (potomkowie) o tym nie zapominają, przyjeżdżali tu kiedyś podziękować. Inni oglądali domy swoich dziadków, pradziadków, gdzie teraz Polacy mieszkają. A Polacy tak ich nienawidzą u mnie, za co?

Gość gość
Hitler miał tylko jedno jądro (oczywiście wiem to z literatury) może dlatego tak się mścił na ludziach którzy coś potrafią. polecam ksiązkę o Ewie Braun

Gość gość
ja jestem nadzieja: ja mam 31 lat, a też nigdy nie byłam na Majdanku, mieszkam bardzo blisko. musze zobaczyć to miejsce. Oświęcim widziałam, ale jako dziecko. Bardzo przytłaczające, te piece, te włosy, te szczotki do zębów - te widoki pamiętam najbardziej.

Gość gość
Przydałby się jako szkoła przetrwania dzieciom neo co tracą swe życie w necie zamiast prowadzić je w realu!

Gość gość
A to dlatego że nie ma już patrzeć na ludzi którzy zachowują się jak c***y (kopiują swoje wzory z mediów i neta) zamiast żyć własnym życiem i samemu myśleć i wybierać do dla mnie jest najlepsze w życiu!

Jak to się działo? Przeczytajcie "Rozmowy z katem" to zrozumiecie, że oni od dziecka mieli wpajaną chorą ideologię rasy panów. Pytacie gdzie był bóg. Odpowiedzi mam dwie. 1. dla agnostyków i ateistów -Nigdzie, bo go nie ma. 2. Dla wierzących- znaleziono w jedym z obozów wydrapany napis " Jeśli bóg istnieje, będzie nas musiał błagać o wybaczenie". A to się dzieje nadal. Nie tutaj ale teraz. W Koreii Północnej. Poczytajcie zeznania Koreańczyków z Północy, którym udało się uciec. Rodziny są wsadzane do przeszkolonegou góry pomieszczenia i pseudonaukowcy obserwują co się dzieje, gdy wpuszczają gaz. Rodzice w akcie rozpaczy robią dzieciom nawet sztuczne oddychanie. Czy to w ogóle można pojąć?

Gość gość
Może trochę jaśniej?

Gość gość
nadzieja, to starsza jesteś troche, ale ja myślę, ze im człowiek starczy i więcej wie, więcej doświadczył, tym gorzej przeżyje odwiedzenie takiego obozu. Myśle, ze bardzo bym to przeżyła.

Gość gość
niemcy to wylęgarnia chorych ideologi bo komunizm też powstał w Niemczech bo tam żyją bez boga

Gość gość
Własnie Korea Północna...Dlaczego nikt im nie chce pomóc?Chociażby Ameryka?

Moja Babcia jako dziecko była w obozie z matką. Udało im się uciec, później je złapano i znowu wylądowały w obozie. Babcia mówi, że nie pamięta obozu. Ma prawo, mała wtedy była, ale myślę,że albo celowo nie chce o tym mówić albo jej dziecięcy umysł wyparł to z pamięci, bo pamięta wiele szczegółów a całego pobytu w obozie - nie.

Gość gość
zapach kwiatów: czytałam wiele na temat wojny i obozów, Rozmowy z katem też, słyszałam tez relacje osób z mojego otoczenia na ten temat. ludzie ze wsi czesto pojęcia nie mają o obozach, a Rosjan pamiętają jako tych kradnących kury i idących z hurmem przez wioski. jeszcze żyja osoby, które to pamiętają, a co będzie potem? ja nie potrafię tego wybaczyć.

Gość ewika99
Ja wiem, ze duzo Zudow obwinia Polakow. Rowniez nieslusznie. Ja mam jedna zasade- oprocz nazistow nie oceniam nikogo, kto zyl w tamtych czasach. Kazdy chcial przezyc, a nie wiadomo, jak my zachowalibysmy sie w owych sytuacjach... Nie mozna obwiniac Polakow, ze nie chcieli przetrzymywac Zydow, a nawet o to, ze wydawali ich- to bylo specyfika tamtych czasow. Dla nas niezrozumiale, niepojete, dla tamtych ludzi bylo szansa na przezycie. To samo tyczy sie Zydow, ktorzy wydawali Polakow. To byla wojna. Mnie nurtuje jeszcze jedno i staram sie wglebic w ten temat bardziej: otoz mysle, ze oboz byl takim specyficznym miejscem, ktory pamieta milion emocji ludzkich: od przerazenia, strachu, obaw, szalenstwa, desperacji, zaleknienia po pierwsze milosci i najwspanialsze przyjaznie zawierane w obozie. Bo niekiedy to, ze ktos ofiarowal drugiemu wiezniowi kawalek chleba bylo nie lada wyczynem. Dzieki tej marnej czerstwej kromce potrafily sie zawiazac piekne przyjaznie. Wtedy tacy wiezniowie pomagali sobie nawzajem, ratowali, dokarmiali sie... Piekne, choc tragiczne...

Gość gość
jestem z Lublina, w obozie byłam raz ( kiedyś zwiedzałam też Treblinkę) i mimo, że mieszkam bardzo blisko, bardzo często jeżdżę na cmentarz na Majdanek, to nie mam siły psychicznej żeby wejść tam znowu. Co roku w Dzień wszystkich Świętych w drodze na cmentarz zapalam znicze również pod pominikiem i zawsze mam wtedy ściśnięte gardło. To, co robili w obozach- nie mam pojęcia jak człowiek może być tak okrutny dla drugiego.

Gość gość
no nie stety 2 wjna światowa była to kara za grzech w Fatimie matka o tym mówiła potem Jezus celakuwnie przekazał informacje by polska został ocalona ale ludzie to też olali i objawieniach w siekierkach też było o powstaniu warszawskim ale ludzie nie dowierzali i olali

Dlaczego nikt nie pomoże Koreańczykom? Nie żyjemy w świecie wjakim wyobrażamy sobie, że żyjemy. Bogaci nie pomagają biednym, a mocni nie bronią słabych. Wyzwolenie Koreańczyków sprawiło by same problemy współczesnej ekonomii a w szczególności Korei Południowej. Nie chce mi się uszczegóławiać. Poczytaj, jeśli interesuje Cię ten temat. Taki jest świat. A z Polską jak było? Przyjaciół na papierze mieliśmy gro. A jak przyszło do obrony naszych granic, to potępiono działania niemców i tyle było pomocy.

Gość gość
Bóg postanowił, że karą będzie grzech [sam w sobie] człowiek żyjący w grzechu sam ściąga na siebie karę. Oczywiście grzeszący zadaje przy tym cierpienie swemu bratu tak też było z Kainem, który zabił swego brata Abla. Bóg Ojciec wszelkie zło dopuszcza ze względu na wolność, jaką dał człowiekowi, i by przez cierpienie jednego człowieka drugi został zbawiony. Tajemnica cierpienia wyjaśniona jest dokładnie w Nowym Testamencie poprzez całe życie na ziemi Moje i Mojej Matki oraz tych, którzy przy Mnie byli. Bóg dopuszcza istnienie Judaszy; każdy z nich ma szansę [być uratowanym], dopóki trwa jego życie na ziemi. Życie to jest wieczną walką, w której ściera się dobro ze złem. Tajemnica cierpienia zawiera w sobie tajemnicę zbawienia, która pozostaje tajemnicą Boga Ojca. Dopóki wszyscy się nie nawrócą i nie zaczną żyć według przykazań Bożych, będą cierpieć zarówno oni, jak i cała ziemia. Będzie głód pożogi, trzęsienia ziemi, której wielkie połacie zaleją oceany. To będzie, Moje dziecko, upomnienie i przypomnienie wszystkim wyznawcom bożków, że Panem ziemi i całego ludu jest JEDYNY BÓG Jahwe