Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy socjopata może mieć depresję nerwicę i schizofrenię na raz

Polecane posty

Gość gość
dlaczego nie natura nie żalowala mu

Gość gość
A pewnie, że może. Dziś wszystko jest na świecie, jak to moja mama mówi :p

Gość Aenestetiz
To jest bardzo dobre pytanie. Przy obecnym stanie nauk medycznych co do wiedzy jakie źródła mają tego typu zaburzenia(mam na myśli źródło w postaci procesu neurofizjologicznego)chyba nie da się na nie odpowiedzieć. Przypuszczam,że można wyodrębnić w danych zachowaniu współwystępujące ze sobą określone cechy czy objawy "osiowe" takich stanów chorobowych i psychopatii ale nie sądzę ażeby diagnoza "trzy w jednym"została uznana przez kogokolwiek. Jeśli wykryje się psychopatię to dlatego,że nie wykryto schizofrenii.Problem psychopatów udających mniej lub bardziej nieudolnie schizofreników(próbujących sobie w ten sposób "wypracować" zwolnienie z odpowiedzialności karnej za zbrodnie)był już wiele razy opisywany w literaturze naukowej między innymi odnośnie kryminologii. Myślę jednak,że występowanie zaburzeń czynności psychicznych jak nerwicowe u psychopatów mogą występować ale mają one zasadniczo inny przebieg niż u "normalnych"ludzi. Ci drudzy po prostu przez cierpią a w dla pierwszych mogą one stanowić dodatkowy motor napędowy do pogłębiana psychopatii.

Gość gość
ty tam powyżej. jesteś psychologiem albo psychiatrą? czy po prostu czytujesz dużo książek