Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aga978

kuchnia włoska na naszych stołach

Polecane posty

Gość aga978

jakie dania kuchni włoskiej bądź meksykańskiej wam zasmakowały jakie robicie , czekam na jakieś propozycje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lkjhm
zupa meksykańska , tortellini , pizza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
pizza, lasagnie, spaghetti, makaron orzechowy z pesto, risotto, klopsy w risotto, paszteciki z risotto

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aga978
dziękuje :) jeszcze ktoś ma jakieś propozycje :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość goscia
z meksykanskiej: picadillo, fajitas. z wloskiej: carbonara, sos smietankowo-serowy do dan makaronowych (typu sos alfredo) sos pomidorowy z wolowina (a la bolonski)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
O mamo, tego jest cała masa! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Z kuchni meksykańskiej to nic nie robię, a z włoskiej to taki polski standard bym powiedziała czyli pizza, lasagne, spaghetti, czasem robię potrawkę z ryżu (ale nie nazwałabym tego risotto, bo to coś zupełnie innego - chodzi mi o sposób przygotowania). Lubię kopytka szpinakowe, ale to też raczej nie powinnam porównywać z gnocchi. ;) :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
No właśnie, masa jest dań, które lubimy i które regularnie robię, chociażby różne mole, chilli con carne, zupy z czarnej fasoli czy z kukurydzy, przeróżne enchilladas, fajitas... Z kuchni włoskiej to chociażby przeróżne risotta (prawdziwe i robione jak włoska mamma przykazuje ;) ), makarony na 200 sposobów, często jadamy focaccie, bruschetty, robię ravioli, minestrone, involtini, frittaty, uwielbiamy deser panna cotta w różnych wydaniach.... Mam ten komfort, że znam włoski i francuski (więc rozumiem też hiszpański), i korzystam ichnich blogów i przepisów :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mi nimi_33
Kuchnia wloska to moj konik, UWIELBIAM!!!. Moje hity to: saltimbocca alla romana (cielecina), pasta al tonno ( z tunczykiem), gnocchi z ricottą i /lub parmezanem, focaccia - placek wloski - w zaleznosci od regionu sa rozne dodatki - ja uwielbiam z pomidorkami, oliwkami i tymiankiem, calzoncini - mini calzone ( z róznym nadzieniem) i wiele, wiele innych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość goscia
tez uwielbiam saltimbocca, ale robie z piersi kurczaka, bo cielecina jakos niegdy mi nie podchodzila, nie mowac o sprawach chowu. niesamowicie smakowita, a przy tym super prosta, potrawa :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aga978
dziękuje :) na pewno skorzystam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lorenco
też uwielbiam kuchnie włosko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
mmm uwielbiam, mimo ze bardzo kaloryczna to nie ma sobie rownych:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
włoski makaron z cukinią jest mega. sos jest prosty, wystarczy skroic cukinię w wąskie talarki, udusic je z czosnkiem na oliwie. Potem dodajemy śmietanę dusimy, na koniec pietruszka i zołty ser. Mniam! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jedna z moich ulubionych, mimo że najczęściej jem na mieście i w typowo włoskich knajpach, typu http://pizzalovepane.pl/menu/ to sama od czasu do czasu lubię upichcić coś w domu, albo zroganizowac smaczną włoską ucztę dla siebie i znajomych :) potrzebuje dobry przepis na prawidziwie włoskie tirami su, macie cos??:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja uwielbiam robić pesto. Takie ubogie - zwykłe - najprostrze. No kocham je. Ostatnio próbowałam sobie znaleźć też jakiś sklep z włoskim jadłem. W sensie produktami///ktoś coś?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jagienkaaa113
Ja bardzo lubię kuchnię włoską, czyli pesto, spaghetti no i przede wszystkim pizze :) Bardzo często ją robię i staram się urozmaicać :) Nie robię do niej jakiś sosów mocno tuczących tylko używamy ketchupu http://www.pudliszki.pl/produkty/ketchupy/ketchup-do-pizzy-480g/ , który jest przeznaczony właśnie do pizzy i moim zdaniem bardzo dobrze on zastępuje sos pomidorowy, a można go przecież używać do innych dań :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przepis na Spaghetti cacio e pepe czas: ok. 15 minut liczba porcji: 2 Składniki 130 g sera pecorino 300 g spaghetti 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka gorącej wody z gotowania makaronu Przygotowanie spaghetti Krok 1 Gotuję makaron al dente. Przygotowanie spaghetti Krok 2 Do miski wlewam łyżkę wody z gotowania makaronu, dodaję gorący (nie przelewamy zimną wodą!!) makaron, do tego ser i pieprz i szybko mieszam. Podaję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lasagne ze szpinakiem - składniki: 1 paczka makaronu lasagne 3 kg świeżego szpinaku (same listki) 1 kg sera białego (półtłusty) 4 jaja 3 ząbki drobno posiekanego czosnku sos: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 3/4 l mleka 1 liść laurowy skórka z cytryny sól pieprz gałka muszkatołowa parmezan do posypania Lasagne ze szpinakiem - sposób przygotowania: Makaron lasagne ugotować al dente. Do naczynia z zimną wodą włożyć na chwilę ugotowane plastry makaronu - zahartować. Ser wymieszać z czosnkiem, 2 jajami, solą i pieprzem. Szpinak oczyścić. Sparzyć wrzątkiem. Odcedzić na sicie. Do misy włożyć szpinak, wymieszać z jajkiem, solą i pieprzem. Przygotować sos beszamelowy: Na patelni roztopić masło. Wsypać mąkę. Podgrzewać ok. 1 - 2 min. Następnie, mieszając, wlać mleko. Dodać liść laurowy i skórkę cytrynową. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień. Podgrzewać mieszając ok. 20 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Żaroodporne wąskie naczynie posmarować masłem. Warstwami układać składniki - zacząć od sosu, potem makaron, ser, szpinak, makaron. Powtarzać dwukrotnie. Na koniec polać beszamelem. Posypać parmezanem. Piec w piekarniku (180 st.C.) 30 - 40 minut. Parmezan

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czarne spaghetti z krewetkami i łososiem - składniki: 400 g makaronu barwionego atramentem z mątwy 200 g wędzonego łososia 350 g krewetek - mogą być małe garść pomidorków koktajlowych oliwa sok z 0.5 cytryny pół kieliszka białego wina 1 świeża papryczka chili 2-3 ząbki czosnku natka bazylia pieprz Czarne spaghetti z krewetkami i łososiem - sposób przygotowania: Makaron gotować. Łososia pokroić. Krewetki rozmrozić - ja przelewam wrzątkiem. Oliwę wlać na patelnię, na oliwę wrzucić posiekany czosnek i PÓŁ papryczki. Przesmażyć. Dodać łososia, wlać sok z cytryny. Przesmażyć. Dodać krewetki, przesmażyć. Ogólnie, tego przesmażania jest sporo, jak widać :D. Podlać winem, odparować z lekka. Ale nie dopuścić do tego, żeby sos stracił wilgoć. Doprawić do smaku pieprzem. Pomidorki pokroić, zioła posiekać. Dodać do sosu. Tym razem - nie przesmażać, tylko lekko podgrzać. Wrzucić drugą połowę chili (niekoniecznie, ale my lubimy ostrości). Makaron (niezbyt dokładnie odcedzony - woda spod makaronu rozcieńczyć sos) wymieszać z sosem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość LiniaLinia
Krewetki i Pizza, to są moje dwa ulubione dania. Próbuję dojść do perfekcji w przygotowywaniu prawdziwej włoskiej pizzy, ciasta. Nie jest łatwo. Dużo inspiracji biorę z restauracji włoskich. Naprawdę, w niektórych można cuda znaleźć :) Moja ulubiona obecnie to Siesta Trattoria, jeśli ktoś jest z Wrocławia, to punkt obowiązkowy ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jersi8
Meksykańska to nie bardzo, ale jeśli chodzi o Włoską, to oczywiście pizza i makarony wszelkiej maści np. słynna Carbonara, oczywiście nie jest to tak dobre jak w Włoskiej Restauracji typu http://tradycyja.pl/ , ale jak to mówią praktyka czyny mistrza, więc może kiedyś osiągne podobny poziom :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lauragalek21
Podstawą kuchni włoskiej jest dobra oliwa i o taką trzeba zadbać, zanim zacznie się gotować. Dobre oliwy można znaleźć tu http://kochamoliwe.com/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
witam ja uwielbiam kuchnie włosko ale mało jest takich restauracji żeby można zjeść prawdziwą włosko pizze znam tylko jedno takie fajne miejsce http://www.sycylia.com/pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość natasza789
Inspiruję się chodzeniem po restauracjach. Ostatnio odwiedzam Siesta Trattoria (mieszkam we Wrocławiu) i później w domu próbuję zrobić podobne dania, ale nigdy nie wychodzą mi tak pyszne jak tam...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wiesz co my nie robimy tylko jadamy w restauracji, którą z ręką na sercu mogę polecić a mianowicie Siesta Trattoria we Wrocławiu. Mają wiele fajnych dań, które warto spróbować np. Risotto z krewetkami, na deser Tiramisu itp Zobaczcie sobie menu bo jest inspirujące http://siestatrattoria.pl/menu/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość MarekNied
Z jednej strony zawsze jest satysfakcja, jak zrobimy coś samemu, z drugiej czasem się... po prostu nie chce ;) W okolicach Poznania polecić mogę knajpę Brocci. Rzućcie okiem na ich menu - jest na prawdę świetne! - http://brocci.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×