Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

TEŚCIOWA DOSTAŁA SZAŁU BO PO PORODZIE MOJA MAMA PRZYJEDZIE Z ZAGRANICY POMOCYy

Polecane posty

Gość gość

gość Dziewczyny, witajcie! Bardzo Was proszę o poradę, już nie wiem co robić! Zacznę o sytuacji rodzinnej- wychowywała mnie tylko mama, nigdy nam się nie przelewało. Mama jest z zawodu pielęgniarką, a 5 lat temu trafiła jej się super-szansa- wyjazd do pracy za granicę jako opiekunka osób starszych. Ponieważ ma miałam już 23 lata, mama zdecydowała się na wyjazd. Niestety- często nie mogła przyjechać nawet na święta, itd. W związku z nieobecnością Mamy to teściowa ZAWSZE BYŁA NUMER 1. Same wiecie- to ona organizowała niedzielne obiadki, to u niej gościliśmy w święta, itd. Teściowa nigdy nie pracowała...Bardzo lubi się wtrącać, rządzić. Na szczęscie mam stanowczego męża! Mam termin na marzec...Wtedy moja mama przyjedzie do Polski i zostaje aż na 5 miesięcy!!! Ale się ucieszyłam jak usyłyszałam tą wiadomość! To pierwszy jej tak długi urlop ! Mąż też się bardzo ucieszył! Mama mieszka w małym miasteczku, w domku. I mąz w tym domu przygotowuje taki pokoik dla dziecka- nic super, ale same wiecie- na pewno będziemy tam dużo przebywac, bo i ogród jest, i powietrze... Kiedy teściowa usłyszała, że mama wraca i to mama będzie nam pomagać z dzieckim DOSTAŁA SZAŁU!!!!!! Zawsze wydawało mi się, że jest zadzrosna o mame, ale teraz? w ogóle się ztym nie ukrywa! Mąż na nią krzyczysmutas.gif Ciągle są awantury :(

Gość gość
uścislij na początek kto jest po porodzie twoja mama, teściowa czy ty

Gość gość
Ja jestem w ciązy:) Mam termin na marzec:)

Gość gość
to teściowa musi się ogarnąć i przyzwyczaić do myśli, że ty też masz matkę. Widać, ze jest zazdrosna ale nie zerwiesz kontaktu z własną matka bo ona tak chce bez przesady

Gość gość
a gdzie daja takie 5miesieczne urlopy? bo ja tez chce!

Gość gość
Mama pracuje w Niemczech jako opiekunka do osób starszych, w prywatnym domu opieki:) Pracuje tam od 5 lat, i to jej pierwszy taki długi urlop:)Jednak musiała znaleźć sobie tymczasowe zastępstwo, i pojedzie zamiast niej koleżanka mamy (też pielęgniarka), bo akurat chciała zarobić sobie na remont:) To tak w skrócie:)

Gość gość
to oczywiste, że twoja mama wam pomoże a teściowa jak ma problem to juz jej sprawa przeciez nie zrezygnujesz z kontaktu z matka bo ona bedzie zazdrosna dlaczego sie tak przejmujesz?

Gość gość
Po prostu, przejmuję się ,bo myślałam, że to będzie piękny, SPOKOJNY czas. A teściowa? Robi jakieś intrygi, knucie, obgaduje mnie i mamę przed rodziną, mąż się złości... ahh, szkoda gadać

Gość gosia samosia11
to powiedz coś więcej ja miałam podobna sytuacje tylko, że moja mama była na miejscu

Gość gość
a twoja matka przez te 5 lat nie zarobila na zadne wakacje,zeby sobie teraz wypoczac,tylko musi przykezdzac babrac sie w kolejnych, teraz troche mniejszych pieluchach? :o nie rozumiem ludzi. z pracy do pracy, eszcze takiej samej

Gość dziewczyna80
naajprosciej porozmawiać wytłumacz teściowej ze (jak wnosze) masz tylko Mame jest wazna osoba będziesz się czula pewniej ale podkreślaj ze tez liczysz na tesciowa ze będzie na pewno super babcia ale teraz jest czas ciąży i lekarz zalecil Ci spokoj ..to kwestia meza ;] tylko tak przetrwasz ten czas słodz teściowej ile się da mow ze wiesz ile ci pomogla i ze doceniasz ble blee to ja powinno wyhamować a Ty i tak rob swoje awanturami niczego nie zdzialasz

Gość gosia samosia11
a co to za różnica czy jej matka chce przyjechać czy nie. Może babcia ma potrzebę pomagać przy wnuku. Teściowa jest zazdrosna ale nie możne wymagać od niej ze kopnie matkę w tyłek. Poza tym dlaczego teraz teściowa knuje za jej plecami i jej matki na pewno nic dobrego z tego nie wyniknie i musi sobie taka osoba zdawać z tego sprawę. Jest wredna i tyle wiedząc, że synowa w ciązy i takie akcje mogą ją dobić i zestresować.

Gość gość
Oczywiście, że przez te 5 lat mama przyjeżdżała na wakacje;) Jakieś 2 tygodnie, a raz nawet wybrała się nad morze :). Ale wiecie jak to jest- jak już mama miała urlop to zazwyczaj nie chciało jej się gdzieś wyjeżdzać, tylko wolała sobie odpocząć w domu:)

Gość gość
Teściowa myślała ze bedzie miec wnuka na wyłączność poprostu i tyle. Ze bedzie jedyna babcia i sie jej plany pokrzyżowały. Taki typ. Trudno. Musi zaakceptować i przyjąć do swiadomosci ze nie jest jedyna babcia

Gość gość
Pewnie myślała ze bedzie sama mówić zrób tak, ubiera tak, a tu poczuła ze ktos może jej wejść w drogę

Gość wifigdańsk
kochana to nie bedzie SPOKOJNY CZAS czy z tesciową czy nie to tak na marginesie. a po za tym to nierozumiem w czym problem?

Gość gość
Już małą "próbkę" tego mieliśmy w Wielkanoc- mama zaprosiła nas do siebie, ponieważ Pani , która pracuje z mamą też jest z zagranicy, i jechała do domu na święta- my mogliśmy Mamę odwiedzić i zająć pokój tej Pani... Były to pierwsze święta bez teściowej- najpierw mieliśmy (a raczej mąż miał codzienne awantury, w końcu kiedy mąż postawił sprawe jasno- NIE BĄDŹ ZAZDROSNA, ona zaczęła udawać problemy z sercem)...Kiedy byliśmy już na miejscu- mąż zadzwonił do teściów z zyczeniami , a ona nie odbierała telefonu...

Gość gość
Ojjj, oczywiście wiem, że SPOKOJNIE raczej nie będzie, haha:) może źle to ujęłam :) Czas pełen nieprzespanych nocy, ale też MIŁOŚCI;)

Gość gośc 1
twoja teściowa to zołza i tyle bardzo toksyczna baba co by chciała mieć ludzi na wyłączność. Nie dawaj swojego dziecka pod wychowanie takiej zołzie bo ci zmieni dziecko w potwora. Jest wredna i tyle. Owszem kontak jest istotny ale ty będziesz miała przechlapane jak twoja matka przyjedzie na te 5 miesięcy. A swoja droga dlaczego ci tyłek obrabia ?

Gość gość
Sama nie wiem... Kiedy tylko mąż powiedział jej, że moja mama przyjeżdża i pomoże nam z dzieckiem - zaczęła się histeria, JAK TO? A JA? Waliła już takie głupie teksty- że moja mama nas przekupiła :( albo, że "kupie sobie dom, to może mnie też odwiedzicie!" ...Takie głupie gadanie..:( Tak jakby to wszystko poszło w niepamięć, tak jakbyśmy jej nie odwiedzali,itd... Mąż robi pokój dla dziecka- ale tylko tapeta kolorowa na ściane, łóżeczko, wyniesienie starych mebli, a ta mówi po rodzinie, że moja mama nas wykorzystuje i jej REMONT DOMU robimy... :/...

Gość gość
Jednak męża uderzyły najbardziej słowa teścia, który zebrał się na odwagę i powiedział, że półki teściowej nie ustąpimy , będą awantury... Teść to cichy, spokojny człowiek. Mimo, ze ma wiek emerytalny to pracuje...

Gość dziewczyna80
tesciowa się BOI ze zostanie sama ze zapomnicie o niej ze wnuk będzie wolał tamta babcie dlatego jest zła i wredna musicie jej tlumaczyc i daj poczucie ze będzie tak samo wazna jak Twoja mama

Gość gość
Hmmm, no właśnie- dziewczyny na poczatku tak pomyślałam, że teściowa się obawia, że ona zostanie odsunięta, że ona nie będzie miała kontaktu z dzieckiem , itd... Więc postanowiłam "załatwić problem polubownie" , i jak jechałam do lekarza na usg to zapytałam ją, czy ma ochote pojechać ze mną? że potem możemy wstapić na ciastko do kawiarni, itd...Myślałam, że taki wypad da jej do zrozumienia,i pokaże, że ona też jest wazna... A ona? ODMÓWIŁA!!! Powiedziała, do męża "niech ONA sobie jedzie ze swoją matką" !!! I to jest najgorsze, że teściowa sama się nakręca- z tym remontem, itd mam wrażenie , że szuka tylko pretekstu:(

Gość dziewczyna80
duma jej nie pozwala;] z czasem się zmieni musisz być madrzejsza i wyprzedzać fakty angażuj tesciowa pytaj jej o zdanie itd. ale i tak rob swoje potem w kwestii wychowania najwazniejsza jesteś Ty maz i dziecko to jedyny sposób

Gość wifigdańsk
nei czytałąm wszystkiego tylko pobneznie bo juz zmeczpona jestem ale widac ze twoja tesciowa jest bardzo zazdrosna i zaborcza i wszystko chcialaby sama robic i decydowac o dziekcu ktore jest wasze,na szczescie maz jest po twoujje stronie jak dobrze zrozumialam:) no ale nie rozumiem w czym problem,czym ty się przejmujesz? tesciowe takie sa i tyle,mpja próbowala mi wybrac meble i kolor terakoty,na szczescie postawilam na swoim choc ciezko było bo to uparty Baran. no wiec w czym problem?

Gość wifigdańsk
twoja tesciowa wyraznie strzeliła focha zachowuje się jak obrazony przsedszkolak. wiecjeszcze raz-w czym masz problem?

Gość gosia samosia1
skoro polubownie sie nie da to nie martw sie twój mąż jest po twojej stronie i się teściową nie przejmuj. Teściowa jest wredna i nie radze pytac jej za każdym razem o zdanie bo jak dziecko sie urodzi to dopiero wam da popalić. Kiedyś ktos mi opowiadał, ze teściowa była zazdrosna i chciała synową uczyć jak ma dziecko chować wtrącała sie do wszystkiego az w końcu syn i synowa nie wytrzymali i powiedzieli jej pare słów a ta sucz sie obraziła i napisała donos, że decku sie krzywda dzieje Nie daj sobie wejść na głowę bo widać, ze teściowa ma bardzo dominujący charakter i jeżeli nie chce kontaktu z wami bo sie obraziła to nie nalegaj i już. Zobaczysz jak się dziecko urodzi nie raz będziesz płakała przez nią bo wida, że jest wredna i jeszcze te ploty na ciebie i twoja matkę to słabe....

Gość gość
dzięki za odpowiedzi dziewczyny...wiecie co? macie racje! trudno , wszystkim nie da się dogodzić. najważniejsze, ze mam męza po swojej stronie

Gość gość
dokładnie bo nie możesz spełnia każdej zachcianki teściowej, twoja teściowa wymaga aby zrezygnowała z kontaków ze swoja matką co jest absurdalne...!!! Jęzeli twoja teściowa niechce miec z toba kontaktów to się nie narzucaj bo ty jestes w ciązy i powinnaś o siebie dba a nie łazic za teściową bo ona ma focha. Ona jest dorosła i powinna zrozumiec, że ty masz swoją matke i normalne, ze masz z nia dobry kontakt. A męza masz kochanego, że cie wspiera bo to skarb ja mam tak samo mój mąz jest taki sam i zawsze moge na niego liczyc. Areściowa jak ma problem to juz jej sprawa. Nie kłaniaj się jak ona nie chce.

Gość gość
Wiecie co dziewczyny? Może to głupie, ale ja czułam sie cały czas winna... bo wiecie- chciałam taką kochającą się, szczęlsiwą rodzinkę. Nawet mąż mi mówił "olej to! Ty jesteś Ok, niech ona się zmieni"... A wy- osoby obce, ale za to obiektywne otworzyłyście mi oczy! Dzięki!