Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość keplera

Pytanie do osob ktore znaja jezyk hiszpanski i ogladaly Zbuntowanego aniola

Polecane posty

Gość keplera

Wlasnie zaczynam nauke j.hiszpanskiego, doslownie musze sie go nauczyc w kilka miesiecy, bo przeprowadzam sie do Hiszpanii (na razie zaglebilam sie w gramatyke tylko powierzchownie, ale wydaje mi sie, ze to bardzo trudny jezyk). Pamietam, ze kiedys ogladalam serial argentyski z Natalia Oreiro i nawet mi sie podobal. Czy hiszpanski argentyski bardzo odbiega od hiszpanskiego galicyjskiego? Czy to dobry pomysl, zeby ogladac ten serial i tak sie uczyc?

Gość keplera
argentynski, zabraklo n

Gość keplera
Por favor, odpowiedzcie

Gość gość
bardzo odbiega inny akcent, inne konstrukcje TOTALNIE inna wymowa mowa tu o roznicach miedzy Hiszpanskim a Argentynskim moja kolezanka miala chlopaka Argetynczyka i czasami mialam naprawde wielkie watpliwosci czy on mowi po Hiszpansku A co do Zbuntowanego Aniola to jest tam w uzyciu ogromna ilosc latynoamerykanskiego slangu, aktorzy mowie czasami niewyraznie, przeinaczaja slowa itp itd to z racji komediowej czasami absurdalnej konwencji serialu szukaj w necie jakichs lekcji sluchowisk hiszpanskich filmow audiobookow dotyczacych podstawowej komunikacji i zycia codziennego no i kuj gramatyke jak w kazdym jezyku romanskim tak samo jak i w hiszpanskim trzeba sie roznych odmian, wyjatkow czasow i regul nimi rzadzacych wykuc na pamiec

Gość gość
no i kuj slowa zawsze z przedrostkami zeby wiedziec jakiego rodzaju jest dane slowo (meski, zenski, nijaki) jest to niesamowicie wazne w nauce Hiszpanskiego i pozniejszej prawidlowej konstrukcji zdan wiele z nich ma inna forme niz w jezykuj polski np la luna czyli ksiezyc w j polskim rodzaj meski w hiszp jak waskuje la zenski dlatego slowka z przdrostkami trzeba kuc na pamiec

Gość gość
nie przedrostkami a rodzajnikami :o

Gość gość
rodzajniki :) zwracam honor :) nie mieszkam w Polsce od 10 lat i niestety miesza sie czlowiekami bez wzgledu na to jak bardzo chce zadbac o czystosc i poprawnosc jezyka ojczystego :)

Gość gość
Różni się i to bardzo. Jak jedziesz do Hiszpanii to radzę uczyć się castellano

Gość keplera
Dzieki za odpowiedzi. Dam sobie spokoj z ogladaniem seriali arentynskich. Na razie ucze sie z profesora pedro. Troche pogubilam sie z tymi czasami. Zastanawiam sie czy da sie na poczatek nauczyc tylko 3 albo 4 czasow?

Gość gość
Jak ktoś napisał- różnica jest w wymowie. W ogóle czysty hiszpański różni się od języka krajów łacińskich. Jednak sporo da się załapać. ja tez uwielbiałam zbuntowanego i nauczyłam się całej masy zwrotów- potem mi było w szkole łatwiej. Jednak jesli chodzi o to, żeby się języka nauczyc/poduczyć przez seriale to argentyńskie będą najgorsze. W tym przypadku polecam seriale meksykańskie. Nie da rady żeby znając hiszpański nie dogadać się z Meksykaninem. Myśmy w szkole mieliśmy młodzież właśnie z Meksyku na wymianie i nie było żadnych problemów.

Gość opancerzony woz tvnu
Argentynski przypomina bardziej wloski, jest taki plynny, melodyjny