Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

menu 7 miesiecznego malucha

Polecane posty

Gość gość

Hej dziewczyny mam pytanie to jest jadlospis mojego 7 miesiecznego synka : 1. ok 8.oo - jedno z warzyw : brokuły kalafior 2. ok11.oo - 11. 3o - 180 ml mleka Bebilon 2 3. ok 14.oo 180 ml kaszki np waniliowej 4. ok 17 . oo - owoc : mieszane lub banan jabłuszko gruszka 5. ok 2o.oo - 180 ml mleka Bebilon 2 mam pytanie czy ten jadlospis jest dobry ? teraz chcialabym wprowadzic gluten to do wieczornego mleczka dosypywalabym 2 3 lyzeczki kaszki mannej .

Gość gość
Ja mam 6-cio miesięczne bliźniaczki -0k 8 180 ml kaszki mlecznej, -12 obiad (mięso+3 rodzaje warzyw) -14:30 deser-jakieś zblendowane owoce -16:30 180 ml mm -20 180 ml mm z kaszką ryżową i kaszką z glutenem (1 łyżeczka) Dlaczego zaczynasz posiłki od warzyw ? I to tylko jednego a nie mieszanki-a co z mięsem ? Trzy łyżki kaszki glutenowej to trochę dużo jak na początek.

Gość gość
A gdzie tu mięso? Ryba? Jajka? Moja ma 7,5 i wygląda to tak: Ok 7.30 Kaszka mleczno owocowa Ok 10 180ml mm z jedną miarka(od mleka) kleiku ryzowego Ok 13 obiad- warzywa podstawa to Marchew, pietruszka seler i dodaje na przemian RÓŻNE warzywa: kalafior, brokul, brukselka, por, burak itd do tego 4xw tyg mieso, co drugi dzień pół żółtka i czasem ryba Ok 15 deser- owoce jabłko/gruszka/banan/jagody/nektarynka itd tak na przemian a nie ciągle to samo. Ok 17 180ml mm z miarka kleiku Po 19 kapiel i znow mleko

Gość gość
Aha i do obiadu później na zmianę ziemniak, ryż, makaron albo kasza

Gość gość
Jezu co to za zwyczaje warzywa na śniadanie a kaszka w porze obiadu! Rano mleko potem kaszka, obiad z miesem./rybą/żółtkiem z warzywami. potem deser np owocowy. Kaszka i mleko na wieczór.

Gość od bliźniaczek
do gościa z 8:22 Jakie podajesz ryby i jak je przygotowujesz ? Ja nie podaję cytrusów i selera, bo mogą uczulać. No i makaronu-trochę za wcześnie jak dla mnie.

Gość gość
Seler ja zaczęłam dawać jakoś pod koniec 5 miesiąca. Ryby to zależy jakie świeże dostanę.

Gość od bliźniaczek
Ja chcę zacząć od łososia i zrobić go na parze. Czy do tego dania mam tez dodać jakiś tłuszcz ? Bo łosoś to tłusta ryba.

Gość gość
U nas w sklepach najłatwiej akurat o flądre- szybko schodzą i mam pewność że zawsze świeże. Ale jak trafie na dostawę to czasem dorsz, sandacz, pstrag Dwa razy w roku znajomi znad morza przywożą topłyge to mam większą ilość i mroże. Córce gotuje, zazwyczaj na parze.

Gość gość
Do łososia raczej bym nie dawała. Sam w sobie jest tłusty więc chyba nie ma potrzeby.

Gość gość
nie mieszam warzyw z tego wzgledu ze daje warzywa ze sloiczka nie kupuje i nie bleduje warzyw .

Gość gość
jak dla mnie to na ryby zdecydowanie za wczesnie

Gość gość
denerwuja mnie takie wypowiedzi " co to za zwyczaje " a no takie ze lekarz mi tak zalecil moj syn ma 7 miesiecy i wazy 12 kg teraz wiesz dlaczego?? moze swojemu dziecku podajesz inaczej a kaszke w porze obiadu sie daje durna palo

Gość świeża nowa mama
hmm troszkę dziwna kolejność tego jedzenia i gluten to chyba się wcześniej wprowadza? u nas jest tak: 6 -150 ml mm 9/10- 150 ml kaszki 13/14- obiadek 17 deserek 20- 210 ml mm+ 2 łyzki kleiku kukurydzianego 1- 150 ml mm gluten wprowadzałam po 5 mc tydzień temu skończyłam karmić piersią teraz daje co drugi dzień pół jajka do obiadku

Gość gość
a ile twoje dziecko ma miesiecy

Gość gość
u mnie jest tak, że rano ok. 6 jest nutramigen z kleikiem ryżowym później ok 8 parę łyżeczek jakiejś nowości o 9 znów nutra zagęszczona albo kleik, ale nie przemawiają do mnie ani kleiki ani kaszki ok. 11.30 jest zupka z mięsem żółtka jeszcze nie wprowadzam, ja akurat z tych co opóźniają i nie do końca trzymają się schematów później ok. 13.30 znów nutra później deserek z manną (ta nieszczęsna ekspozycja na gluten) a później już zagęszczona nutra nie cierpię tych mądralińskich kwok, które jak zobaczyły schemat życiwenia od producenta mleka to będą wszystkich pouczać

Gość gość
bardzo fajna jest książka Bobas lubi wybór napisana rozwlekle i tendencyjnie ale sama idea super niemowlak rządzi się sam wg swojego smaku a Ty się dostosowujesz, nie zmuszasz nie pakujesz na siłę, nie mielesz wg schematów i kalendarza

Gość gość
to jest nas dwie tez nie nawidze takich "mamusiek"

Gość gość
to jest nas dwie tez nie nawidze takich "mamusiek"

Gość gość
W porze obiadu to chyba obiad a nie kaszka.. ale co za roznica tak na prawde. Tylko,ze sniadanie powinno byc najbardziej energetyczne a nie warzywo. U nas tak to wyglada,syn ma 7,5 miesiaca Ok 6. 80-120 ml pepti 9. 130-170ml pepti z 3 miarkami kleiku ryzowego/kukurudzianego 12. 130-170 ml pepti z kleikiem j.w 15. Obiadek miesny lub bezmiesny 18. Ok 200 ml pepti z kaszka manna Czasami po kapieli dopije mlekiem a czasami dopiero kolo polnocy do 130 ml pepti. Wszystkie porcje w zaleznosci od apetytu. Czasami wiecej czasami mniej.