Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość franki63

Wegetarianizm a chudnięcie

Polecane posty

Gość franki63

Czytałam ostatnio artykuł, z którego wynika, że wegetarianie i weganie są nie tylko zdrowsi i mają dłuższą średnią życia, ale też są szczuplejsi niż osoby jedzące mięso. Jak sądzicie?

Gość malcolmik
no nie wiem, znam wegetarian, którzy wcale nie są szczupli :-)

Gość tyrm
Moim zdaniem brzmi sensownie. Przede wszystkim dlatego, że wegetarianie zwracają większą uwagę na to, co jedzą.

Gość malcolmik
No niby tak, przecież nie wyskoczy taki po hamburgera na róg.

Gość gość
moga miec wieksze szanse na bycie szczuplejszymi ale nie wynika to z samego zywienia tylko ze sposobu myslenia. ludzie ktorzy przechodza na wege albo co gorsza wega chca zmienic zycie na lepsze tudziez jedzenie. sprawia im to frajde ze moga sie zdrowiej odzywiac wiec pilnuja jedzenia czyli rezygnuja ze wszystkiego co szkodliwe bo to powoduje rowniez tycie i skraca zycie a nie mieso. najwieksza glupota jest weganizm bo z wegetarianami nie jest najgorzej bo przyjmuja zwierzece bialko pod postacia ryb jajek i tlustego nabialu a weganin strzela sobie w stope

Gość franki63
czemu strzela sobie w stopę?

Gość tyrm
Z tym to różnie bywa, bo niestety są tez egzemplarze, które sądzą, że wystarczy zrezygnować z mięsa i wędlin i żywić się frytkami, drożdżówkami i pierogami ruskimi.

Gość franki63
Hmm, przy takiej diecie nie ma siły ani na dobrą kondycję, ani na schudnięcie :P

Gość malcolmik
ano, ano ;-)

Gość franki63
No dobrze, ale skądś te wyniki badań są, bo z pewnością nie z mączno-cukrowej diety. I czy sama świadomość wystarczy?

Gość Doktor Lecter
Paradoksalnie przejście na weganizm może powodować niedobór niektórych witamin rozpuszczających się tylko w tłuszczach zwierzęcych. A od wpieprzania soi można nieźle przytyć.

Gość gość
Wegetarianie to nie zawsze ludzie dbający o perfekcyjną dietę :P Jestem wegetarianką i przydałoby mi się zrzucić tak z 5kg. Też czasem skoczę na kebaba (bez mięsa albo wegetariańskiego) czy kupię sobie frytki w przydrożnej budzie albo nawpieprzam się pizzy o 23. Wegetarianizm nie polega tylko na żarciu sałaty i marchewek jak podejrzewają niektórzy :o

Gość tyrm
a jakie witaminy rozpuszczają się tylko w tłuszczach zwierzęcych? Oraz, wegetarianie też jedzą tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, np. w serach, mleku itd.

Gość gość
a kolego wyżej wegetarianie nie jedzą ryb :o takich ludzi można co najwyżej jaroszami nazwać, wegetarianie nie jedzą żadnych zwierząt a tak się składa, że ryba to ani roślina ani kamień a o dziwo również zwierzę :P

Gość malcolmik
Myślę, że chodzi o racjonalne żywienie i patrzenie na to, co się je.

Gość gość
Ja tez jestem wegetarianka nie Jem mięsa jaj ryb I przydaloby sie schudnac z 5 kg

Gość gość
Ja jadlam mieso wczesniej i nigdy nie bylam otyla ale wazylam wiecej niz teraz. Teraz jestem wege i jem to na co mam ochote - oczywiscie duzo warzyw i owocow ale to norma dla mnie oprocz tego zjem pizze jak mam ochote duzo ziemniakow no objotenie co, nigdy sie nie odchudzalam, jem wiecej niz moj chlopak a waze tylko 50 kilo :D wiec cos w tym jest bo jak jadlam mieso to jadlam tyle samo a wazylam wiecej :)

Gość tyrm
Yhm, jakąś większą świadomość dietetyczną.

Gość malcolmik
prawdę gadasz - wegetarianie ryb nie jedzą

Gość franki63
A skąd można wiedzieć czy dostarcza się organizmowi wszystkich wartości odżywczych? Witaminy wiadomo, owoce i warzywa, ale np. białko?

Gość gość
tak ryba to mieso ale lekkie mieso w kazdej diecie jest zalecana dlatego jesli ktos nie je miesa ze wzgledow zdrowotnych to moze jesc rybe +warzywka i byc mega zdrowym, zyc dluzej i byc szczuplejszym jak w temacie.

Gość gość
Jestem wegetarianką od 8 lat i nie należę do szczupłych osób

Gość Anaaabella28
jak to skad? badasz krew. a poza tym jak jestes wegetarianka to jesz nabial itd TYLKO weganie tego nie jedza. Ja specjalnie nie patrze na moja diete jem duzo warzyw, owocow, jajek, serow itd wyniki krwi mam ksiazkowe a jestem obecnie w 8 miesiacu ciazy

Gość tyrm
Białko nie jest absolutnie żadnym problemem, bo jego bogatym źródłem są rośliny strączkowe – i te, które są zakorzenione w polskiej tradycji kulinarnej, np. fasola i groch i te, które dopiero od jakiegoś czasu zdobywają w Polsce popularność, np. ciecierzyca czy soja.

Gość gość
ale wegetarianie nie jedzą ryb 😠 a ktoś kto nie je mięsa ze względów zdrowotnych ale je ryby nie jest wegetarianinem. :o To równie mądre jak twierdzenie "Jestem abstynentem, nie pijam w ogóle alkoholu ale pijam wino" :o

Gość gość
autorce tematu chodzilo o to czy to prawda ze wegetarnianie zyja dluzej sa chudzi itd, to samo mozna osiagnac rezygnujac z czerwonego miesa i drobiu itd ograniczajac sie tylko do ryb i warzyw to chcialam przekazac tumoku

Gość malcolmik
Są też wszystkie przetwory sojowe, przede wszystkim tempeh i tofu.

Gość gość
przeczytaj jeszcze raz uwaznie czy gdziekolwiek uzylam slowa 'wegetarianizm' kocham osoby ktore sie kloca bez jakichkolwiek podstaw :D gość tak ryba to mieso ale lekkie mieso w kazdej diecie jest zalecana dlatego jesli ktos nie je miesa ze wzgledow zdrowotnych to moze jesc rybe +warzywka i byc mega zdrowym, zyc dluzej i byc szczuplejszym jak w temacie.

Gość franki63
Nigdy nie jadłam tofu, a o tempehu nawet nie słyszałam – pewnie idzie się w koszty?

Gość gość
tofu i soya juz dawno zostaly ogloszone jako niezdrowe. Ja nie jadam jakis nie wiadomo czego, normalnie rzeczy takie jak warzywa owoce pierogi zupy omlety pizze pasty zapiekanki ziemniaczanie itd a wyniki mam swietne