Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

po 6 latach dowiedzialem sie ze podala mnie jako ojca dziecka

Polecane posty

Gość gość

Witam. Moja sytuacja wygląda nastepujaco. Rozstalem się z Kaska(konkubinat) i wyjechałem do uk, i teraz po 6 latach dostałem pismo od komornika o splate zaległych alimentów!!! Bo podala mnie jako ojca dziecka, co jest niemożliwe, gdyż urodzila 15 miesięcy po moim wyjeździe!! Do tego pozbawila mnie praw do niego i dala swoje nazwisko.. Pod koniec listopada jade do pl sprawę wyjasnic, masakra jaka szmata okazala się kaska, czy prawo będzie po mojej stronie? Chce zrobić testy dna na jej koszt? No i oczywiście nie mam zamiaru splacac zadluzenia w fa na nie swoje dziecko..masakra jakas

Gość gość
jak po testach wyjdzie, ze to nie twoje to nie masz sie czym martwic, mozesz załozyc sprawe w sadzie o ustalenie ojcostwa, nie bedziesz musial oplacac testow

Gość gość
ale czytałem ze do pol roku po urodzeniu dziecka można zaprzeczyć ojcostwo..;/

Gość gość
glupoty gadasz do 6 mies od urodzenia dziecka mozesz zaprzeczyc ojcostwu teraz nawet jesli wyjdzie ze nie twoje to musisz placic takie prawo

Gość gość
no ale jeżeli udowodnię ze swiadomie mnie wrobila?i z czysta swiadomoscia oszukala urząd stanu cywilnego, fundusz itd.przeciez to nie roznica tygodnia dwóch ze moglaby niewiedziec tylko prawie pol roku..musi być paragraf na takie suki;/

Jak mogła cię pozbawić praw do dziecka bez twojej jakiejkolwiek wiedzy? Przecież zanim odbiera się prawa rodzicielskie to musi się odbyć rozprawa i w ogóle. Nie mogła od tak pójść do sądu i powiedzieć "proszę wysokiego sądu. ja żądam pozbycia praw rodzicielskich ojca moich dzieci. Bo tak."

Gość gość
To mozna tak po prostu kogos podac jako ojca???To nie podpisuje sie czegos w USC?

Gość gość
ale może założyć sprawę w sądzie o ustalenie bezskuteczności uznania ojcostwa

Gość gość
Najpierw musiała być przecież sprawa alimentacyjna żeby komornik mógł cokolwiek zrobić, wtedy mogłeś się sprzeciwić :D

Gość Ksienżniczka Zofija
Dziwne bardzo! Przecież musiały przychodzić pisma z sadu etc. Trzeba tło odbierać pocztę z sadu. Teraz masz problem.

Gość gość
to prowo napewno.To ja wpisze Tuska heheh

Gość hermionaona
właśnie wyczytałam, że choć wyrok stwierdzający unieważnienie ojcostwa ma skutek wsteczny, nie upoważnia do zwrotu alimentów na dziecko. Czyli będziesz musiał zapłacić, żeby nie mieć komornika na plecach. Potem możesz spróbować załozyć sprawę o wyłudzenie

Gość gość
To mozna tak kogos wrobic w bachora??

Gość hermionaona
widać można. Tylko że jest przepis, że ma 6 m-cy na ustalenie ojcostwa od dowiedzenia się o dziecku. A jeśli dopiero teraz się dowiedział to może jeszcze nic straconego? Autorze, idź do prawnika i to szybko

Gość gość
cywilny pozew po zakończeniu sprawy, wygrasz ale po sądach się powłóczysz stary, co za sucz

Gość gość
to niestety nie jest prowo, moje zycie, jak miałem odbierać pisma z sadu skoro nie było mnie w kraju???? o niczym nie wiedziałem!!być może podala adres zameldowania który mam z dowodu z domu gdzie mieszkałem z rodzicami!! Oni dom sprzedali i tez wyjechali za granice i teoretycznie jesteśmy bez meldunku w pl, widocznie rozprawa alimentacyjna odbyla się zaocznie, nie wiem jak to jest możliwe by tak swiadomie wrabiać kogos w dziecko

Gość hermionaona
Zatrudnij dobrego prawnika, nie wiadomo ile Ci tych alimentów i odsetek narosło

Gość gość
Biegiem do prawnika.Powodzenia:)

Gość gość
no popatrz jaka ona szybka, zdarzyla podac cie jako ojca i od razu pozbawic praw :D i to wszystko zaocznie hahaha

Gość gość
"unieważnienie ojcostwa ma skutek wsteczny, nie upoważnia do zwrotu alimentów na dziecko" źle interpretujesz, zwracanie a zapłacenie to dwie różne rzeczy :D

Gość gość
To jest słabe prowo- nie masz pojęcia, jak się odbywa przyznanie ojcostwa, więc daruj sobie i wymyślaj dalej

Gość gość
wiecie nie wiem jaka bajke sprzedala, kolezanka mowi ze mogla wymyslec ze byłem na urlopie i ja zaplodnilem..;/ tyle ze ja przez 6 lat nie byłem w Polsce!!! zbieram wszystko payslipy z tego okresu..no i badania dna..najgorsze ze to dodatkowe koszty by sprawę zakonczyc, przyloty do kraju, prawnicy, wszystko się może ciagnac w nieskonczonosc, a ja tez nie mam tu kto wie ile kasy i urlopu, po prostu nie wierze do tej pory i az mnie trzesie

Gość gość
absolutnie bo żyłeś w konkubinacie i powiesz, że nie wiedziałeś, że była w ciąży jak się rozstaliście i nic ci o dziecku nie wiadomo. Ja tez mogę podać sąsiada, ze jest ojcem mojego dziecka i co? musi płacić alimenty? bez przesady idz do prawnika powiedz jak sprawa stoi, ze nie wiedziałeś nic o ciąży, że jak zaszła to już nie byliście razem i odrazu sprawę zakładaj o pomówienie. Rub testy na ojcostwo ale najpierw jej pogroź , ze jak tak będzie działać to sam ja podasz do sądu i nic niedostanie. Najwidoczniej szmata wie, ze jesteś w uk i tu sie dobrze zarabia i chce kasę wycyckać.

Gość gość
na 100% tak się nie da! Miałam podobną sytuacje jako kobieta. Chciałam podać w Urzędzie ojca i MUSIAŁ BYĆ JEGO PODPIS!!! Chyba, że byłby mężem, wtedy wystarczy jego dowód. Koles nie chciał iść do urzędu i trzeba było sadownie dowodzić, ze jest ojcem. Prowo jak nic!

Gość gość
ja p*****le ludzi to nie prowo!! dostałem pismo z angielskiego sadu o postepowaniu egzekucyjnym plus stary wyrok z sadu o pozbawieniu praw(a dziecko ma nazwisko matki!!!) i o długu w funduszu!! 300 zl na dziecko /mies.przez 6 lat plus wyprawka itd...!!! i nie będę się tu więcej tlumaczyl ze to nie prowo!!

Gość gość
coś jest nie tak w tym co napisałeś,jeśli ma nazwisko matki to albo podała w akcie urodzenia ojciec NN albo byłeś w usc i podpisałeś siebie jako ojciec i że nazwisko po matce będzie nosić,bez ciebie w usc niewiele mogła zdziałać,gdyby tak było to wiesz, po ile dzieci wpisanych na siebie mieliby najbogatsi faceci na Ziemi.

Gość gość
nie mozna kogoś tak sobie podac jako ojca... sorry koleś...:O

Gość gość
ale czy nie rozumiecie ze przez 6 mnie nie było w kraju!!!!nie zlozylem zadnego podpisu! przedstawiłem sprawę w angielskim sadzie na przesłuchaniu i niestety sprawę będę musial prowadzic w pl, tu nic nie mogą bo wyrok jest polskiego sadu!!!!!!!!

Gość gość
A Ty nie rozumiesz, że baba nie może wpisac w papiuery kogo zechce??? Wiesz ile dzieci by miał Maciek Zakościelny czy inny patafian?:D