Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wynik po 2h od wypicia 75g glukozy

Polecane posty

Gość gość

Prosze o pomoc. Robilam test z obciazeniem 75 g glukozy (21 tydzien ciazy). Oto co mi wyszlo: -Na czczo: 66.36 mg/dL (norma 70-110) - po 2h: 145.36 mg/dL Rozumiem, ze to cukrzyca ciazowa?:(

Gość gość
Tak. Ale powinnas powtorzyc wynik, bo najbardziej wiarygodny jest dopiero po 24 tygodniu ciazy.

Gość gość
do drugiego goscia: faktycznie patrzalam, do 200 jest, no i wlasnie...czemu nie podali norm? I teraz tak mysle, jakby bylo zle to przeciez mialabym strzaleczke w gore, bo przy pierwszym wyniku mialam w dol strzalke, ze troche za nisko.

Gość gość
"patrzałam" hehe :) ale tez radze powtórzyć test, Poza tym, z tego co wiem to robi się to badanie w 25 tygodniu. Ja przynajmiej tak miałam.

Gość gość
wynik na czczo prawidłowy, po 2godzinach od 146 jest nieprawidłowy

Gość gość
ale to też jeszcze nie cukrzyca lecz nietolerancja glukozy od 200 cukrzyca

Gość gość
Boze douczccie sie idiotki. Norma po 2h dla 75g glukozy jest do 140. 141 to juz cukrzyca ciazowa. Po godzinie norma do 180.

Gość gość
to w koncu mam sie czym martwic czy nie?? dodam, ze 2 lata temu majac duza nadwage mialam robione obciazenie glukoza i mialam wynik prawidlowy. Wiec moze ten tez nie jest zly. Juz nie wiem. Wizyte mam za tydzien

Gość gość
Test przesiewowy/diagnostyczny obciążenia 75g glukozy (OGTT): 1. Wartości prawidłowe: glukoza na czczo mniejszy lub równy 105 mg%, w 1 godz. po podaniu glukozy mniejszy lub równy 180 mg%, w 2 godz. po podaniu glukozy mniejszy lub równy140 mg%: Powyższe wyniki są prawidłowe czyli nie jest wymagana dalsza diagnostyka. Gdy co najmniej 1 wynik jest nieprawidłowy, to osoba zostanie skierowana do ośrodka specjalistycznego.

Gość gość
Mam racje. Poszukaj sobie w necie jak nie wierzysz, wszedzie sa takie normy jak wkleilam wyzej. Sama mialam to badanie kilka tygodni temu. Powyzej 140 wynik uznaje sie za cukrzyce ciazowa, czyli jak wolisz nietolerancje glukozy w ciazy, ktora mija po porodzie. Powyzej 200 to juz chyba zwykla cukrzyca.

Gość gość
To juz nic nie wiem, bo faktycznie widzialam ze powyzej 180 jest niby cukrzyca a ja nie mialam podanych norm przy drugim wyniku i zadnej strzalki ze jest wysoki, a przy kazdym wyniku np z morfologii jak mam cos za wysoko to mam strzalki

Gość gość
norma jest na 100% 140 po 2h. Po godzinie jest do 180!!! Jak nie wierzycie to sobie sprawdźcie w necie

Gość gość
No dziekuje. Troche sie uspokoilam. Za tydzien pewnie u lekarza sie dowiem wszystkiego. Moj dzidzius rozwija sie prawidlowo, wiec mysle ze wszystko jest w porzadku.

Gość gość
Przeczytaj dokładnie co pisze . Rozpoznanie cukrzycy od glikemii 200 po 2 h A między 140-199 wynik jest nieprawidłowy ale to jeszcze nie cukrzyca.

Gość gość
Wy chyba nie rozumiecie ze wynik powyzej 140 jest juz dla dzieck grozny i jest rozpoznawany jako cukrzyca ciezarnych, Powyzej 200 to jest juz normalna cukrzyca, ktora nie pojawila sie w ciazy tylko wczesniej i tak samo po porodzie sama nie minie!

Gość gość
w ciąży są inne normy. te co mówią, że powyżej 140 jest cukrzyca ciążowa mają racje!

Gość gość
Faktycznie teraz doczytałam. Przepraszam Zwracam honor. Postaram się usunąć moje wpisy by nie wprowadzać w bład.

Gość gość
Oczywiscie ze tak. Komus sie myli normalna cukrzyca z cukrzyca ciezarnych. W kazdym artykuje jest napisane ze przy obciazeniu glukoza 75g, po 2h, wynik powyzej 140 to cukrzyca ciezarnych. http://porady-poloznej.pl/cukrzyca-ciezarnych/

Gość gość
Czyli jednak to cukrzyca tak? Pieknie...czy mam jakies duze powody do niepokoju?

Gość gość
dużych nie masz ;) bo mocno podwyższony cukier nie jest. Wystarczy dieta i tyle. No i kontrolowanie cukru we krwii

Gość gość
aha, ale raczej nie mam sie bac o dzidziusia? i chyba nie musze przyspieszac wizyty ktora mam za tydzien?

Gość gość
to jest cukrzyca ciazowa, mi tak diabetolog mowila- ze nawet male przekroczenie normy sie kwalifikuje do cukrzycy czy nietolerancji, bo ja po krzywej cukrowej w szpitalu mialam wyniki w normie akurat, ale testy wychodzily za wysokie, a i podczas samodzielnego mierzenia cukier tez byl za wysoki. Jest tu dlugi temat cukrzyca ciazowa, moze tam zajrzyj. I nie martw sie- najpewniej skonczy sie na trzymaniu diety.

Gość gość
a mam jeszcze pytanie: nie orientujecie sie czy leki na nadcisnienie moga podniesc poziom cukru?